djmaxior90 Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Witam serdecznie forumowiczów:) Na wstępie chciałem się przywitać. Kamil z Łobza Zachodniopomorskie:)) Swoją przygodę zacząłem z akwarium dwa miesiące temu ) Posiadam akwarium z oswietleniem ledowym. te aqua ma około 90 litrów niestety troche małe. Posiadam w nim taką oto obsadę:4 rozbora klinowa6 neon innesa1 sumik szklisty2 zbrojnik pospolity3 zbrojnik zloty1 zwinnik jarzeniec8 gupik endlera1 gupik pawie oko3 mieczyki hellera2 molinezje ostrouste2 kirysek pstry2 babka elegans4 platynki2 pretnik karlowaty1 krewetka filtrujaca3 krewetki red cherry moze wiecej heh2 helenkiroslinnosc to anubias na korzeniu, troche trawy, wątrobowiec, dwie gałęzatki.wiem ze za duzo rybek mam ale nie wiem ktorych sie pozbyc i co jeszcze z roslin dodac do tego akwarium. filtr mam firmy aquatec 700l/h z deszczownicą i zaworkiem regulujacym przepustowosc wody.http://zapodaj.net/2d94f2ca0a0ec.jpg.htmlProszę ocencie je. na zdjeciu jest kamien wapienny ale sie go juz pozbylem dalem jeszcze jeden wiekszy kokos. plus dodatkowy filtr eheim 2006 do pomocy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek1985 Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Dorzuciłbym jeszcze karpia. A tak na poważnie to jest mix rybny. Jakie masz parametry wody? Co w filtrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmaxior90 Posted April 6, 2015 Author Share Posted April 6, 2015 i tutaj jestem calkowicie zielony temperatura wody to 25 stopni.. i reszty nie wiem w ogole. w filtrze są gabki o róznej grubości. i przepuszczalnosci wody. nic wam to nie powie pewnie. nie znam twardosci wody jakie ph itp. uzywalem do tej wody zywe kultury bakteri i torf. Pisownia! Krzysiek1702 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek1985 Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Póki nie podasz parametrów to nikt ci nie pomoże w twojej obsadzie.Na bank kiryski odpadają bo potrzebują piasku na dno.Inne ryby tez nie powinny z sobą być ze względu na parametry i temperaturę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmaxior90 Posted April 6, 2015 Author Share Posted April 6, 2015 (edited) Jak mogę sprawdzić parametry wody? Edited April 6, 2015 by djmaxior90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrz23 Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Testami. Kropelkowe albo paskowe. Co do obsady to masz zupe rynną, a większości ryb jest za duża dla Twojego akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avatar94xPLx Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 (edited) 4 rozbora klinowa 6 neon innesa 1 sumik szklisty 2 zbrojnik pospolity 3 zbrojnik zloty 1 zwinnik jarzeniec 8 gupik endlera 1 gupik pawie oko 3 mieczyki hellera 2 molinezje ostrouste 2 kirysek pstry 2 babka elegans 4 platynki 2 pretnik karlowaty 1 krewetka filtrujaca 3 krewetki red cherry moze wiecej heh 2 helenki Powiem wprost molinezje, mieczyki, gupiki...WON Z AKWARIUM. Potrzebują innych parametrów. Chłopie lepsza zupa rybna niż ja w swojej 112. Polecam abyś sobie kupił książkę o rybach. Edited April 6, 2015 by Avatar94xPLx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmaxior90 Posted April 6, 2015 Author Share Posted April 6, 2015 (edited) Zróbmy tak powiedzcie mi proszę od czego mam zacząć by dobrze było w tym akwarium porobie wam zdjęcia tego akwarium jakie podłoże temperatura itp. Edited April 6, 2015 by djmaxior90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Zacznij od tego co możesz zostawić, a potem oddaj resztę. Może układ: prętniki plus większe stado razbory i kiryski? Tutaj pytanie do fachowców od obsad czy byłoby ok. Resztę oddać i dostosować parametry. Parametry kranówy powinieneś mieć na stronie wodociągów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek1985 Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 (edited) Zacznij od parametrów wody, kup lub pożycz od kogoś. Kh, gh, no3, po4, pH. To chyba najważniejsze w twoim przypadku.Poczytaj o każdej rybie z twojego akwarium, o ich parametrach i wymaganiach.Wtedy będziesz wiedział które ryby mogą zostać a które do oddania. Edited April 6, 2015 by mirek1985 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Tutaj masz do poczytania o testach http://forum.superakwarium.pl/topic/43601-testy-wody-wasze-do%C5%9Bwiadczenia-i-opinie/ Do ustalenia obsady będą Ci potrzebne testy na pH, GH, KH. Mogą też się przydać testy na NO2 i NO3. Co do ryb to jak na razie to masz totalny miszmasz. Nie dość że ryby o różnych wymaganiach co do parametrów wody to jeszcze zbiornik jest znacznie przerybiony. Kiryski potrzebują piasku na dnie. Jak będziesz znał juz parametry wody wtedy na pewno pomożemy wybrać odpowiednie ryby do Twojego akwarium. Ewentualnie możesz parametry kranówki sprawdzi na stronie wodociągów swojej miejscowości, choć w akwarium mogą się one nieco różnić.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmaxior90 Posted April 6, 2015 Author Share Posted April 6, 2015 https://youtu.be/Yzv1NQa_miotutaj proszę jest filmik mojego akwarium woda średnio twarda, w przeliczeniu na CaCO3 to 231, stopień niemiecki dh 12,94, francuski 23,10, angielski 16,21, mval/l 4,62 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Przy tych twardościach które podałeś to z Twoich ryb odpadają: neony, razbory, zwinniki, sumik szklisty, kiryski. Przydałoby się jeszcze znać pH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts