1Tomasz Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Skoro to dział dla początkujących to 2 pytanka: - w jakich godzinach świecimy światło - na ile starczy butla 6kg Co2 w akwarium nie holenderskim 240l Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Światło świecić ok 10 max 12h Link to comment Share on other sites More sharing options...
globi112 Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Każdy zbiornik jest inny, więc nie ma reguły na ile wystarczy taka butla. Wszystko zależy od ilości roślin, od ich gatunków, parametrów wody i oświetlenia. Dodatkowo dochodzi czynnik ludzki tj. pewność, że zawsze kupujemy dokładne 6kg gazu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1Tomasz Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 Zadałem pytanie w jakich godzinach a nie ile godzin. Pytanie banalne a ciężko odpowiedzieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Jak banalne to w czym problem Nie ma ścisłych reguł-wystarczy nie zaburzyć cyklu biologicznego ryb i roślin-włączasz rano/przedpołudniem wyłączasz wieczorem i całą filozofia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 zadałem pytanie w jakich godzinach a nie ile godzin. Pytanie banalne a ciężko odpowiedzieć. Nie umiesz sobie godzin wybrać? Byleby konsekwentnie się ich trzymać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
1Tomasz Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 OMG. Nie ma jak to nieznajomość alegorii. Dla każdego to jest oczywiste itp. A jak się pytam w jakich godzinach, to każdy pisze rano/wieczór. A co do przedpołudnia to w SA właśnie wtedy zaczyna być jasno ? Fora akwarystyczne to jedno z gorszych for, ponieważ jak się zada pytanie to często jest odpowiedź niesprecyzowana (brak wiedzy, za to dużo buty) lub szukaj w google. Dzięki wielkie Co do ranka to jest pojęcie względne. W naturze rano to nie znaczy 7-8 rano. A każdy z szacownych i wybitnych forumowiczów stara się zachować jak najbardziej naturalne warunki w własnym akwarium. Biotopy, parametry wody itp Za to nikt nie patrzy kiedy włączyć/wyłączyć światło. Większość włącza przed pracą lub przed pójściem do przedszkola. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Człowieku, do jasnej ciężkiej, a skąd my mamy wiedzieć, kiedy Ty chodzisz do pracy, kiedy wracasz ?? Ustalasz sobie godziny w taki sposób, żeby akwarium jak najdłużej cieszyło Twoje oko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Jako laik pokuszę się o małą analogię zatem. Przeprowadzasz się do Chin,przez pierwsze tygodnie nie możesz funkcjonować normalnie bo zamiast spać lecisz do pracy i na odwrót...po kilku tygodniach mija to i działasz normalnie. Tak samo z rybkami-jeśli masz taką fantazję możesz im zegar biologiczny ustawić tak,żeby dzień zaczynał się o północy. Koledzy doradzają od rana/przedpołudnia bo to najwygodniejszy cykl więc się nie unoś a jak proste odpowiedzi nie pasują to faktycznie szukaj w google- on się nie czepia 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Kolego, mam dla Ciebie przygotowane schematy. 1) Włączasz 7:00 Wyłączasz 19:00 2) Włączasz 9:00 Wyłączasz 21:00 3) Włączasz 6:00 przerwa w świeceniu od 11:00 do 13:00 (symulacja zachmurzenia i opadów deszczu w tropikach) Wyłączasz 18:00 Najlepiej użyć programatora czasowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Z tymi 12h to bez przesady. Zaleca się bardziej 10h maksymalnie. Ja u siebie w jednym akwarium świecę 10:00 - 19:30. W drugim 10:00-12:00 i 14:00-21:00. Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rospur Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 A ja odpalam o 10:00 i świece do 20:30 Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Dzień na równiku trwa 12 godzin. Nie ma siły. Więc te 12 godzin świecenia w akwarium to nie jest przesada. "Szkoły" są różne. Jedni świecą 10 inni 12, a jeszcze inni 14 godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1Tomasz Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 Ostatnie 3 posty były na temat a reszta to... (rybki można nauczyć wstawania o 12 a rośliny nie) A na jak długo Wam służy butla z Co2 ? Proszę o opinie z własnego doświadczenia a nie usłyszane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Być może to dziwnie zabrzmi ale ja mam 1,5 kg już prawie 6 miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1Tomasz Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 No to taniej, niż domowej roboty bimber. No i jakość stabilniejsza. Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
u2toofan Posted November 21, 2012 Share Posted November 21, 2012 Ja używam programatora. Włącza mi się 13 (jak jestem w pracy). Wyłącza 1 w nocy (jak idę spać). . Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts