BeRRo121 Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 Witam , mam za zadanie na Wiedze o Kulturze opisać subkulture. Jako iż nie chcę pisać o punkach, metalach, hiphopowcach chcialbym opisać akwarystów. Moja mama uważa żę takie coś nie istnieję. Dlatego proszę was o wypowiedzenię się na ten temat. Pozdrawiam Karol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 Mimo iż subkultury kojarzą się głównie z muzyką i ideologią to mogą być tworzone przez grupy zawodowe, wiekowe, hobbystyczne itp. Ciężki temat. Najlepiej jakbyś się wybrał w swojej okolicy na jakieś targi, giełdy, pokazy, prelekcje związane z akwarystyką i obserwował dziwniejsze okazy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 Moim zdaniem akwarystyka jak najbardziej może być postrzegana jako subkultura. W końcu jako tworząca ją grupa mamy pewien wspólny światopogląd i tę samą pasję, a poniekąd nawet gwarę "zawodową" Samo słowo za bardzo kojarzy się ludziom wyłącznie z muzyką. Na drugim roku studiów miałam przedmiot Subkultury, co prawda chodziło przede wszystkim o grupy społeczne najbardziej narażone na patologiczne zjawiska (więzienia, poprawczaki, ośrodki socjoterapii, wojsko), ale też i o zwykłe subkultury młodzieżowe oraz ich genezę. Generalnie definicja jest jak najbardziej ta sama.Każdy z mojej grupy musiał poprowadzić na ćwiczeniach jeden wykład, ja wybrałam subkulturę punkową. Prelekcję prowadziłam w podartych kabaretkach, starych glanach do kolan, miniówie, gorsecie, naćwiekowanej obroży i ramonie kolegi Strój może nie do końca tematyczny, ale za to cała grupa słuchała uważnie.Fajne były to czasy, ech... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Prelekcję prowadziłam w podartych kabaretkach, starych glanach do kolan, miniówie, gorsecie, naćwiekowanej obroży i ramonie kolegi Chciałabym cię widzieć w tej "kreacji" Chyba właśnie ze względu na skojarzenia ze słowem "subkultura" nie zdecydowałabym się na zakwalifikowanie akwarystyki do tego "działu" Subkultura kojarzy się z buntem przeciwko ogólnie przyjętym zasadom i tworzenie własnych, często nie akceptowanych przez ogół społeczeństwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Skojarzenia są takie a nie inne z powodu aktywności pewnych subkultur. Natomiast definicja jest dosyć szeroka. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaber Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 (edited) Och Karol Moim zdaniem hobbystyczna akwarystyka nie pasuje w subkulturową ramkę. Podobnie jak typowe amatorskie kolarstwo wszelkiej maści nie można ująć w subkulturę. Subkultura to bardziej zaawansowana i rozpowszechniona określona "moda" od hobby i pasji. Edited December 19, 2014 by Gaber 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts