Pley Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 No, to założę też topic jeszcze nie zalanego zbiornika. Z każdą aktualizacją zobaczycie progres Pojemność:284LWymiary: 110x55x47Grubość Szkła: 8mmFiltracja: Filtra jeszcze nie ma, ale myślę że uzbieram sobie na jakiegoś kubła +/- 1000l/hŚwiatło: albo zrobie 1x ?? z gwintem E27, albo T5 21WOgrzewanie: Aquael 100WObsada:Będzie1+1 Hypselecara temporalis i coś sumowatego, więcej nie planujeRośliny:NicNawożenie:BrakDekoracje:Będą Gałęzie wierzby, korzonki oraz jakieś skałkiNa razie mogę dodać zdjęcia akwaria pustego, ale już z gotową szafka i pokrywą ( było roboty by to zmieścić). Szafka została jeszcze trochę wzmocniona Co do obsady, to powiem Wam, zakochałem sie!Z początku plan był taki że kupie parkę green terrorów, dodam salvini i bym próbował z zbiornikiem dla 2 par pielęgnic.Jak sie pewnie domyślacie, plan się całkowicie zmienił z chwilą gdy zobaczyłem pewne cuda.Tymi cudami była parka Hypselecara temporalis. Niestety mimo tego że były baaaardzo tanio (100zł para) to nie miałem nawet tylu pieniążków, ale pewnego cudnego dnia przyszedł szwagier do mnie z tą parką pielęgnic. Tak! Kupił mi te rybki! Na początku nie mogłem w to uwierzyć że już je mam. Parka jest już dorosła, są duże(23cm/ 20cm), więcej nie urosną. Myślę że ten zbiornik im wystarczy, tym bardziej że w sklepie były w nie większym, a mógł je ktoś kupić do nie wiadomo jakiego małego zbiornika.Tak więc jako że już je mam (teraz chwilowo pływają w 200L) to planuje na razie dokupić do nich tylko coś sumowatego.Zdjęcia.Tutaj pierwsza obrana z skórki gałązka wierzbySzafka bez wzmocnienia i akwarium bez pokrywyDodane wzmocnienia i zrobiony szerszy blatAkwarium z pokrywaA tutaj moje cuda ! Pielęgnice Szmaragdowe! ( zdjęcie robione w sklepie)Niedługo kolejna aktualka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 Też coś myślę o pielęgnicach tzn o pielęgniczkach . Czekam na zalanie rybki i wgl na dużo fotek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Też chciałem kiedyś z nimi mieć akwarium Są przepiękne Czekam aż będą fotki z nimi w twoim akwarium Powiedz mi jeszcze szczerze ile ty masz już akwarii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Razem z tym to 6 i na tym kończe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Ładne. Jaka temperatura? Z tego co wiem pielęgnica szmaragdowa jest ciepłolubna ( 26 - 29 C) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Play, a co za patałach kleił ten baniak? Listwy są z nisko - tracisz sporo na litrażu netto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Ładne. Jaka temperatura? Z tego co wiem pielęgnica szmaragdowa jest ciepłolubna ( 26 - 29 C) Pozdrawiam Temp ? wody tam jeszcze nie ma Play, a co za patałach kleił ten baniak? Listwy są z nisko - tracisz sporo na litrażu netto.Właśnie wiem... Ale akwarium było prawie za free, wiec wziałem. BTW. Wysokość nie jest ważna - tutaj będą pielęgnice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Tak się zapatrzyłem w te na zdjęciu pielęgnice szmaragdowe, że pomyślałem że to twój zbiornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Niemoge sie doczekać na akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 Dobra, kupiłem już filtr jutro albo pojutrze idę go odebrać. Filtr to JBL CristalProfil e900 Pojemność:284L Wymiary:110x55x47 Filtracja: JBL CristalProfi e900 Światło: Jeszcze nie ma. Ogrzewanie: Aquael AQ-100W Podłoże: Piach Obsada: 1+1 P. Szmaragdowa + coś sumowatego, aczkolwiek ostatnio myślę czy by nie dodać jakiejś pary mniejszych spokojniejszych pielęgnic. Rośliny: Nic,i nie planuje Dekoracje: Kamienie i korzenie Tło: jeszcze nie wiem Zdjęcia już niedługo, a teraz dam fotkę z zalanym tylko troszeczkę baniakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Ja bym zrobił BW Czyżbym widział środek do czyszczenia szyb Może kiryśniki czarnoplame do tego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 To nie będzie BW, ale będzie korzeni i kamieni typowy zbiornik dla pielęgnic. To do czyszczenia szyb to mój preparat do czyszczenia ZEWNĘTRZNEGO Kiryśniki mam w 200L, tutaj może pójdą pictusy, albo synodontisy, albo jeszcze cos innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 28, 2010 Author Share Posted September 28, 2010 Mineło 24h, tak więc piszę nowy post. Filtr jest już podłączony (wsadziłem do niego trochę syfu z tetry z 200L), baniak jest zalany do 60% wodą z 200L, na razie tylko tyle bo: Nie dodałem jeszcze piachu, a jak dodam to wiadomo że poziom wody się podniesie, to samo z korzeniami i kamieniami. Oświetlenie jeszcze nie gotowe, nie mam pomysłu. Tło to będzie pewnie wyjątkowo bristol. Myślę że +/- Tydzień i szmaragdy zamieszkają już w tym zbiorniku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Czekam z niecierpliwością Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tunder Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Właśnie czekamy Bo zapowiada się piękny baniaczek ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojdel Posted October 5, 2010 Share Posted October 5, 2010 Mam nadzieję że nowe zdjęcia się ukażą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted October 5, 2010 Share Posted October 5, 2010 Czy mi się wydaje, czy dzisiaj mija tydzień. Rozumiem że o 19 zobaczymy zdjęcie baniaka a w nim te cudeńka? :aniol_diabel: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 8, 2010 Author Share Posted October 8, 2010 Miały być, ale jeszcze nie są! Dziś było trochę "zabawy". Poszedłem po piach, a jako że chciałem dużo na raz wziąć, zabrałem ze sobą... walizkę Oczywiście nie było ciekawie. Po przejściu ok. 500m z pełna walizką piachu odpadła mi rączka i jedno kółko... Załatwiłem na szczęście transport, więc piach dotarł ostatecznie do domu. Potem płukanie itd itd, ale przed tym przyszła do mnie paczka od Ahaeda Były tam korzonki, dużo przydatnych mi rzeczy oraz rzecz która mi całkowicie i w 100% poprawiła humor Nie muszę chyba mówić co to było. Relaks? Po takim dniu chętnie! Tak więc siadłem sobie z prezentem. Obok była plaża... Tak oto praktycznie baniak jest zalany ! Zalewałem go z takim uśmiechem - . Woda do jutra sie przefiltruje. Planuje jutro już dodać światło i korzenie. Ryby zamieszkać tu powinny juz w niedziele ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted October 8, 2010 Administrator Share Posted October 8, 2010 ... ale przed tym przyszła do mnie paczka od Ahaeda ...oraz rzecz która mi całkowicie i w 100% poprawiła humor Nie muszę chyba mówić co to było. . Woda święcona :D No to czekamy na efekt końcowy zbiornika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Ciekawy patent na transport piachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 9, 2010 Author Share Posted October 9, 2010 Woda się już przefiltrowała trochę, do jutra będzie kryształ. Dodałem już korzeni i zamieszkały już 3 rybki! 1 Mój były synodontis oraz przygarnąłem 2 synodontisy pięknopłetwe ! Tak więc problem ryb dennych został rozwiązany Doszło także oświetlenie - 15W 6000K świetlówka liniowa. Planowałem dodać jeszcze oświetlenie, ale zostawiam tak jak jest. Wygląda genialnie! Mam na dzieje że nie zepsuje tego baniaka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 A jaki był twój gietkoząb Chodzi mi o gatunek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 9, 2010 Author Share Posted October 9, 2010 Nie dopytałem, a nie umiem rozróżnić na PlanetCatfish. Wstawie zdjęcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 Jutro Ci pomogę z identyfikacją bo teraz nie mam czasu a bardzo się interesuję Synodontisami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 miałem kiedyś te sumy. Świnie po 20 cm porosły i musiałem wydać tu na ta chwilę nie ma co komentować. Masz jakąś wizję tego akwa? Ja bym z tego akwa zrobił BW Ale to tylko ja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts