grzegrzół Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 (edited) Witam jakiś czas jestem na forum więc wypadałoby zaprezentować swój zbiornik,liczę na pomoc jak i krytykę oby nie za srogą.Napowietrzanie-deszczowniaOświetlenie:1x30w solar tropic i 1x30w 9000kDoszło:1xsera blue sky royal 12000k 105 cm,1x40w sun glo 4900kFiltracja-jbl e900Technika co2-zestaw z butlą bez elektrozaworu,praca 24/7.Obsada:14 drobnoustek Beckforda1 zbrojnik niebieski1 zbrojnik lamparci (wiem do oddania,jeszcze jest mały w niedługim czasie trafi do basenu a markecie 2000 l)Parka prętników karłowatych5 kosiarek7 kirysków lamparcichxxx krewetki red cherry i babaultiPrzepraszam za słaba ostrość,nie obrabiam zdjęć i mam słaby sprzęt.Roślinność:nurzaniecanubias nanamicrosorium oskrzydloneelocharis acicularisechinodorus blecherijava mosschristmas mossweeping mossMało roślin wg mnie,zamierzam coś dokupić.Grzałka 200wNawożenie:Easy carbo,pro fito,co2Parametry wody:ph-7,gh-16,kh-6,no2-0,no3-10 Mierzone dzisiaj. Edited May 18, 2013 by grzegrzół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egwin85 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Zapowiada sie ciekawie przydały by sie wiecej zdjeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Nawet Nawet aranż szczególnie wyglada jakby był zrobiony z klocków lego przez trawnik z przodu (taki idealnie równy).Ja czekam na dalszy wzrost chociaż teraz wygląda już całkiem przystępnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Akwarium działa od 25 stycznia wiele zmieniałem szczególnie mając na środku polyspermę drażniło mnie jej szybkie rozrastanie i co dwutygodniowe przycinki (nie lubię specjalnie wkładać rąk do akwarium)Wcześniej był korzeń na środku i ta roślina go obrastała przyciśnięta niewielkimi kamieniami tworząc piękny krzew.Coś mnie tknęło na zmianę i gruntowne porządki z aranżacją włącznie która będzie postępowała dalej,mam nadzieję że w zaplanowanym kierunku.Właśnie preparuję korzonek który zamierzam obsadzić mchem weeping,ot takie drzewko po prawej stronie.Sergio no wiem z tym trawnikiem zbyt schematycznie to wygląda 2 dni temu go ciąłem miał z 17 cm więc coś trzeba było z tym zrobić a wyszło jak wyszło zresztą za 2 tygodnie to się zmieni bo szybko rośnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 Nie wiem dla czego obawiałeś się za srogiej krytyki. Według mnie akwarium fajne, ale ten trawniczek tak schematycznie wygląda. Czekam na fotki z korzeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Akwarium ładne Trawniczek tak specyficznie przycięty...taki równy Trochę żyłka za gruba, widać jak korzeń się na niej utrzymuję. Na środku coś tak pustawo, nie zastanawiałeś się nad jakąś roślinką na tył lub jednym dużym korzeniem i paroma małymi ?. Ten korzeń po prawej co jest, ja bym na twoim miejscu go odwrócił do góry nogami i zrobił takie drzewko z niego, nadawał by się. Chodzi o coś w stylu tego: ale to takie moje widzimisie Trochę za dużo zielonego a za mało innych kolorów. Przydały by się jakieś czerwone roślinki czy coś Ale i tak robi wrażenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 7, 2011 Author Share Posted July 7, 2011 Xardas ten korzonek musi tak stać miejsce może jeszcze nie jest idealne ale baniak jakby nie patrzeć po praktycznie całkowitym cięciu i zmianie aranżacji,stąd wygląd trawnika min.Pozmienia się i to sporo,na razie jestem na etapie dobierania. Znalazłem ciekawy korzeń,coś na wzór jak sam pokazałeś i powiem miałem to w planach.Zdjęcie poniżej plus więcej innych wraz z korzeniami dla Sagry.Na nowym korzonku będzie weepinng (takie drzewko) miejsce już wybrałem. http://img11.imageshack.us/slideshow/we ... 1288xs.jpg A teraz spójżcie jak rośnie eloś,po dwóch tygodniach będzie już całkiem okrągły. Czekam na opinie niekoniecznie pozytywne byle by się nie powtarzały. AAA ten styropian też będzie pasek okleiny dla niepoznaki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Rozsadź troszkę trawniczek,bardziej nieregularnie i będzie dobrze.Rozrośnie się.Daj z tyłu parę dużych roślin.Dla mnie osobiście dobrze by wyglądał rogatek sztywny i może udało by ci się znaleźć lotos.Wypełniłby pustkę.Aha i z prętników zrób harem.Reszta pasuje.A generalnie zapowiada się bardzo ciekawie.Myślę,że dojdziesz do niesamowitego efektu.Kombinuj chłopie,bo masz świetne pomysły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Tył niekoniecznie(rybcie maja gdzie pływać),ale trawnik jak już ktoś wspomniał rozsadź.Z czasem pięknie się rozrośnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Odświeżam temat,aktualny wygląd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Nie podoba mi się tylko ten wysoki elocharis na przodzie. A tak to bomba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Raczej ciężko będzie go usunąć ,chyba że masz jakiś ciekawy i mało inwazyjny sposób próbowałem go przenieść ale odchodzi razem z podłożem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Elocharis-y mi się średnio podobają ale u Ciebie tak pięknie się rozrósł że aż szkoda się go pozbywać. Na środku by było idealnie. Elocharis-y mają aż tak rozwinięty system korzeniowy że idzie z podłożem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Pojedyncze odrosty jakoś da się usunąć gorzej jak jest gęsty rozrasta się jak nurzaniec i ma gęsty system korzeniowy dlatego lepiej jest redukować jego rozrost za wczasu mniej woda się zamóli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Może jakoś dasz radę. Najwyżej będzie trochę bałaganu na podłożu ale się potem wyrówna. Tak to elocharis-y przykuwają uwagę bo dość dużo zasłaniają jak się tak patrzy od dołu. Elocharis po środku z przodu glosia lub mały heniak i cud malina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar11 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Super ci to wyszlo kolego tak dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 No co by tu dużo mówić.. Nurzaniec wyglądałby ciekawiej jako tło z tyłu, niż po bokach. Elosia ja bym bardziej przerzedził. Masz pięknie obrośnięte korzenie. Roślina na środku daje dużo światła zbiornikowi. Staraj się robić trochę ostrzejsze zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal1994 Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Akwarium zapowiada się ciekawie, jednak skróciłbym z przodu tą trawkę co masz:) Ładnie wyglądała w takiej wysokości jak na początku, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Kilka nowych fotek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Bajka.. z tym korzeniem W przed ostatnim zdjęciu trzeba zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu . Walnij foty całego baniaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted September 24, 2011 Author Share Posted September 24, 2011 Zdjęcia po przejściu z pro fito na nawozy dennerle.Ta żabienica tylko tyle urosła od listopada co widać na zdjęciach w moim poprzednim poście,tak wygląda dziś.Może ktoś wie jaka roślinkę mógłbym jeszcze dosadzić chodzi o to żeby była wysoka,liściasta i nie zajmowała dużo miejsca.Nie chcę żeby zabierała dno kiryskom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolor Posted September 24, 2011 Share Posted September 24, 2011 Ekstra ! Te drzewka , eloś ... Brak słów . Świetne akwa , oby tak dalej Ja nie mam żadnych zastrzeżeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 24, 2011 Share Posted September 24, 2011 A jaka żabienica piękna... Super! Można prosić o fotki drobnoustków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 24, 2011 Share Posted September 24, 2011 A mi się ten ucięty piłą korzeń nie podoba. Jakoś to zamaskować, inaczej ułożyć żeby to wyglądało normalnie, nawet przełamać, a nie że wygląda to tak naturalnie jak drzewo po spotkaniu z drwalem. PS: Akwarium oczywiście na duży plus, polecam dać trawnik na całe dno i go zagęścić, tylko ten korzeń... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted September 25, 2011 Author Share Posted September 25, 2011 Rzeczywiście,wygląda jak lądowisko dla helikopterów,kiedyś zamienię na inny. A tak poważnie liczyłem się z krytyką na jego temat,takiego jak chciałem nie udało mi się znaleźć on jest ze świeżego drzewa(olcha) wprost z ziemi wyrwany i nic się nie dzieje nie leżakował pół roku jak niektórzy piszą że powinien. Na razie szukam takiego jaki by mi odpowiadał ale wybredny jestem i jakoś ciężko mi znaleźć,nie szkodzi przynajmniej mam jakiś cel. Dziękuję za komentarze Na prośbę kilka zdjęć rybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts