Blueza Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 Nie wiedziałem gdzie założyć ten temat. Mam paletki spodobała mi się ostatnio płaszczka i takowa zakupiłem czy mogę ja trzymać z paletkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 ... jaka płaszczka? xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Mam nadzieję, że masz świadomość, że potamotrygony potrzebują ogromnych zbiorników, od 800 litrów wzwyż, przy czym pwch. dna gra kluczowa rolę. Znajomy trzymał swego czasu P. motoro w zbiorniku o pwch. dna 180x80, ale twierdził, że był przymały i zwierzak trafił do profesjonalnej hodowli. Tak na marginesie, jakim trzeba być ignorantem, żeby kupować zwierzę wymagające tak. dużego zbiornika i dopiero zastanawiać się z czym je można trzymać? Pomijam fakt, że trzymanie go z paletkami to jakiś absurd ze względu na delikatność tych drugich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Kabaret podobała mi się to kupiłem hahaha .... Tak jak mmarc pisze jak nie masz zbiornika +700L to lipa . A płaszczka do paletek pasuje jak piąte koło u wozu ... No ale po co najpierw poczytać/zapytać lepiej kupić później szukać info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blueza Posted April 16, 2016 Author Share Posted April 16, 2016 Kupiłem jest zarezerwowana i czeka. Nowe szkiełko zamówione.Zapytałem dostałem odpowiedz. Zamiast jednego akwarium będa 2.Dzieki za odpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 A jaka to płaszczka? I jakie akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 To i to pochodzi z tego samego biotopu, więc pasują do siebie, dyski wcale nie są delikatne chyba że są "pełne" pasożytów. Ktoś raz je połączył, chyba w 1200 l akwarium, kilka dysków przypłaciło to życiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 ...kilka dysków przypłaciło to życiem. Nie mam więcej pytań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blueza Posted April 16, 2016 Author Share Posted April 16, 2016 (edited) Nie mam więcej pytań. Płaszczka trafi do mnie za 3 miesiace tyle muszę czekać. Nowy zbiornik wymiary 160x80x60 bedę miał dojście do niego z 3 stron muszę kupić filtry do niego. 10 cm średnica nowej ryby. Stary zbiornik z paletkami zostaje gdzie był nowy będzie ozdoba livingroomu. mmarc sorry stary ale spisujesz mnie od razu na straty jak bym wiedział wysłał bym do ciebie podanie o zgode na trzymanie tych zwierzat zdjęcie możesz zeskanować z tego forum Płaszczki słodkowodne pochodzą z Ameryki Południowej. Są to niesamowicie inteligentne, ciekawe i ruchliwe ryby, które niestety rosną do sporych rozmiarów. Największe mogą osiągnąć 80cm (w naturze nawet 100cm) średnicy talerza (Potamotrygon motoro, schroederi, henlei czy tigrina) Ich wielkość ogranicza niestety często akwarystów, którzy nie są w stanie zapewnić rybom odpowiednio dużych zbiorników. Na szczęście istnieją też gatunki mniejszych płaszczek takie jak P. hystix (45cm) czy P. scobina (35cm). Z racji swoich rozmiarów są one znacznie częściej spotykane w domowych akwariach. Mamy też do dyspozycji średnie płaszczki, które dorastają do 60 cm (P. leopoldi, P. Itaituba p14, P. castexi, P. pearl). Moja jest p hystix a tak na marginesie mapet jest dla mnie specjalista od dysków. Nie nawidzę sie kłócić zawsze staram się żyć w zgodzie z każdym, te osoby które zaczeły przygodę z rybami musiały od czegoś zaczać.i od kogoś dowiedzieć się wszystkich informacji wiec nie skreślaj i nie jedź po mnie bo watpię żeby pan Bóg czy Allah bo nie wiem jakie wiary jesteś miał maila żeby odpisać Kabaret podobała mi się to kupiłem hahaha .... Tak jak mmarc pisze jak nie masz zbiornika +700L to lipa . A płaszczka do paletek pasuje jak piąte koło u wozu ... No ale po co najpierw poczytać/zapytać lepiej kupić później szukać info 700 Litrów to ja mam dla dysków żeby czuły się komfortowo. Chce zmienić na wiekszę dla tego to pytanie.5 te koło u wozu hmm one chyba wystepuja w tej samej rzece nwm .ale tak jak już napisałem będe miał dyski w jednym a płaszczke w drugim jest to samiec wiec ma mniejsze rozmiary Kabaret tak jak napisałeś /Proszę dbać o pisownie. Polskie znaki się kłaniają. Nantai Nantani staram się widocznie moja wiedza ortograficzna jest podobna do akwarystycznej w swojej klawiaturze nie mam a z języczkiem. Nie chcę nikogo tu urazić ile osób tyle zdań jak zawsze albo przeważnie chce spełniać swoje marzenia i każda pozytywna krytykę staram się wziaść do serca.Przepraszam za nie poprawna pisownie i dziekuję za zwrócenie mi uwagi. Edited April 16, 2016 by Blueza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 ... I dlatego zapytałem jaka płaszczka zanim powiedziałem cokolwiek więcej, bo jest tego kilka gatunków. Fajnie, że planujesz postawić im osobny baniak Czasu masz dość, by dobrze wystartować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 mmarc sorry stary ale spisujesz mnie od razu na straty jak bym wiedział wysłał bym do ciebie podanie o zgode na trzymanie tych zwierzat zdjęcie możesz zeskanować z tego forum Niepotrzebny sarkazm. Próbujesz się wykręcać - wcześniej kupiłeś ją, teraz piszesz, że zarezerwowana. Wcześniej chciałeś wpuścić ją do dysków (może już nimi pływa?), teraz piszesz, że zamówiłeś nowy zbiornik. Nieistotne, zapytałeś i dostałeś merytoryczną odpowiedź. Nie odbieraj tego personalnie, ale jest takie powiedzenie - mądry zrozumie, głupiemu i tak nie przetłumaczysz. Moja jest p hystix Jak już to P. hystrix, jeśli chcemy być precyzyjni. Dorosłe osobniki, jak sam zacytowałeś, mogą mieć do 45 cm średnicy - rozumiem, że mimo wszystko chcesz ją trzymać w akwarium o wymiarach 2 długości ciała x 4 długości ciała? To dość ruchliwe stworzenia (niestety, w przymałym akwarium stają się apatyczne - tak było u mojego znajomego), więc spróbuj pobiegać w kiosku Ruchu i podziel się wrażeniami. Powodzenia w "hodowli". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blueza Posted September 10, 2016 Author Share Posted September 10, 2016 (edited) Powrot do tematu dużo czasu mineło. Płaszczka ma się dobrze na jedzeniu (małże , rasówki , i mix serce wołowe łosoś krewetki witaminy szpinak) urosła w ciagu 6 miesiecy o kilka centymetrów jak ja odebrałem było to 10 cm pływajacej płaszczyzny teraz jest 20cm je z ręki. Byl to strzał w dziesiatke nic mi nie daje takiej frajdy jak oberwowanie tej ryby. Zamówilem samice 4 miesiace oczekiwania ale bedzie warto. chcialem tez zareklamować filtry mam dwa w akwarium fluwar fx6. Mam dwa robia swoja robotę jestem mega zadowolony. Edited September 10, 2016 by Blueza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 Czemu karmisz sercami? Szkoda ryb... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 11, 2016 Share Posted September 11, 2016 Bo mu pewnie tak "hodowcy" doradzili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkwarystaArtur Posted September 12, 2016 Share Posted September 12, 2016 jeśli chodzi o karmienie ,,płaszczek". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 12, 2016 Share Posted September 12, 2016 No King of DIY to akurat nie jest ekspertem w sprawie ryb. On trzyma ryby w "gołym" akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted September 12, 2016 Share Posted September 12, 2016 (edited) Ostatnio sobie strzelił welonkarium z piaskiem. Arowanę próbował z płaskobokami w 'dekorowanym' co dość kiepsko się skończyło. Z wieloma jego praktykami mocno się nie zgadzam, ale to automatycznie nie dyskredytuje każdej jego wyrażonej opinii. Akurat to żarcie mogłoby się nieźle sprawdzić. Edited September 12, 2016 by Dhuz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted September 12, 2016 Share Posted September 12, 2016 Ja tam lubię jego kanał - całkiem sporo ciekawych projektów DIY, chociaż fakt, że gołe szkło mnie zawsze smuci Ten pokarm, akurat wygląda dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 12, 2016 Share Posted September 12, 2016 No to akwarium z welonkami to chyba jedyny zbiornik, który mu się udał. Gość ma łeb pełen świetnych pomysłów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkwarystaArtur Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 (edited) Osobiście czekam na jego zbiornik z wodą słoną. Może być niezły. Odnośnie pewnych jego nietrafionych pomysłow - fakt. Ale tak jak piszecie, ma naprawdę wiele bardzo dobrych projektów, bardzo dobrze wykonanych.No i pamiętajmy że akwarysta uczy się całe życie Edited September 13, 2016 by AkwarystaArtur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 Taki trochę "biedny" w składniki ten mix, dla typowych drapieżników w sumie był by ok moim zdaniem. A rozmowy na temat tego jegomościa czy jego kanału itd. proponuję przenieść do innego działu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts