Jakub_92 Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Witam, Próbuję rozróżnić płeć u tych dwóch pielęgniczek. Od ciągłego porównywania już mi się wszystko pomieszało. Wydaje mi się, że to dwa samce ale mało się znam więc pewnie się mylę. Może ktoś jest obeznany w temacie i będzie w stanie określić płeć? Nr 1 Nr 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 2 samice - czerwone brzuchy. Ramirezy to ryby kopiące, dlaczego trzymasz je na grysie bazaltowym? By dobrała się para trzeba kupić grupkę ryb i umożliwić im naturalne wybranie partnera, w przeciwnym razie ryzykujesz mocno niestabilny układ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub_92 Posted May 29, 2016 Author Share Posted May 29, 2016 Ta druga nie ma czerwonego brzucha. To czerwona pletwa przylega na zdjęciu do brzucha. Bazalt jutro zmieniam na piasek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Ta druga ramireza to też samica, pomimo braku wyraźnego czerwonego brzucha. Wskazuje na to kształt brzuszka i proporcje ciała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Nie tyle proporcje ciała co kształt płetwy grzbietowej.Intensywnie różowy brzuszek to gotowość do tarła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub_92 Posted May 30, 2016 Author Share Posted May 30, 2016 (edited) Ciekawa sytuacja dzisiaj miała miejsce. Ryby są przełożone do drugiego akwarium bo w głównym zmieniałem podłoże i któraś z pielęgniczek złożyła na liściu ikrę. Jedna pielęgniczka ciągle stoi w miejscu nad tą ikrą i tak jakby ją wachluje. Druga odgania wszystko co się chce do tej ikry zbliżyć. O co tu chodzi? Edited May 30, 2016 by Jakub_92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicaj Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 No zostaniesz dziadkiem /wujkiem. masz dobraną parę to ją trzymaj. With mobilephone sent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 (edited) Nie tyle proporcje ciała co kształt płetwy grzbietowej. Proporcje ciała również. Nie wiem jak inaczej określić to, na co patrzę identyfikując płeć. A płetwa grzbietowa niestety potrafi być myląca, zwłaszcza u młodych samców. Nawet jeśli jedna samica złożyła ikrę to jest ona nie zapłodniona i "dziadkiem" Jakub nie zostanie, bo to dwie samice Chyba, że ma tam jeszcze inne ramirezy. Edited May 30, 2016 by maziama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicaj Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 No fakt, jeżeli ma tylko te 2 samice to może być niezapłodniona. Ciekawe jest natomiast zachowanie obu - jak pary With mobilephone sent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Jednak przydałyby się wyraźne fotki obu osobników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
logitech Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 No fakt, jeżeli ma tylko te 2 samice to może być niezapłodniona. Ciekawe jest natomiast zachowanie obu - jak pary With mobilephone sent. U pielęgnic/ pielęgniczek pojawia się czasem takie zachowanie, że samice zachowują się jak para sam miałem taki przypadek u czerwieniaków. Co do płci to tak jak pisał locdog wygląda to na dwie samice szczególnie ta pierwsza. Wrzuć lepsze foty ryby nr 2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub_92 Posted May 31, 2016 Author Share Posted May 31, 2016 U pielęgnic/ pielęgniczek pojawia się czasem takie zachowanie, że samice zachowują się jak para sam miałem taki przypadek u czerwieniaków. Co do płci to tak jak pisał locdog wygląda to na dwie samice szczególnie ta pierwsza. Wrzuć lepsze foty ryby nr 2. Ryba numer 2: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 To się ramireza trafiła. Na tym zdjęciu wygląda jak rozjechana przez walec Zaryzykuję stwierdzenie, że nadal dla mnie to jest samica, bo nijak mi ten jej ogólny wygląd do samca nie pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 (edited) Czarna, okrągła plamka z boku wskazuje na to, że jest to samica. Samce mają tą plamkę większą i podłużną.Swoją drogą to brzydka ta ramirezka. Prawdopodobnie z czasem wyjdzie jej jakaś wada genetyczna. Edited June 1, 2016 by locdog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub_92 Posted June 1, 2016 Author Share Posted June 1, 2016 To teraz kupić samca i niech sobie wybiera i wtedy samice która nie zostanie wybrana oddać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub_92 Posted June 4, 2016 Author Share Posted June 4, 2016 Mógłby ktoś pomóc z ustaleniem płci tej ramirezy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Również samica. Ale nie kupujesz, mam nadzieję, po kolei nowych ramirez, w nadziei, że w końcu któreś połączysz w parę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Dla mnie to samiec już. Popatrz na promienie płetwy grzbietowej i zarys plamy na boku.Po prostu gruby samiec . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Kształt brzucha mi nie pasuje do samca No i plama czarna powinna być. Ale zdjęcia czasami faktycznie nie pokazują "prawdy", np. gdy nie są dokładnie z boku robione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jetka Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Ok, a mi ktoś pomoże? obserwuję od jakiegoś czasu i już zglupiałam... 1 2 Niby samica i samiec, ale tyle się naczytalam, że zaczynam wątpić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 1. Samica2. Samiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Potwierdzam wersję . Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jetka Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilggj Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 (edited) Witam. Pomoże ktoś określić płeć? Edited March 20, 2021 by kamilggj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilggj Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts