Jump to content

Odnowa baniaka 63litrów

Guma
 Share

Recommended Posts

Siemanko, założyłem tu konto 6 lat temu i już wtedy uczestniczyłem w życiu tego forum dosyć aktywnie ale niestety moje hobby podupadło ale znowu wróciło. Dzisiaj sobie zalałem baniak 63l i teraz muszę czekać te dwa tygodnie na nowych mieszkańców i mam pytanko czy taka obsada będzie dobra? :
-bojownik 1+2

-brzanka pięciopręga 6x

-harem gupika

Co można tam jeszcze dorzucić na dno ewentualnie odjąć z górnych partii wody. Moim celem jest przybliżyć rybkom jak najbardziej naturalne środowisko - Azja

Nie będzie. Pięciopręgie akwa od 80cm, to aktywne ryby, potrzebują bardzo miękkiej i kwaśnej wody. Gupiki potrzebują wody twardej i zasadowej. To się nie zgodzi. Jak możesz zapewnić miękką wodę to bojownik + razbory espei, jak nie możesz, to wtedy coś z jeziora Inle.

Nie wiem nie byłem tam. Natrafiłem na informacje, że bojowniki pływają między innymi na płytkich wodach(pola ryżowe) a gupik został tam osiedlony w celach walki z komarami. Z tym, że gupik naturalnie występuje w Ameryce. Popraw mnie jeśli nie mam racji i powiedź mi ile tych razborek, dziękuję.

Gupik został tam introdukowany, to ryba, która z natury toleruje spory zakres parametrów, ale formy hodowlane w praktyce najlepiej trzymać na wodzie twardej i zasadowej - zaś gdybyś chciał gupiki z odłowu to trafisz na ryby poławiane w przydrożnych rowach, które przetrwać potrafią głównie dlatego, że mnożą się szybciej, niż zdychają w niekorzystnych warunkach.

Jeśli zapewnisz wodę pod razbory to możesz 10-15 sztuk, zależnie od filtracji, której nie wymieniasz - a to element kluczowy, bo inną obsadę układa się pod malutki filtr wewnętrzny, a inną pod kaskadę, czy kubeł.