Jump to content

Molinezja złota - kupować kotnik?

Zubr_86
 Share

Recommended Posts

Ze zdjęć nie wynika jasno czy ryba jest już tuż przed okoceniem, równie dobrze może być przeżarta. Zrób rybom dzień głodówki i wtedy cyknij fotkę.

Poza tym zakup kotnika zależy od tego czy masz co zrobić z młodymi, bo jak nie, to zostaw samicę w ogólnym, kilka młodych powinno się uchować, co dla samej satysfakcji posiadania "własnego" narybku powinno Ci wystarczyć ;)

Edited by Sławek121

Tak jak pisze Sławek121 po wykoceni się w akwarium ogólnym kilka młodych powinno się uchować.

A szanse młodych dodatkowo wzrosną kiedy akwarium jest dość gęsto zarośnięte.

Dodam jeszcze że jedno zapłodnienie u tych ryb wystarczy na kilka " porodów " tak że jeśli wykoci się w akwarium ogólnym to za 4 - 6 tygodni najprawdopodobniej będziesz miał kolejne młode.

Jest w ciąży czy nie?

molaJPG_wspwqhs.jpg

Potrzeba więcej, lepszych zdjęć?

Mogę powiedzieć tylko tyle że jest u nas trzeci dzień.

Jeszcze nie ma czarnego podbrzusza więc do młodych jeszcze trochę czasu a poza tym podobnie jak u mieczyków czy gupików one praktycznie cały czas są zaciążone.

Tak zrobiłem, dziś nie dostały kolacji i tak do 16 godziny jutro pozostaną bez pokarmu. Zobaczmy :) Dobrze że jest w razie czego czas, mały pojemnik na tymczasowe odseparowanie i "chwytak" mam pod ręką już :P

Okej, nie chcę ich dłużej katować. Zdjęcia zrobione przed godziną 12 czyli 19-22 godziny od ostatniego posiłku.

molaaaJPG_wspqpsx.jpg

Kupiłeś kotnik i umieściłeś go w akwarium ogólnym, w którym masz najprawdopodobniej ospę rybią. Myślisz że przy ichtioftiriozie któreś z młodych się odchowa. Nawet to co przeżyło to i tak przy ospie najprawdopodobniej padnie.

Najpierw ogarnij swoje akwarium, stwórz rybom odpowiednie warunki, wylecz je, a dopiero później bierz się za ich rozmnażanie.

Kolejny z zaburzeniami czasoprzestrzennymi, temat kotnej molinezji poruszyłem kilka dni temu, kotnik kupiłem niedługo potem a ospę zauważyłem wczoraj i od razu napisałem. Także nie usprawiedliwiaj kolegów działaniami przyszłymi.

@piotrz23, znalazłem w sumie 3: jedną na filtrze martwą, było ją widać od razu i rozpoczął się alarm, gdy wyjąłem filtr znalazłem drugą w filtrze. Potem mieczyk albo samiec molinezji naprowadził mnie na trzecią ukrytą w mchu. Mech wyjąłem, na szczęście nie wypadła i teraz obie żywe są w kotniku.

Pytanie, jak urodziła jednej nocy, to urodziła całość?

Oki, przeczytałem.

I prawdę mówiąc nie martwił bym się tym "nieudanym porodem", raz że choróbsko w akwarium, a dwa że nie masz warunków ( wymiary akwa ) do hodowli tych ryb.

Ogarnij obsadę i jeszcze zdążysz się nacieszyć potomstwem odpowiednich rybek ;)

• Like 2

Młode mają po kilka milimetrów, a właściwie to jestem zdecydowany na większe akwarium jak pisałem w "prezentacji". Choróbsko, od wczoraj podnoszę temperaturę z 24-25 C do jak na razie ledwo 26 C, grzałka jest jednak za słaba, liczyłem że do rana może 27 C osiągnąć a tu nieco spadła temperatura. Zaraz idę do akwarystycznego po jakiś preparat.

Grzałka była ustawiona na ~32 C, od 24h. Wieczorem lekko przekroczyła 26 C a dziś około 11 była nieco poniżej 26 C. Teraz odkręciłem ją maksymalnie.

Edited by Zubr_86