grzegrzół Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Kto mi powie co to za robaczki mają 2-3mm są białe i mają kształt jajowaty bardzo powoli się przemieszczają zauważyłem je po tym jak wyłowiłem rybki(neonki,prętniki i bojownika) na 2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Słabo widać na tym foto, czy to jest podobne do tego z mojego foto ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Nie mam możliwości zrobienia lepszej fotki,niestety.Nie jest to podobne do tego co mam w akwarium Twoje jest zbyt podłużne,dodam inna fotkę może będzie lepiej czytelna.Przylkejone-a jest biała-e od spodu,z drugiej strony ma taki czarne 2 punkty jakby oczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Trudno coś stwierdzić z tego foto. Może to są wypławki, albo ślimaki. Jednak obstawiam to pierwsze ze wzgl. na to że jak były rybki to tego nie było, a jak rybki zostały wyłowione to się to paskudztwo pojawiło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 robaczki mają 2-3mm są białe i mają kształt jajowatyPo zdjęciu i tym co napisałeś bardzo możliwe, że są to młode ślimaki. Czy masz jakieś w akwarium świadomie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 robaczki mają 2-3mm są białe i mają kształt jajowatyPo zdjęciu i tym co napisałeś bardzo możliwe, że są to młode ślimaki. Czy masz jakieś w akwarium świadomie? Świadomie raczej nie mam bo nigdy nie widziałem zresztą są tez tam 2 hellenki ale nie z powodu ślimaków no są bo są na wszelki wypadek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Jeśli posiadasz Hellenki to może one się rozmnożyły hmm? U mnie dość często mnożą się Świderki i naoglądałem się już trochę młodych ślimaczków i wyglądają one bardzo podobnie do tych maluchów świderków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Udało mi się zrobić lepsza fotkę o dziwo to samo stworzonko czy też larwa nie wiem dostało się do mojego drugiego akwarium,cóż to takiego? Jest ich kilka ale nie wygląda to na ikrę kiryska choć pewności nie mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Nie wiem jak Wy ale ja widzę ślimaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Możliwe bo mam trochę zatoczków i hellenki ale ten niby ślimak nie ma muszli,skorupy raczej ma struktórę galaretowatą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 Możliwe że te fotki rozwieją moje wątpliwości może to młode ślimaki jednak zaznaczam w 54l ich nie mam bynajmniej nie widziałem a w 260l są świderki zakopują się w podłożu na szybach nigdy nie zaobserwowałem może to zasługa hellenek. Co to jest?Niestety nie mogę dodać lepszych zdjęć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Mam to samo, uważam że to ślimaki i zamierzam kupić helenkę może pomoże Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 Mam 8 hellenek w tym zbiorniku ślimaków coraz mniej widać po pustych muszlach a tego przybywa od kilkunastu dni jest coraz więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 A może spróbuj to coś wyciągnąć z akwarium i zrób zdjęcie na jakiejś białej kartce z bliska to będzie lepiej widoczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Jeśli posiadasz Hellenki to może one się rozmnożyły hmm? U mnie dość często mnożą się Świderki i naoglądałem się już trochę młodych ślimaczków i wyglądają one bardzo podobnie do tych maluchów świderków. Może są to ślimaki nie wiem do końca, ale raczej nie świderki, bo mam ich całe stado i nie tak wyglądają, bo one rozmnażają się w podłożu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Miałem to samo i też nie wiem co to jest. Też szukałem na ich temat wiadomości i nic nie znalazłem. Gdzieś czytałem że to się nazywa ślimakomałże, ale na tym się skończyło. To coś wygląda jak ślimak tylko że jego skorupka wygląda tak jakby ktoś przeciął małże na pół i przykleił ją do nogi ślimaka przy rozgniataniu jest to nawet twardawe i strasznie się mnoży chol.....wo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gofer Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Zwykłe jajka ślimaków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Zwykłe jajka ślimaków. I w dodatku chodzące Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 To nie są jaja ślimaków, mam to samo, helenki tego nie tykają (robiłem test, do jednej miski dałem na noc 4 helenki i 20 tych małych ślimaczków, nic nie zjadły). Ja to po prostu zgniatam jak widzę na szybie, zauważyłem że najczęściej wychodzi na szyby po zgaszeniu światła oraz w deszcz (zmiany ciśnienia?) Może uda mi się zrobić zdjęcie tego czegoś, niby mam tylko telefon, ale makro robi nie najgorsze. Dodaję zdjęcie, ale na sucho (po za akwa) nie za bardzo widać jak to wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Te stworzonka miałem nawet w filtrze kubełkowym. Według mnie to chyba są nie groźne, ale szpecą zbiorniczek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariuszpol18 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Hej, wyglądają na przytuliki, młode helenki by sobie z nimi poradziły. Też miałem tego masę, dopiero jak helenki się rozmnożyły to te ślimaczki zniknęły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Hej, wyglądają na przytuliki, młode helenki by sobie z nimi poradziły. Też miałem tego masę, dopiero jak helenki się rozmnożyły to te ślimaczki zniknęły. Więc wiadomo już co to jest. A tu mam coś więcej o nich: http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=12178 Mam takie rybki http://www.superakwarium.pl/ciernioocze ... id619.html tylko jednolitego koloru, są z rodziny bocji i tak się zastanawiam. skoro bocje zjadają ślimaki to może i piskorki zainteresują się tymi przytulikami, bo w moim ogólnym akwa też się pojawiły Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartuśiek Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 A może to jakieś małe meduzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts