Jump to content

Caridina cf. babaulti

Grzesiek
 Share

Recommended Posts

Caridina cf. babaulti

Jedna z najprostszych w hodowli krewetek słodkowodnych. Przybierająca jak żadne inne wiele odmian barwnych.

Dołączona grafika

Pochodzenie: Indie

Dopuszczalne parametry wody:

Temp. 20 - 25 st. C,

Woda średnio twarda,

pH 6,8-7,2

Dymorfizm płciowy:

Samce ok. 3,5 cm, samice do 4 cm i są bardziej rozbudowane (masywniejsze).

Zbiornik:

(Jak w przypadku Red Cherry, a więc):

Akwarium nie musi być duże, 20-25 litrów wystarczą dla hodowli 8-10sztuk. Podłoże drobnoziarniste lub piasek. Warto zaopatrzyć się w gęste mchy i drobnolistne roślinki miejscami bardzo gęsto obsadzone.

Pożywienie: Ich naturalnym składnikiem diety jest pokarm pochodzenia roślinnego głównie glony. Jeżeli akwarium jest wolne od glonów powinniśmy dokarmiać nasze krewetki pokarmem z dodatkiem spiruliny. Można również od czasu do czasu podawać mrożonki w postaci cyklopu czy artemii.

Rozmnażanie: C. babaulti nosi jajeczka przez 3-4 tygodnie, które są bardzo malutkie, młode krewetki osiągają mikroskopijne rozmiary i są trudne do wykarmienia. To tyle jeżeli chodzi o podręczniki... z doświadczenia mogę powiedzieć, że młode osiagają rozmiary identyczne jak w przypadku Red Cherry i nie miałem najmniejszego problemu z wykarmieniem pierwszych młodych krewetek.

A oto kilka odmian barwnych krewetek Caridina cr. babaulti

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

http://crusta10.de/templates/images/galerie/pictures/89/music2u_89_Caridina%20babaulti2.jpg

http://crusta10.de/templates/images/galerie/pictures/89/music2u_89_Caridina%20babaulti3.jpg

http://crusta10.de/templates/images/galerie/pictures/89/music2u_89_Caridina%20babaulti%204.jpg

źródło zdjęć: http://crusta10.de/

• 1 month later...

To naprawdę fascynujące krewetki. Kilka miesięcy temu dostałam trochę, są w różnych odcieniach brązu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ale jedna postanowiła, że to jej nie wystarczy i postanowiła być czarna

Dołączona grafika

Wczoraj dostałam następną partię, z innego źródła, dawczyni mówi, że u niej w akwarium były oprócz brązowych również zielone, niebieskie i żółte. Mam nadzieję, że mnie się też trafiło trochę takich różnokolorowych, ale na razie trudno stwierdzić, bo jeszcze są blade. Pewnie za dzień-dwa odzyskają kolorki.

Jeśli ktoś zamierza kupić babaulti, to warto upewnić się, że są naprawdę z zaufanego źródła, bo czasami jako babaulti sa sprzedawane dzikie heteropody, które są do nich dość podobne. Ważna rzecz - babaulti w stresie przybierają niebieskawy odcień, to może być pomocne w odróżnianiu ich od "dzikusów", które po prostu bledną.

• 2 months later...
  • 1 year later...

mogą.

Ale jest duże prawdopodobieństwo, że będą się krzyżować. A kundle są raczej już bez płodne.

Jakie prawdopodobieństwo ? :zamieszany: Te 2 gatunki nie krzyżują się ze sobą. Masz na to jakiś dowód ? od roku mam je w 1 zbiorniku i nie widzę ani 1 "kundla".

• 5 weeks later...

Dzień dobry

Uwielbiam jak ludzie piszą półsłówkami, nadużywają podmiotów domyślnych, nie używają pełnych nazw i się dziwią że mimo używania tego samego języka nie są w stanie się ze sobą dogadać. Tyle tytułem wstępu, teraz treść.

Zdecydowanie Caridina cf. babaulti nie krzyżuje się w żaden sposób z Red Cherry która jest z Neocardina Heteropoda.

Zdecydowanie Babaulit Rainbow, która to jest jedynie nazwą handlową dla dzikiej/pierwotnej/skundlonej wersji Neocardina Hetropoda, będzie się miksować z Red Cherry oraz wieloma innymi barwnymi odmianami Neocardina Heteropoda.

Teraz tylko wystarczy sobie samemu wyjaśnić co rozumiem pod pojęciem Babaulti i reszta jest wiadoma.

EDIT

Nie jestem specjalistą w temacie krewetek Caridina cf. babaulti gdyż tych nie miałem, aczkolwiek odnoszę wrażenie że zdjęcia wstawione przez "matka siedzi z tyłu" przedstawiają dziką Neocardinę, tych miałem setki. Wyraźnie widać różnicę w osadzeniu oczu oraz "dzioba". Na zdjęciach z pierwszego postu widać trójkątne rostrum i oczy blisko karpaksu, na kolejnych natomiast, widać dziobka w kształcie "V" i oczka na słupeczkach, do tego sposób zabarwienia wygląda mi na neocardinowy.

• 2 months later...

hallo

Caridina cf. babaulti czy tez Neocardinia Heteropoda błędnie nazywana Babaulti Rainbow są tak samo wrażliwe na CO2 jak większośc zwierzat, tylko na przedawkowanie, przy normalnym podawaniu 1-2 bąbelki na sec CO2 ich nie zabije, bardziej obniżenie ph przez to CO2 może im zaszkodzić.

josom masz takiego samego avka jak hipcio?

hallo

Caridina cf. babaulti czy tez Neocardinia Heteropoda błędnie nazywana Babaulti Rainbow są tak samo wrażliwe na CO2 jak większośc zwierzat, tylko na przedawkowanie, przy normalnym podawaniu 1-2 bąbelki na sec CO2 ich nie zabije, bardziej obniżenie ph przez to CO2 może im zaszkodzić.

josom masz takiego samego avka jak hipcio?

Dzięki za odp. Nie wiedziałem, że hipcio ma taki awatar, musze go zmienić w takim razie.

• 5 months later...
  • 8 years later...

Ja myślałem że babaulti to nazwa ogólna kundelków gatunku Neocardinia.

Dumam nad zakupem 10szt do akwarium z gupikami z tego ogłoszenia.

https://www.olx.pl/oferta/krewetki-babaulti-neocardina-CID103-IDvwwlK.html

W ogólnym nie mają prawa się utrzymać bocje mieczyki molinezje tylko by czekały na sztućce 😀

• 3 years later...
W dniu 18.01.2011 o 20:35, OliwCiaa napisał:

Czy babaulti mogą byc razem z Red Cherry w jednym akwarium ? Mam 6 rc i zastanawiam się nad kupnem babaulti . :)                                                        https://piosenki-religijne.pl 

Z tego co wiem to można trzymać babaulti razem z Red Cherry w jednym akwarium. Caridina cf. babaulti nie krzyżuje się w żaden sposób z Red Cherry, która jest z Neocardina Heteropoda. Babaulti Rainbow, która to jest jedynie nazwą handlową dla dzikiej/pierwotnej/skundlonej wersji Neocardina Hetropoda, będzie się miksować z Red Cherry oraz wieloma innymi barwnymi odmianami krewetek.