Grzesiek Posted July 18, 2009 Share Posted July 18, 2009 Caridina cf. babaulti Jedna z najprostszych w hodowli krewetek słodkowodnych. Przybierająca jak żadne inne wiele odmian barwnych. Pochodzenie: Indie Dopuszczalne parametry wody: Temp. 20 - 25 st. C, Woda średnio twarda, pH 6,8-7,2 Dymorfizm płciowy: Samce ok. 3,5 cm, samice do 4 cm i są bardziej rozbudowane (masywniejsze). Zbiornik: (Jak w przypadku Red Cherry, a więc): Akwarium nie musi być duże, 20-25 litrów wystarczą dla hodowli 8-10sztuk. Podłoże drobnoziarniste lub piasek. Warto zaopatrzyć się w gęste mchy i drobnolistne roślinki miejscami bardzo gęsto obsadzone. Pożywienie: Ich naturalnym składnikiem diety jest pokarm pochodzenia roślinnego głównie glony. Jeżeli akwarium jest wolne od glonów powinniśmy dokarmiać nasze krewetki pokarmem z dodatkiem spiruliny. Można również od czasu do czasu podawać mrożonki w postaci cyklopu czy artemii. Rozmnażanie: C. babaulti nosi jajeczka przez 3-4 tygodnie, które są bardzo malutkie, młode krewetki osiągają mikroskopijne rozmiary i są trudne do wykarmienia. To tyle jeżeli chodzi o podręczniki... z doświadczenia mogę powiedzieć, że młode osiagają rozmiary identyczne jak w przypadku Red Cherry i nie miałem najmniejszego problemu z wykarmieniem pierwszych młodych krewetek. A oto kilka odmian barwnych krewetek Caridina cr. babaulti http://crusta10.de/templates/images/galerie/pictures/89/music2u_89_Caridina%20babaulti2.jpg http://crusta10.de/templates/images/galerie/pictures/89/music2u_89_Caridina%20babaulti3.jpg http://crusta10.de/templates/images/galerie/pictures/89/music2u_89_Caridina%20babaulti%204.jpg źródło zdjęć: http://crusta10.de/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted September 6, 2009 Share Posted September 6, 2009 To naprawdę fascynujące krewetki. Kilka miesięcy temu dostałam trochę, są w różnych odcieniach brązu: ale jedna postanowiła, że to jej nie wystarczy i postanowiła być czarna Wczoraj dostałam następną partię, z innego źródła, dawczyni mówi, że u niej w akwarium były oprócz brązowych również zielone, niebieskie i żółte. Mam nadzieję, że mnie się też trafiło trochę takich różnokolorowych, ale na razie trudno stwierdzić, bo jeszcze są blade. Pewnie za dzień-dwa odzyskają kolorki. Jeśli ktoś zamierza kupić babaulti, to warto upewnić się, że są naprawdę z zaufanego źródła, bo czasami jako babaulti sa sprzedawane dzikie heteropody, które są do nich dość podobne. Ważna rzecz - babaulti w stresie przybierają niebieskawy odcień, to może być pomocne w odróżnianiu ich od "dzikusów", które po prostu bledną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Ta mieszka w czarnych wodach AS, 100% demineralki. Jak się dobrze przyjrzeć, to z tyłu widać młodą, niedawno wyklutą (ale już podrośniętą). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OliwCiaa Posted January 18, 2011 Share Posted January 18, 2011 Czy babaulti mogą byc razem z Red Cherry w jednym akwarium ? Mam 6 rc i zastanawiam się nad kupnem babaulti . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 mogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 mogą.Ale jest duże prawdopodobieństwo, że będą się krzyżować. A kundle są raczej już bez płodne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 mogą.Ale jest duże prawdopodobieństwo, że będą się krzyżować. A kundle są raczej już bez płodne. Jakie prawdopodobieństwo ? :zamieszany: Te 2 gatunki nie krzyżują się ze sobą. Masz na to jakiś dowód ? od roku mam je w 1 zbiorniku i nie widzę ani 1 "kundla". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 Słyszałem różne opinie na ten temat ja sam je od niedawna trzymam razem i póki co też nie widziałem, żadnych kundli . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Dzień dobry Uwielbiam jak ludzie piszą półsłówkami, nadużywają podmiotów domyślnych, nie używają pełnych nazw i się dziwią że mimo używania tego samego języka nie są w stanie się ze sobą dogadać. Tyle tytułem wstępu, teraz treść. Zdecydowanie Caridina cf. babaulti nie krzyżuje się w żaden sposób z Red Cherry która jest z Neocardina Heteropoda. Zdecydowanie Babaulit Rainbow, która to jest jedynie nazwą handlową dla dzikiej/pierwotnej/skundlonej wersji Neocardina Hetropoda, będzie się miksować z Red Cherry oraz wieloma innymi barwnymi odmianami Neocardina Heteropoda. Teraz tylko wystarczy sobie samemu wyjaśnić co rozumiem pod pojęciem Babaulti i reszta jest wiadoma. EDIT Nie jestem specjalistą w temacie krewetek Caridina cf. babaulti gdyż tych nie miałem, aczkolwiek odnoszę wrażenie że zdjęcia wstawione przez "matka siedzi z tyłu" przedstawiają dziką Neocardinę, tych miałem setki. Wyraźnie widać różnicę w osadzeniu oczu oraz "dzioba". Na zdjęciach z pierwszego postu widać trójkątne rostrum i oczy blisko karpaksu, na kolejnych natomiast, widać dziobka w kształcie "V" i oczka na słupeczkach, do tego sposób zabarwienia wygląda mi na neocardinowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniel_ziom Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 mogą.Ale jest duże prawdopodobieństwo, że będą się krzyżować. A kundle są raczej już bez płodne. "kundle" weż sie lepiej wyrazaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Ja także trzymam Red cherry i babulti razem już długo i żadnych krzyżówek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bomboszek Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Dziwne bo te wasze "babaulti" to Neocaridina heteropoda więc ten sam gatunek co Red Cherry, i jaki jest z tego wniosek? Prawdziwe Caridina cf. babaulti to odmiany: Green i Stripes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal1994 Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Czy babaulti są wrażliwe na podawanie CO2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 hallo Caridina cf. babaulti czy tez Neocardinia Heteropoda błędnie nazywana Babaulti Rainbow są tak samo wrażliwe na CO2 jak większośc zwierzat, tylko na przedawkowanie, przy normalnym podawaniu 1-2 bąbelki na sec CO2 ich nie zabije, bardziej obniżenie ph przez to CO2 może im zaszkodzić. josom masz takiego samego avka jak hipcio? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal1994 Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 hallo Caridina cf. babaulti czy tez Neocardinia Heteropoda błędnie nazywana Babaulti Rainbow są tak samo wrażliwe na CO2 jak większośc zwierzat, tylko na przedawkowanie, przy normalnym podawaniu 1-2 bąbelki na sec CO2 ich nie zabije, bardziej obniżenie ph przez to CO2 może im zaszkodzić. josom masz takiego samego avka jak hipcio? Dzięki za odp. Nie wiedziałem, że hipcio ma taki awatar, musze go zmienić w takim razie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meyday1990 Posted October 26, 2011 Share Posted October 26, 2011 Siema. Czemu wszystkie babaulti na fotkach z allegro są takie szare? Czy to wysyp tej "dzikiej formy"? Słyszałem, że ciężko już znaleźć kolorowe rainbowki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael266 Posted February 23, 2020 Share Posted February 23, 2020 Ja myślałem że babaulti to nazwa ogólna kundelków gatunku Neocardinia. Dumam nad zakupem 10szt do akwarium z gupikami z tego ogłoszenia. https://www.olx.pl/oferta/krewetki-babaulti-neocardina-CID103-IDvwwlK.html W ogólnym nie mają prawa się utrzymać bocje mieczyki molinezje tylko by czekały na sztućce 😀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlinaRybka Posted May 13 Share Posted May 13 W dniu 18.01.2011 o 20:35, OliwCiaa napisał: Czy babaulti mogą byc razem z Red Cherry w jednym akwarium ? Mam 6 rc i zastanawiam się nad kupnem babaulti . https://piosenki-religijne.pl Z tego co wiem to można trzymać babaulti razem z Red Cherry w jednym akwarium. Caridina cf. babaulti nie krzyżuje się w żaden sposób z Red Cherry, która jest z Neocardina Heteropoda. Babaulti Rainbow, która to jest jedynie nazwą handlową dla dzikiej/pierwotnej/skundlonej wersji Neocardina Hetropoda, będzie się miksować z Red Cherry oraz wieloma innymi barwnymi odmianami krewetek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts