Zubr_86 Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 (edited) Jest w ciąży czy nie? Potrzeba więcej, lepszych zdjęć? Mogę powiedzieć tylko tyle że jest u nas trzeci dzień. Edited May 24, 2015 by Zubr_86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 (edited) Ze zdjęć nie wynika jasno czy ryba jest już tuż przed okoceniem, równie dobrze może być przeżarta. Zrób rybom dzień głodówki i wtedy cyknij fotkę. Poza tym zakup kotnika zależy od tego czy masz co zrobić z młodymi, bo jak nie, to zostaw samicę w ogólnym, kilka młodych powinno się uchować, co dla samej satysfakcji posiadania "własnego" narybku powinno Ci wystarczyć Edited May 24, 2015 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Tak jak pisze Sławek121 po wykoceni się w akwarium ogólnym kilka młodych powinno się uchować. A szanse młodych dodatkowo wzrosną kiedy akwarium jest dość gęsto zarośnięte. Dodam jeszcze że jedno zapłodnienie u tych ryb wystarczy na kilka " porodów " tak że jeśli wykoci się w akwarium ogólnym to za 4 - 6 tygodni najprawdopodobniej będziesz miał kolejne młode. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz72 Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Jest w ciąży czy nie? Potrzeba więcej, lepszych zdjęć? Mogę powiedzieć tylko tyle że jest u nas trzeci dzień. Jeszcze nie ma czarnego podbrzusza więc do młodych jeszcze trochę czasu a poza tym podobnie jak u mieczyków czy gupików one praktycznie cały czas są zaciążone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubr_86 Posted May 24, 2015 Author Share Posted May 24, 2015 Tak zrobiłem, dziś nie dostały kolacji i tak do 16 godziny jutro pozostaną bez pokarmu. Zobaczmy Dobrze że jest w razie czego czas, mały pojemnik na tymczasowe odseparowanie i "chwytak" mam pod ręką już Okej, nie chcę ich dłużej katować. Zdjęcia zrobione przed godziną 12 czyli 19-22 godziny od ostatniego posiłku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubr_86 Posted May 26, 2015 Author Share Posted May 26, 2015 Kupiłem niewielki plastikowy kotnik, umieścić ją w kotniku czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted May 26, 2015 Share Posted May 26, 2015 Nie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubr_86 Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Bardzo dziękuję za "cenne" wskazówki, molinezja okociła się w nocy - jedno przeżyło. Także serdecznie <ostrzeżenie: kur..> dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrz23 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Nie łam się! Za msc znowu urodzi. Swoją drogą, czy masz dobrze zarośnięte akwa? Jeśli tak to poszukaj w gąszczu roślin narybku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Kupiłeś kotnik i umieściłeś go w akwarium ogólnym, w którym masz najprawdopodobniej ospę rybią. Myślisz że przy ichtioftiriozie któreś z młodych się odchowa. Nawet to co przeżyło to i tak przy ospie najprawdopodobniej padnie. Najpierw ogarnij swoje akwarium, stwórz rybom odpowiednie warunki, wylecz je, a dopiero później bierz się za ich rozmnażanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubr_86 Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Kolejny z zaburzeniami czasoprzestrzennymi, temat kotnej molinezji poruszyłem kilka dni temu, kotnik kupiłem niedługo potem a ospę zauważyłem wczoraj i od razu napisałem. Także nie usprawiedliwiaj kolegów działaniami przyszłymi. @piotrz23, znalazłem w sumie 3: jedną na filtrze martwą, było ją widać od razu i rozpoczął się alarm, gdy wyjąłem filtr znalazłem drugą w filtrze. Potem mieczyk albo samiec molinezji naprowadził mnie na trzecią ukrytą w mchu. Mech wyjąłem, na szczęście nie wypadła i teraz obie żywe są w kotniku. Pytanie, jak urodziła jednej nocy, to urodziła całość? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Z ciekawości zapytam, jaka jest pełna obsada i wymiary Twojego akwarium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubr_86 Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 http://forum.superakwarium.pl/topic/47634-72-moje-pierwsze-od-lat-akwarium/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Oki, przeczytałem. I prawdę mówiąc nie martwił bym się tym "nieudanym porodem", raz że choróbsko w akwarium, a dwa że nie masz warunków ( wymiary akwa ) do hodowli tych ryb. Ogarnij obsadę i jeszcze zdążysz się nacieszyć potomstwem odpowiednich rybek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubr_86 Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 (edited) Młode mają po kilka milimetrów, a właściwie to jestem zdecydowany na większe akwarium jak pisałem w "prezentacji". Choróbsko, od wczoraj podnoszę temperaturę z 24-25 C do jak na razie ledwo 26 C, grzałka jest jednak za słaba, liczyłem że do rana może 27 C osiągnąć a tu nieco spadła temperatura. Zaraz idę do akwarystycznego po jakiś preparat. Grzałka była ustawiona na ~32 C, od 24h. Wieczorem lekko przekroczyła 26 C a dziś około 11 była nieco poniżej 26 C. Teraz odkręciłem ją maksymalnie. Edited May 28, 2015 by Zubr_86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Grzałka musi mieć minimum 1W/L, a najlepiej, właśnie przy chorobach, 1,5W/L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts