LOLBS Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Wczoraj kupiłem akwarium 250l o wymiarach 100 dł 50 wys 50 szer. Filtr z napowietrzaczem do akwarium 350 l nadfiltracja grzałkę ,odmulacz , światło . Korzenie, pieniek, grotę i wiele roślin. I mogę mieć taką obsadę w akwa. 1 Sum rekini. 1 Trzciniak. 1 Buszowiec ostropyski. 1 Motylowiec. 1 Giękotząb wielkopłetwy. 5 Kiryśników. 2 Drewniaki. 4 Zbrojniki niebieskie i 4 weloniaste. 1 Długonos ciernisty. 4 Sumy szkliste. 3 Barwniki czerwonobrzuche 4 Kosiarki 1 Labeo 5 Bocji wspaniałych 2 Gurami Mazajkowe. 1 Hakodziobek czarny Mogę mieć taką obsadę? Proszę o rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Z tych powyżej wymienionych ryb to są prawie same przydenne,więc może by zmienić trochę obsadę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOLBS Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Monika właśnie takie lubię a zresztą one czyszczą akwa i właśnie o to chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Ale przy takiej ilości będą miały za małą powierzchnię dna dla siebie... Poza tym jest to za duży misz masz i jednak proponowałabym zredukowanie o kilka gatunków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOLBS Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Mei będzie dobrze na dnie nie będzie przerybjenia nie ,że wszystko wiem ale będzie na 80% spoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Ja bym trochę ujednolicił obsadę, za dużo tego wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blabla Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 aaa LOLBS.... kolega kolegi doświadczonego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOLBS Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Lukas a mi się tak podoba ta obsada jest moją wymarzoną bardzo chciał bym ją mieć a w akwa było by przerybienie czy nie. blabla o co ci chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Lukas a mi się tak podoba ta obsada jest moją wymarzoną bardzo chciał bym ją mieć a w akwa było by przerybienie czy nie. blabla o co ci chodzi. No to wydaje mi się że jest ok obsada. To tobie ma się podobać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 jeśli już to 2 barwniaki a nie 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOLBS Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 JANO mam 3 w 100 i wpuszczę do 250 miałem 4 ale jeden padł Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 to może warto dokupić do pary czwartą rybę, szkoda tej samotnej Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOLBS Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Oki Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 1 Sum rekini.-stadna ryba 1 Trzcinak.** 1 Buszowiec ostropyski.** 1 Motylowiec.-trochę za mało jak na górę akwa 1 Giękoząb wielkopłetwy.-ok 5 Kiryśników.-bywają nie miłe dla mieszkańców akwa więc odradzam 2 Drewniaki.** 4 Zbrojniki niebieskie i 4 weloniste.-myślę że parka wystarczy 1 Długonos ciernisty.-nie mam zdania, ale chyba może być 4 Sumy szkliste.ok 3 Barwniki czerwonobrzuche-lepsza będzie para 4 Kosiarki-ok 1 Labeo-przy tym zagęszczeniu na dnie będzie nerwowy 5 Bocji wspaniałych-ok **- tych ryb nie znam Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOLBS Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 wielkopłetwie sum rekin wiem ,że lubi być w stadzie ale ja kupie 1 bo jurz mój kolega miał 8 i się pozagryzały. Liczby glonków nie zmienię a lebea nie kupie zamiast jego dołożę 1 kosiarkę. Kirisniki z mojego doświadczenia są miłe motylowiec no 1 to może być a jak myślisz będzie zupa rybna czy nie a barwnika 1 dokupję i będą 2 pary. Sorry za wymądrzanię się ale to prawda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 wielkopłetwie sum rekin wiem ,że lubi być w stadzie ale ja kupie 1 bo jurz mój kolega miał 8 i się pozagryzały. Liczby glonków nie zmienię a lebea nie kupie zamiast jego dołożę 1 kosiarkę. Kirisniki z mojego doświadczenia są miłe motylowiec no 1 to może być a jak myślisz będzie zupa rybna czy nie a barwnika 1 dokupję i będą 2 pary. 2 pary barwniaków też mogą być u kolegi dwa kiryśniki opanowały kokos i każdą rybę, która się do niego zbliży to przeganiają-z tąd moja uwaga zupa rybna... na pograniczu. jeżeli na dnie będzie sporo kryjówek powinno być ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOLBS Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Będzie bardzo dużo kryjówek+ nadfiltracja o 100l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Cuda niewidy - sumy sie pozagryzały... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 jak dla mnie to istne szaleństwo... PS. Trzciniaka odradzam... 1. ucieka każdą szczeliną. 2. jest bardzo agresywny. Jak czytam Twoją obsadę to wyobrażam sobie Ciebie siedzącego z atlasem ryb akwariowych i strona po stronie: ten mi się podoba - 1szt, ten nie, ten mi się podoba 2szt... i tak do samego końca atlasu. Kupiłem sobie mega zbiornik to wkońcu mogę wpuścić po jednej z każdej strony atlasu co nie? 8-) ... Dla mnie błędne myślenie. Bym sie poważnie zastanowił, ale po co pytasz o obsadę, skoro i tak kupisz to wszystko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 Dobrze powiedziane Hipcio_stg. Pyta on o obsadę, a ciągle się wymądrza wiedząc lepiej od nas. To po co w ogóle się pytasz jak nie słuchasz naszych rad ? 5 kiryśników powiadasz ? Ja mam jednego i robi mi kompletne spustoszenie w moim 200 litrowym akwarium. Wiesz, że one rosną spore ? Jeżeli mowa jest o kiryśnikach czarnoplamych. Druga sprawa sum rekini stadna ryba więc musisz kupić co najmniej 3 sumy rekinie. Trzciniaki odradzam całkowicie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted May 9, 2009 Share Posted May 9, 2009 Za dużo ryb jak na ten litraż. Taki mix. Lepiej mniej gatunków, zresztą większość jest przydennych i za mało dna by miały. Ps. Gurami Mozaikowy się pisze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrus Posted May 13, 2009 Share Posted May 13, 2009 4 Zbrojniki niebieskie i 4 weloniAste. Za dużo na taki litraż. Ale widać po Twoich wypowiedziach, że nasze argumenty są zbędne Jak dla mnie to burdel (tylko kółek brakuje) a nie akwarium :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted May 13, 2009 Share Posted May 13, 2009 Hej koleżanki i koledzy, odgrzebujecie temat z przed 2 miesięcy i kopiecie leżącego... nieładnie bo nawet się bronić nie może Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts