ryszard233 Posted December 13, 2014 Share Posted December 13, 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Pewnie takich pytań było wiele, ale poczytałem wasze forum i mam mętlik w głowie(testy wody ph azotany itp itd.) Akwarium ma 80l oświetlenie 2x18w I to tyle, resztę muszę kupic. Proszę o pomoc w założeniu i zarybieniu tego zbiornika. Mam jeszcze takie rzeczy: http://1drv.ms/1xeLdUY Pozdrawiam i dziękuje- Ryszard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RyCho Posted December 13, 2014 Share Posted December 13, 2014 Po pierwsze musisz pomyśleć jakimy rybkami chcesz się opiekować. Podstawą to jest wiedza o akwarystyce. Na początek to podłoże i woda w zbiorniku. Dalej szukaj wiedomości na forum lub w internecie, bo odpowiedź jest bardzo obszerna. Ryszarda pozdrawia Ryszard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted December 13, 2014 Share Posted December 13, 2014 http://forum.superakwarium.pl/topic/3510-zak%C5%82adanie-i-utrzymanie-akwarium-kompedium-wiedzy/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 13, 2014 Share Posted December 13, 2014 Sporo czytania przed Tobą. Grzałki jakieś masz, w zasadzie z dużych inwestycji to zakup filtra. Warto byłoby jakiś kubełek, jaki konkretnie to kwestia budżetu i obsady. Posiadasz wiedzę na temat wody, którą zamierzasz stosować w akwarium (parametry: twardości i pH chociaż)? Zamierzasz/masz możliwość wpływania na te parametry (filtr ro, armatki torfowe)? Jeśli nie to na stronie internetowej wodociągów powinieneś znaleźć takie informacje. Niezbędne będzie to w sprawie doboru jakiejś obsady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted December 13, 2014 Share Posted December 13, 2014 (edited) Możesz podać wymiary akwarium? Wygląda mi to na więcej niż 80L.Czy ta szafka z szufladami będzie docelowo szafką pod akwarium? Edited December 13, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 Przeliczyłam będzie 100 litrów. Szafka będzie inna. Akwarium ma 6 lat, czy nie jest osłabione po takim czasie?Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sevek Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Jak długo akwarium stało bez wody? Obejrzyj klejenia- czy w spoinach nie pojawiają się pęcherzyki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 (edited) Bez wody około 2 tygodni. A dostałem jeszcze dwa glonojady w butelce 5 litrowej z wodą ze starego akwarium.Czy te glonojady moga tak być w butelce? Butelka odkręcona jest i maja trochę żwiru na dnie i glonów.... Pozdrawiam Edited December 14, 2014 by ryszard233 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 A dostałem jeszcze dwa glonojady w butelce 5 litrowej z wodą ze starego akwarium.Czy te glonojady moga tak być w butelce? Butelka odkręcona jest i maja trochę żwiru na dnie i glonów.... Nie mogą, oddaj je jak najszybciej. Trują się i niedługo zdechną w takich makabrycznych warunkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 Ok...Oddam do sklepu....Jutro z samego rana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Przeliczyłam dostałem Literówka, czy na zmianę z żoną piszecie posty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 15, 2014 Author Share Posted December 15, 2014 (edited) Sam pisze...z telefonu który poprawia błędy...Jestem Ryszard.Pozdrawiam. Właśnie widać jak poprawia.Dbaj o pisownię. /darekbart Edited December 15, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 16, 2014 Author Share Posted December 16, 2014 (edited) Akwarium mam czyste, żwirku kupiłem 10 paczek po 2kg.Mam pytanie czy do tego żwirku mogę kupić rośliny czy uruchomić całe akwarium i poczekać jakiś czas? Z zarybieniem mi się nie śpieszy.W sklepie dostałem jeszcze test ph oraz Tropical Bacto Active. Edited December 17, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted December 16, 2014 Share Posted December 16, 2014 Rośliny możesz od razu sadzić. Z rybami słusznie się nie śpiesz. Daj zbiornikowi dojrzeć i zrób niezbędne testy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted December 16, 2014 Share Posted December 16, 2014 żwirku kupiłem 10 paczek po 2kg Szkoda, że nie chcesz mieć żadnych ryb dennych lub pielęgniczek No, ale każdy lubi co innego. \ Zalewasz akwarium, sadzisz rośliny, wkładasz sprzęt i czekasz 3-4 tygodnie. Na większość swoich pytań znajdziesz odpowiedź w linku, który podała V_i. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 16, 2014 Author Share Posted December 16, 2014 A czy ten preparat wlać do akwarium? Jesli chodzi o testy to ph mam z firmy "dajana". Proszę mi doradzić jakie testy kupić. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted December 16, 2014 Share Posted December 16, 2014 Możesz wlać, ale dużo on nie da, i tak musisz czekać 3-4 tygodnie. Przydadzą Ci się testy na pH, gH, kH, NO2 i NO3. Dwa ostatnie polecam JBL. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted December 16, 2014 Share Posted December 16, 2014 Jesli chodzi o testy to ph mam z firmy "dajana". Miałam je kiedyś, strasznie przekłamują, odradzam. Obecnie używam Zooleka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 16, 2014 Author Share Posted December 16, 2014 (edited) Czy takie testy mogą być?http://www.akwarystyka.sklep.pl/Zoolek_Aquatest_NH3__25_46_41___4990http://www.akwarystyka.sklep.pl/Zoolek_Aquatest_GH_KH__25_46_41___4989http://www.akwarystyka.sklep.pl/Zoolek_Aquatest_NO2__25_46_41___4991http://www.akwarystyka.sklep.pl/Zoolek_Aquatest_NO3__25_46_41___4992 Czy kupować jakieś odżywki dla roślin?Proszę mi jeszcze polecić dobry sklep akwarystyczny internetowy. Edited December 16, 2014 by ryszard233 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 (edited) Testy będą OK. Do żwiru możesz na start powsadzać kulki/pałeczki/koreczki nawozowe, żeby rośliny miały co ciągnąć przez korzenie. Przy takim świetle coś do słupa też wskazane - ja u siebie w podobnym świetle (u Ciebie wynosi 0,45W/l) stosują carbo (z butlą nie chce mi się jeździć ), k+, macro green i classic aqua artu i jestem zadowolony. Polecam poczytać tematy w działach o roślinach i nawożeniu - wiele wyjaśnią. Edited December 18, 2014 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 18, 2014 Author Share Posted December 18, 2014 Co to jest słup? A czy możesz polecić jakiś dobry sklep akwarystyczny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 Słup należy rozumieć jako wodę w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 21, 2014 Author Share Posted December 21, 2014 Akwarium zalane wodą, rośliny posadzone,bakterie bacto-active(tropical) dodane, wszystkie urządzenia włączone. Temperatura ustawiona na 25st.c.,oświetlenie przez 10 godzin. Mam pytanie odnośnie filtra, mam aquael turbo 1000. Posiada on pokrętło regulacji mocy filtra oraz napowietrzania, czy ustawić na maximum? Woda zrobiła się trochę mętna,( żwir płukałem prawie 2 godziny ),kamienie gotowane i polane octem. Czyli teraz tylko czekać, testy kupione JBL 6in1 Proszę powiedzieć czy zrobiłem to dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 oświetlenie przez 10 godzin. Na początku świec 5h i co kilka dni zwiększaj o pół godziny. Inaczej będzie wysyp glonów. Jak dla mnie żwirek wygląda słabo, bardzo słabo. Tym bardziej takiej dużej granulacji i dwa kolory... Rośliny są posadzone w koszyczkach? Powinieneś je wyjąć i dokładnie oczyścić z waty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted December 21, 2014 Author Share Posted December 21, 2014 (edited) Tak moja córka(13lat) zadecydowała w temacie żwirku. Rośliny są bez koszyczków. Moje pierwsze akwarium......Na spodzie jest drobny żwir. Troszkę pocieszenia proszę Edited December 21, 2014 by ryszard233 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts