raiders Posted June 12, 2015 Share Posted June 12, 2015 Hej Wystartowałem ze swoją roślinną 112 i zaczynam powoli zastanawiać( planować ) się nad obsadą . Woda obecnie to kranowit ale za 1-2 tyg zaczynam lać RO aby aby zejść do GH12 -14 KH 6 -8 PH 6,5-7 Podłoże piasek kwarcowy 1-2 mm Zastanawiam się nad jedną ławicą małych rybek ok 20-30 sztuk + coś na dno . W grę obecnie wchodzi: Otosek przyujściowy ~ 7-10 sztuk Danio margaritatus (razbora galaxy) -faworyt ze względu na ubarwienie . Razbora Espei -najmniejsze szanse Razbora Klinowa Neony odpadają bo to oklepany temat jak świat stary .... Będą również krewetki RC +Ammano które mam w kostce + może jakieś inne co się nie krzyżują ewentualnie jakiś ślimaczek Military Helmet itp . Co możecie zaproponować z małych ,kolorowych rybek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted June 12, 2015 Share Posted June 12, 2015 Może kardynałek chiński? Fajna rybka, trochę zapomniana (a szkoda), ma małe wymagania i fajnie się prezentuje. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
logitech Posted June 12, 2015 Share Posted June 12, 2015 Może kardynałek chiński? Fajna rybka, trochę zapomniana (a szkoda), ma małe wymagania i fajnie się prezentuje. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Posiadam stado kardynałków i naprawdę w większej grupie się świetnie prezentują przy odpowiedniej aranżacji. Jak będziesz miał szczęście to będziesz się mógł cieszyć z potomstwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabio35 Posted June 12, 2015 Share Posted June 12, 2015 Jako ryby ławicowe polecam: - Zwinnik Blehera - Hemigrammus bleheri - świecik kongolański - kardynałek chiński - danio pręgowany,czerwony,zielony,żółty - akarka paskowana,kratkowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 12, 2015 Share Posted June 12, 2015 Gdyby świeciki trzymały się jako ławica... .Albo pielęgnice były ławicowe .Ahh, te CTRL + C i CTRL + V . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted June 12, 2015 Share Posted June 12, 2015 Pomyśl czy przy tych upalach jesteś w stanie zapewnić odpowiednio niska temperaturę dla kardynałków jeżeli już na nie się zdecydujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 12, 2015 Author Share Posted June 12, 2015 Dzięki za propozycje kolega Fabio35 trochę "poleciał" z propozycjami ,ale Zwinnik Blehera ciekawa opcja . Kardynałek odpada bo w akwa poniżej 23C nie schodzę . A co do upałów to gdzie one są? chyba 2 dni ost. weekendu powyżej 30C nie można nazwać upałem .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 12, 2015 Share Posted June 12, 2015 Zwinnik Blehera mógłby być. Dla otosków woda jest za twarda. Dla Danio margaritatus GH jest bardzo dobre, natomiast ryby te wolą wodę nieco zasadową. W naturze żyją w wodzie o pH 7,3. Z innych propozycji pod parametry Twojej wody to może Tęczanka motylowa zwana również filigranową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 13, 2015 Author Share Posted June 13, 2015 (edited) Z twardościami nie ma problemu bo jak pisałem bedę lał RO więc to GH10 do osiągnięcia bez problemu i bedzie ok dla otosków i dla Danio margaritatus . PH w okolicach 7 także też ok dla obu rybek . Tak jak pisałem n razie faza planowania , a parametry bedę konkretnie korygował do takich jakich trzeba . A Tęczanka motylowa bardzo fajna rybka tylko nie wiem czy dostanę ją u gościa od którego biorę ryby Mały update nie napisałem ze mam zbiornik otwarty bez pokrywy co jest dość istotne ,ale rozważam zrobienie jakiejś nakrywki z plexi 3-4mm . Co do obsady to wstępnie skłaniał bym się ku : Danio margaritatus 20-25szt Otosek 10szt. ślimak military helmet 2 szt krewetki RC ilość ....ok 30 szt nie bedzie za tłoczno ? ,ciągle chodzi mi po głowie ta razbora klinowa ,ale nie ma sensu chyba pakować dwóch ławic do 112l Edited June 13, 2015 by raiders Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazujama Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Razbore Klinową sobie odpuść lepiej skup się na jednej lawicy albo 2 ale małych. Ja u siebie w 112 litrach miałem 15 szt. Galaxy i 15 szt. Rasbory Maculata i było akurat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 18, 2015 Author Share Posted June 18, 2015 Razbore Klinową sobie odpuść lepiej skup się na jednej lawicy albo 2 ale małych. Ja u siebie w 112 litrach miałem 15 szt. Galaxy i 15 szt. Rasbory Maculata i było akurat Dzięki za opinię ...jednak pozostaje przy jednej ławicy 25-30 razbory galaxy nie ma sensu rozdrabniać się na 2 ławice po kilka rybek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted November 11, 2015 Author Share Posted November 11, 2015 W zbiorniku mam ok 30 danio margaritatus ,9 otoskow,9ammano i xx rc. Co byście zaproponowali do powiększenia obsady? Myślałem o razboze klinowej? TapaTalk Lumia 630 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 razboze klinowej Miałem u siebie i nie polecam Azjatycka wersja neonów Innesa, w 112l rozpływały się każda w swój ulubiony zakątek i dopóki się nawzajem widziały, dopóty zamulały w miejscu. Z tego, co widziałem, to już prędzej espei się trzyma w kupie i udaje ławicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted November 11, 2015 Author Share Posted November 11, 2015 To co innego proponujesz? Po za espei TapaTalk Lumia 630 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Zależy w co celujesz. Z ławicowych ryb miałem u siebie kilka gatunków, ale w praktyce tylko brzanki pięciopręgie (D. hexazona sprzedane mi jako D. pentazona) tworzyły naprawdę zgraną ze sobą grupę. Tylko to w porównaniu do Twojej obsady dość spore, aktywne i żarłoczne ryby. Poza tym, może któreś kiryski karłowate? Hastatusy goszczą sporo w toni, podobnie pigmeje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted November 24, 2015 Author Share Posted November 24, 2015 (edited) Chyba się zdecyduję na : 15x neon inessa + 10 kirysków pigmej lub 10 inessa + 15 pigmejów A najlepiej by było jak bym znalazł Sundadanio axelrodi/Rasbora axerlodi blue wtedy x20 Edited November 24, 2015 by raiders Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 Z jakim rybami można trzymać bojownika? ... Prątnik karlowaty,gurami ?. Zbiornik 112l opis 1 post. Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Prętnik jest zbyt nerwowy do trzymania go z bojownikiem. Już bardziej gurami mozaikowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 (edited) Bojek nie będzie podgryzał mozaikowemu tych "wąsów" i ile tych gurami do 112 ? 4-5 nie będzie za dużo ? Należy je trzymać w parach czy haremach bo różne opinie są . Chciałem dać pierwotnie bojka i 3-4 samice ale dostać samice w dobrym stanie to jakaś masakra jak już są w sklepie to w kondycji agonalnej . Edited February 13, 2016 by raiders Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Do 112l bojek samiec + 2 samice mozaikowego. W ten sposób nie będziesz mieć tarła, które zwykle robi w baniaku rozpierduchę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 Do 112l bojek samiec + 2 samice mozaikowego. W ten sposób nie będziesz mieć tarła, które zwykle robi w baniaku rozpierduchę Doczytałem w necie aby trzymać temp poniżej 28C to gurami do tarła nie podejdą ...czy tylko ciepła woda 29C stymuluje je do tarła czy jeszcze jakieś inne czynniki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Czasem po prostu decydują się na tarło i już. U znajomego regularnie samiec jest w nastroju na amory i płoszy wszystkie ryby w 450l uganiając się za samicami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts