Matisek Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jeszcze co do tego kokosa, ja też będę miał kokosa w akwarium (tu ogromne podziękowania dla autora tematu ) i co do owłosienia... Oczywiście można go ostrzyc, ale wtedy nie wygląda to naturalnie. :D Dlatego ja będę miał włochatego jak małpiszon z Afryki. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adka0147 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Niedługo wypróbuje to z tym kokosem jak znajde go gdzieś, bo miałam nawet 2, i mama nie pozwalała mi ich ruszyc a teraz moge je wykorzystac. Jak wykonam te "sztuczke" z kokosem wkleje tu fote co mi wyszło xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalar2 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 A tak poza tematem to moze ktoś napisać jak odziela się tą białą część od kokosa. Ja myślałem że trzeba zasuszyć, ale kokos zaczął wydzielać specyficzny zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 jak się oddziela ? łyżką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hipcio_stg Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Ja też drapałem nożem kuchennym. Momentami odchodziły całe ładne płaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RCotton Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 A ja swój kokos przekroiłam na pół (rozłupałam) i w ten sposób otrzymałam dwie kryjówki. W obu wykroiłam półkoliste otwory. Wciskając je głębiej lub płycej w żwir kontroluję ch wielkość. W jednym z kokosów siedzi zbrojnik i nie niepokoi pary barwniaczków, które złożyły w swoim ikrę :D:D:D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ktoś Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Czytałem jeszcze gdzieś że można kokosa (już rozłupanego) włożyć do mikrofalówki na chwilkę. Wtedy ładnie odchodzi miąższ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECIK-GFC Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 naprawdę świetnie napisałeś bardzo mi się to podoba. czekam na następną część ... Dziękuje bardzo . Z tą drugą częścią jest taki problem że niezły tego kawał... może ktoś wpadnie na pomysł jak by tu go wygotować ?? Wszelkie porady proszę słać na PW. Możliwe że w następnym odcinku będą jednak gałęzie wierzby mandżurskiej ... pożyjemy zobaczymy. Pozdrawiam embarrassed emb super to wszystko opisałeś ofociłeś ale co do wierzby mandżurskiej niewypał szybko gnije i woda ze tak powiem śmierdzi jak diabli jak będę miał chwile opisze cosik Gałęzie akacji bo o korzeniach wiecie jak wiadomo nadają się do baniaka zostało to sprawdzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RCotton Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Gałęzie akacji? Jakiejkolwiek akacji, nawet takiej małej (no, 5 metrów ), ozdobnej, która rośnie w moim ogrodzie? Skąd macie te informacje? Chętnie bym sobie o tym poczytała, bo nie mogę się dorwać do żadnych korzeni w pobliskich parkach miejskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziama Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Trochę tu posprzątałam, proszę pisać na temat. Ten wątek nie dotyczy tego "gdzie kupić kokosy"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Witam wszystkich. Chciał bym jeszcze nawiązać do kokosów a konkretniej do ich owłosienia. Z obserwacji jak i z lektury internetu wiem że, włoski a w szczególności meszek na skorupce jest przysmakiem "glonijadów" otosków tak wiec zamiast papieru ściernego można użyć rybci i też po jakimś czasie będzie gładki jak pupcia niemowlęcia Pozdrawiam Marceli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafi200 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Halo :zamieszany: Kiedy będzie o korze bo sam jestem ciekawy jak to się robi bo chcę coś takiego zrobić a nic na necie nie pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglowiec Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Jak się robi korę ???????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergiusz Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Najlepszym sposobem na usunięcie miąższu z kokosa jest nacinanie nożem prostokątów lub innych regularnych kształtów bierzemy śrubokręt płaski lub jakieś dłuto wsadzamy między twardą ścianę a miąższ i podważamy. Wszystko ładnie odskakuje kokosik jest czyściutki w środku. Należy pamiętać jak nacinamy by nie nacinać miąższu za mocno unikniemy tym samym śladów na wewnętrznej twardej ścianie kokosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECIK-GFC Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Przepraszam ze się wtrącę ale odcinek o liściach możecie sobie odpuścić bo to co jest Tam napisane nie jest zgodne z prawdą a wręcz przeciwnie wprowadza w błąd . Z całym szacunkiem dla Autora ale Liście należy zbierać z drzewa ( suche pozostałe na drzewie po zimie ) Najlepiej daleko od szosy .Nie powinno się zbierać liści z ziemi... Liści nie trzeba gotować ( tym bardziej w soli ) Liście Powinny być czyste suche bez zdanych pleśni itd. Wtedy można je spokojnie wkładać do akwarium . Można je przed włożeniem namoczyć żeby poszły od razu na dno . Od cała prawda o liściach ........ Czekam na odcinek o Korze - same jestem ciekaw jak ją preparować Mam tu wypowiedź Pana Andrzeja Sieniawskiego ( jeśli komuś coś to nazwisko mówi ) Wypowiedź pochodzi z forum PKMD Kora w wodzie zaczyna się macerować, mięknie i powoli poddaje procesowi rozkładu. To na temat kory ogólnie. Kora dębu - poddaje się temu samemu procesowi, a ponadto będzie powodować (nie tylko ona wywołuje to zjawisko) brązowienie wody, a także wprowadzać do niej niekontrolowaną ilość garbmików ....... Krótko mówiąc, rozwiązanie nie jest zbyt fortunne. Koniec cytatu . Powiem tak jeśli ktoś zrobi eksperyment w swoim zbiorniku bardzo chętnie poczekam na wyniki i wnioski . Sam nigdy na to się nie odważyłem, a opinie raczej są zgodne .Kora nawet jak nie zacznie gnić , pleśnieć to Tak czy Tak się rozpadnie z czasem....... sory ze tak krótko ale w 100 % popieram wypowiedz .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lincoln91 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Witajcie ;] Jeśli zagotowałem kokosa lecz bez soli to nie unikne jego rozkładu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael.Waw Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Witajcie ;] Jeśli zagotowałem kokosa lecz bez soli to nie unikne jego rozkładu? Ja w ogóle nie zagotowuje ważne jest dokładne wyczyszczenie z miąższu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lincoln91 Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Aaa to ok, akurat fajnie odchodził od skorupy miąższ więc problemu nie ma Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi