Madzik Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie potrafię znaleźć informacji na temat tego ile sypać soli do roztworu w którym zamierzam wygotować kokosa. Jedyne informacje posiadam na temat korzenia ale 10 łyżek na litr to strasznie dużo. Ile sypać soli do roztworu na kokosa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erni-lee Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Może być i 10 łyżek moim zadniem nawet to mało a po tym wymoczyć go w słodkiej wodzie Można też potem go papierem ściernym z włosków oskubać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzik Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Acha, dziękuje bardzo.^^ To dam tak... 15. A mi się tam podobają włochate. xD Ile razy i po ile gotować? Bo rożnie słyszałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erni-lee Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 To zależy u mnie gotowałem 2 godzinki bo nie chciał tonąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1992 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Ja oczyścilem w srodku, wyparzyłem w gorącej wodzie i było ok. Nic nie gotowałem w soli itp. Tonął, nie spleśniał, wszystko bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzik Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 T pogotuje 1-1,5 h w soli a później tak samo w czytej wodzie. Dziekuje wam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymek1987 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 ja gotowałem ogólnie 5 razy. 2 razy w solance i 3 już w zwykłej wodzie.soli sypałem ile wlezie( aż przestała się rozpuszczać, w sumie 1kg). za każdym razem woda barwiła, dopiero przy ostatnim gotowaniu była w miarę czysta więc stwierdziłem że wystarczy już. później obwiązałem wgłębką i do akwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pley Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Jezuuuusie , ale wymyślacie , po co tyle razy ? macie darmowy gaz ?? gotujesz 1 raz , z 30min-60min w wodzie z solą , następnie płukasz , patrzysz czy nie ma ostatków po miąszu , i wrzucasz do baniaka , ja tak wrzucałem , nigdy sie nie rozczarowałem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzik Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Ja gotowałam 1,3 h w soli a później 2 razy (bo raz mi mama wyciągnęła :zamieszany:) raz 30-40min. a później godzinę w czystej. Za ostatnim razem woda była dość czysta. tak w ogóle to na samym początku gotowałam z 2-3 godziny bo mi miąższ nie chciał zejść i podziałało. Teraz jest w wiaderku z czysta wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapitan Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Ja oczyścilem w srodku, wyparzyłem w gorącej wodzie i było ok. Nic nie gotowałem w soli itp. Tonął, nie spleśniał, wszystko bez problemu. Podobnie robiłem i też nie zauważyłem problemów. A włoski stały się prawdopodobnie pokarmem dla mojego zbrojnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymek1987 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 ja gotowałem tyle razy bo woda dalej barwiła, po 5 razie juz nie. mam w akwa świeży duży korzeń i on juz wystarczająco barwi. mi łupka odeszła od miąższu bez problemu. po przecięciu kokosa na pół wyciągnąłem taka nienaruszoną "kulkę" czyli ten środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Tutaj masz jak przygotować kokos do akwarium, opisane krok po kroku viewtopic.php?f=40&t=7964 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szak123 Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Ja gotuje tak ze 3 razy po 15min-20min, potem płukam i do aqua Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator ahaed Opublikowano 3 Lutego 2010 Administrator Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Mam przyjść i Wam wygotować te kokosy? Kolejna strona sie juz kończy. Jak dotrzecie do 4, to zamykam temat. Czy ktoś zdążył wygotować czy też nie. Ludzie, nie róbcie sobie jaj . Chyba nie ma nic prostszego aniżeli wygotowanie skorupy kokosa . Zostały podane odpowiedzi, linki . Pora iść po garnek i włożyć do niego tego sławnego kokosa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzik Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Ja nie pytałam się ile i jak gotować tylko o to jak przygotować roztwór soli i ile sypać w przypadku kokosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkbkm Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 ja kokos dokładnie oczyściłem i nie gotowałem go 2 godzin według mnie to nie potrzebna strata energii i czasu kokos gotowałem może góra 10 min. (bez soli) To w zupełności wystarczyło miałem go w akwarium jakieś 6 miesięcy i nic się nie działo a , skorupa była rajem dla glonojadów.... a w środku mieszkał trzciniak, później mi się znudził i dałem go siostrze teraz mieszka w nim chomik )) ale jak bym miał znowu dać skorupę to uważam że nie ma po co tyle czau ją gotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal1511 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Ja nie pytałam się ile i jak gotować tylko o to jak przygotować roztwór soli i ile sypać w przypadku kokosa. To zależy w jakiej ilości wody chcesz go gotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkbkm Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Hahahahahahaaaaa hahhaha no i mi sie wydaje że nasz słynny kokos nie zostanie ugotowany przed 4 strona )) hahhahahah daj mi adres to ja go ugotuje i Ci wyśle ZA DARMO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shem Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Ja nie mogę, to tylko kokos, a nie suflet. Weź garnek wody jakikolwiek, byle by się kokos zmieścił, wrzuć dwie łyżki soli i gotuj (to nie korzeń więc nie trzeba powtarzać tej czynności parokrotnie). Potem weź tego kokosa przepłucz z soli i wrzuć do piekarnika aż będzie suchy. I włala kokos "ala'problem z preparowaniem" gotowy. Shem: w związku z napływającymi do mnie skargami, i moimi obawami przed karą pozbawienia wolności do lat 25 jak i karą finansową, ostrzeżeniem i banicją, postanowiłem otworzyć temat dla potomnych, gdyby jednak znalazł sie ktoś kto jeszcze nie potrafi spreparować kokosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shem Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 To też jest ciekawy temat o kokosach: viewtopic.php?f=94&t=168&st=0&sk=t&sd=a Ale ktoś pewnie tam używał innych kokosów, innej wody o innym GH, innej soli, inna pora roku przygotowania i pewnie gotował na twardo a nie na miękko. Jak ktoś bardzo chce to mogę mu sprzedać swoje kokosu mam ich ze 7 sztuk, już spreparowane, więc myślę, że największy problem już jest z głowy;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkbkm Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 A ja mam zapytanie do autorki postu.... A więc kochana wiesz już może jak ugotować kokosa czy dalej jakieś problemy? Bo mało brakowało i Shem stracił by stanowisko.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi6 Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Podepnę się pod ten temat by nie zakładać nowego. Bawię się dziś w preparowanie kokosa. Z wszystkim poszło gładko, problem mam z barwieniem. Od 3 godzin gotuję kokos. Wodę zmieniam co pół godziny. Mimo to dalej barwi. Pierwsze 2x pół godziny gotowałem z solą. Potem już bez. Taki kokos długo może barwić? Dalej gotować czy może dla odmiany moczyć go /jak korzeń/ przez kilka dni w zimnej wodzie zmieniając wodę co jakiś czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrzół Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 W garze z wrzątkiem będzie barwił ale nie w chłodniejszej w akwarium.Wsadzaj go i sam się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi