ahr Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Poprzednia wersja tego zbiornika zaczęła się wymykać trochę spod kontroli to wymyśliłem restart.I tak oto 8.11.2013r powstała niniejsza odsłona akwarium. Akwarium 112l, proste z pokrywą; Oświetlenie: moduły Aquael 24W (6500) + 24W (8000); Filtracja: Aquael Unimax 150 (gąbki i ceramika); Grzałka: Aquael 100W; Termometr szt 1; CO2: Butla ciśnieniowa + reaktor z filtra narurowego, stały test CO2, (24h) Dekoracja: korzenie jeden japoński i trzy krajowe; Podłoże: z tyłu podkład ze żwiru 0,8-1,4mm, całość przysypana piaskiem do piaskownic kupionym w znanym markecie budowlanym (w planach jest dodanie kulek gliniano-torfowych pod rośliny); Flora:- Bacopa caroliniana,- Anubias duży + mniejsze,- Alternanthera roseafolia mini, - Alternanthera reinecki,- Staurogyne sp.,- Sagittaria subulata, - Cryptocoryne undalatus kasselman, - Cryptocoryne wendtii green (dzięki Beniek),- Cryptocoryne wendtii brown,- Vallisneria spiralis,- Rotala Rotundifolia Red, - Microsorium pteropus,- Pistia stratiotes, - Lilaeopsis brasiliensis; Fauna:- Ancistrus dolichopterus szt 1,- Microgeophagus ramirezi szt 2,- Hemigrammus rhodostomus szt 9,- Otocinclus sp. szt 4,- Anentome Helena szt 2,- krewetki Red Cherry - tego nikt nie wie... Tak dobrego podłoża to ten zbrojnik jeszcze nie miał do kopania kraterów. Korzenie jeszcze nie do końca toną więc aranż docelowy trochę się rozpłynął. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Ładne akwarium, ale mógłbyś do wody dodać garbników Jakie są tam parametry wody? Myślę, że oświetlenie 1x24 W spokojnie wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Myślę, że oświetlenie 1x24 W spokojnie wystarczy. Nie przesadzajmy, jest tam kilka gatunków roślin, które potrzebują światełka A baniaczek oki, tylko czekać aż korzenie zatoną i nie będzie się aranż "rozłaził". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Mi się podoba. MA swój klimacik. Proszę o zbliżenia rybek. Dzięks. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Zapowiada się ładnie Tylko poczekać aż korzenie zatoną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Dla mnie też za jasno . No ,ale to dla roślinek ,poprzednia wersja bardzo mi się podobała tu zobaczymy za jakiś czas . Na razie nic powiedzieć nie można, jedynie że ładne korzonki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 15, 2013 Author Share Posted December 15, 2013 Od restartu minął miesiąc. Większość roślin już ruszyła. Jeszcze trochę nurzaniec nie może się pozbierać, ale mam nadzieję że się namyśli. I może kiedyś uda się trochę pistii na taflę dostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 24, 2014 Author Share Posted January 24, 2014 Minęły kolejne dwa miesiące.Nawożenie to głównie CO2. Jakiś miesiąc temu dodałem pod korzenie alternanthery, rotali, sagittarii i kryptokoryn łącznie 4 tabletki ferro tabs (później przeczytałem na opakowaniu, że to nie jest nawóz do podłoża ). W ubiegłym tygodniu dodałem kulki gliniano-torfowe. Oprócz tego podaję potas (od ubiegłego tygodnia nie więcej niż 5 ppm na tydzień), wcześniej potas i magnez. Co jakiś czas szczypta makro aqua artu.Niniejszym chciałbym ogłosić, iż plotki o słabym wzroście roślin na piachu są mocno przesadzone. Dla porównania stan sprzed dwóch miesięcy: Zaprzestałem robienia testów i takich tam innych zabiegów high-tech. Staram się akwarium nie przeszkadzać.Zamówiłem jednak filtr ro, od najbliższej podmianki zaczynam zmiękczanie wody. W planach jest wymiana hodowlanych ramirezek na WF (chodziło mi to po głowie odkąd Pley i Sverting chwalą się swoimi dzikimi rybami, a jak zobaczyłem cudeńka georoberta to już umarł w butach). Pewnie też będzie to związane z wymianą oświetlenia na słabsze, jak to się odbije na roślinach, czas pokaże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Fajnie się rozrasta zielenina, chociaż mi osobiście podobał się taki surowy początkowy wygląd. Jeśli możesz cyknij fotki mieszkańców (ramirezek) . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 W planach jest wymiana hodowlanych ramirezek na WF (chodziło mi to po głowie odkąd Pley i Sverting chwalą się swoimi dzikimi rybami, a jak zobaczyłem cudeńka georoberta to już umarł w butach). Co prawda Twoje są bardzo ładne, ale dobrze kombinujesz. Dzikie ramirezki to jest to . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 24, 2014 Author Share Posted January 24, 2014 Czy one takie ładne? Samiczka jeszcze jak cię mogę, ale samiec to jakiś taki zmutowany mi się udał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Na fotkach prezentujących baniak wygladały o niebo lepiej . Cofam to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Oż w dekiel jaki szpetny ten samiec xD... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Właśnie dlatego chciałem zobaczyć fotki bo wydawało mi się, że jedna z pielęgniczek jest jakaś taka bardzo ciemna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted February 24, 2014 Author Share Posted February 24, 2014 Tradycyjnie w wielkich bólach trochę mi się zeszło z podłączeniem filtra ro. Ale już dzisiaj poszła pierwsza podmianka. W planach zejście z GH 20 do 10 w ciągu 2 miesięcy. Rośliny jak na razie rosną (pistia tylko znika w oczach i nurzaniec nie za bardzo się kwapi). Część staurogyne wyciąłem, część wyrzuciłem, ale odrasta. Nawożenie: potas i CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2014 Share Posted February 25, 2014 Nie powiem, baniaczek elegancko się prezentuje. Szkoda tylko, że nurzaniec się wolno rozrasta, trochę go tu brakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted February 26, 2014 Share Posted February 26, 2014 Bardzo fajny baniaczek i roślinki widać, że w dobrej kondycji pozazdrościć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted February 28, 2014 Share Posted February 28, 2014 Ten korzeń na środku który idzie poziomo troszkę gryzie kompozycję. Poza tym wszystko na jak najlepszej drodze do bardzo dobrego baniaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 25, 2014 Author Share Posted April 25, 2014 (edited) Już pół roku ma ten wystrój, chyba pora coś pozmieniać. Pewne zmiany wystąpiły już po prawej stronie, ale to trochę za mało.W zamian pojawiła się pistia od Luniaka (dzięks ) i stadko endlerków (w sumie do tej pory się zastanawiam po co ).To coś na kamyku po prawej to chyba gałęzatka. Piszę chyba, bo nigdy nie miałem tego glona w ręku, a ten kawałek znalazłem przedwczoraj przyczepiony do alternanthery przy tylnej szybie.A jak się dobrze przyjrzeć to i parę innych glonów się uda znaleźć. Aha, woda się zmiękcza, powinno już być około GH-12, KH-6. Powinno bo jakoś nie mogę się zebrać żeby to sprawdzić. Wygląda to tak: E: Sprawdziłem. pH - 7,2; GH - 11; KH - 6. Edited April 26, 2014 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gloster Posted April 25, 2014 Share Posted April 25, 2014 Akwarium pięknie się prezentuje. Na pierwszy rzut oka nie widać ryb. Jaką czcionkę zastosowałeś do napisania daty w lewym, górnym rogu? Czcionka to Visitor TT2 (BRK) /ahr/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted April 25, 2014 Share Posted April 25, 2014 Na pierwszym planie to bacopa? Gratuluję pięknego baniaczka tylko szkoda,że ryby jakieś ukryte . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted May 3, 2014 Author Share Posted May 3, 2014 To na pierwszym planie to była staurogyne repens. Była (chociaż w zasadzie to jakieś resztki zostały), bo się trochę zmieniło. Przy okazji wydało się że jest w tym akwarium całkiem sporo krewetek, niektóre nawet ładnie "sakurowato" ubarwione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 1, 2014 Author Share Posted July 1, 2014 (edited) Mała aktualizacja. Po zmniejszeniu oświetlenia, dopiero popołudniowe słońce mobilizuje rośliny do bąblowania. A tak poza tym to odeszła samica ramirezki, ale już raczej temu szpetnemu typowi nie będę dokupował towarzyszki, jego czas chyba tez nadejdzie. E: I bez oświetlenia słonecznego. Edited July 1, 2014 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted July 2, 2014 Share Posted July 2, 2014 Crypcia na środku robi świetne wrażenie Zresztą całe akwa również Szkoda ramirezki ale widzę, że się nie zmartwiłeś za wiele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudekd55 Posted July 2, 2014 Share Posted July 2, 2014 Ładnie się prezentuje A jest już coś planowane w miejsce ramireza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts