Dunay Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Po dłuuugich przygotowaniach i do końca jeszcze nie skończonych, tak jakbym chciał, postanowiłem zalać w końcu baniaczek.Wymiary: 94 x 40 x 35 cmFiltracja: HMF napędzany Fan-1 Plus (docelowo Circulator 500) Oświetlenie: Reflektor LED 10W, zimna barwaOgrzewanie: 150W no name (docelowo 100W Aquael Gold)Podłoże: biały piasek, płukanyOzdoby: 30 kg piaskowca, muszle winniczkówTło: brak, brązowa ściana w pokojuPlanowana obsada:Julidochromis transciptus/ dickfeldaExLamprologus brevis/ocellatus ( dzięki Pley ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Z muszlowców bierz brevisy- są bardziej przywiązane do muszli niż ocellatusy i nie trzeba im dużo tych muszli sypać.Kamienia bym trochę więcej dołożył, a z Julido wybrał dickfeldi - może i są deko większe od transów, ale moim zdaniem ładniej bedą się komponować z brevisami .Baniak ładnie doświetlony, ale nie jest też za jasny, super . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Ta konstrukcja z oczkiem.. Nie lepiej odsunąć trochę płytę podpierającą z prawej strony tak aby jedn przechodziła płynnie w drugą ? Ani muszlowcom ani naskalniakom nie zależy szczególnie na takich szczelinach, a wygląda to na celowy zabieg ;]. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 3, 2013 Author Share Posted November 3, 2013 Z oczkiem, tzn. po lewej stronie ten "tunel" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Jak dla mnie to lekki bajzel z tymi kamieniami jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted December 4, 2013 Author Share Posted December 4, 2013 I są mieszkańcy. Nie tacy jak planowałem, ale w moim miejscu zamieszkania trudno o coś bardziej "wyszukanego". Dlatego 130l zamieszkały 2 muszlowce wielopręgie i 2 naskalniki marliera. Dzikie jak diabli, chowają się jak tylko podejdzie się do szyby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 No i wpadka jak stąd do Zakopanego. Marlieri to WIELKIE ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted December 4, 2013 Author Share Posted December 4, 2013 Cóż, ryb nie widziałem w ich naturalnym środowisku, a wszelkie informacje znalezione w internecie mówią o 12 -13 cm długości (fishbase i africancichlids.net). Wiki mówi o 15cm. Także, takie wielkie to one nie są jak mi tu już zaczynasz straszyć Sver. Chyba że mamy inne pojęcie słowa WIELKIE, pisanego dużymi literami, bo WIELKA ryba akwariowa, bo o takich mówimy to dla mnie choćby pielęgnica pawiooka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 (edited) WIELKIE w sensie że masz akwarium zdolne pomieścić może 3/4 ich ego. To są torpedy, agresywne torpedy. Do tego bardzo terytorialne. Żeby Ci pokazać o co mi chodzi - porównanie rozmiarów multik - marlieri. Proporcja zachowana. Edited December 4, 2013 by Sverting Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 Sver rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli będzie tak jak mówisz, czyli agresywne torpedy, to po prostu je oddam. Nie mam zamiaru ich męczyć. Na razie zachowanie jest całkowicie odwrotne, chowają się w szczelinach i tylko tego miejsca pilnują. Zobaczymy co będzie jak się "oswoją" z nową miejscówką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Ja bym też nie przesadzał. Wielkie to są J. regani. Marlieri są duże, ale baniak też nie jest mały. Litraż "tylko" 130L, ale powierzchnia dna jest niemalże identyczna jak w standardowych 160-200L.Osobiście polecałem tutaj chyba transy, ale ja bym dał spokojnie czas rybkom.Ja bym się tylko obawiał agresji wewnątrzgatunkowej Julido, a u multików nadmiernego stresu.Przydałoby się kupić na start 4-6 sztuk z każdego gatunku.Dobieranie naskalniaków na siłę może skończyć się źle. Kup 4-6 sztuk i potem zostaw 1+1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted January 8, 2014 Author Share Posted January 8, 2014 Małe muszlowce i matka, w tle widać banitę ojca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greentruster Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Czemu ojca banitę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 A to te przecinki miałeś na myśli ,szybko się doczekałeś (głupi to ma szczęście hihi ) . Gratulacje by zdrowo rosły . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted January 8, 2014 Author Share Posted January 8, 2014 Czemu ojca banitę? Bo ojciec nie podpływa prawie wcale do samicy i młodych. Obserwuje tylko z daleka. Niby samica nie wykazuje agresji ale samiec się nie pcha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted March 14, 2014 Author Share Posted March 14, 2014 Trochę fotek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 8, 2014 Author Share Posted November 8, 2014 Trochę foto spamu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted November 8, 2014 Share Posted November 8, 2014 No, czyli około roku zajęło twoim rybciom rozłupanie tego piaskowca na kawałki Niezłe karateki Na ostatnim zdjęciu to te same podrośnięte maluchy co na zdjęciach z marca, czy to już inny miot? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 8, 2014 Author Share Posted November 8, 2014 No kropla drąży skałę jak to mówi się Po zalaniu akwarium praktycznie było bez wielkich zmian, z kilku powodów. Pierwszym był planowany remont i przeniesienie baniaka na inną szafkę. Teraz jest już w nowym miejscu. Zmienione oświetlenie z naświetlacza 10W (nigdy więcej) na diody SMD 5050 w pakietach po 3. Łącznie jakieś 7W przy 130 litrach w akwarium. Na ostatniej fotce na środku to jest chyba pierwsza samica, reszta to raczej wspomniane przez Ciebie maluchy. Muszlowców nie kontroluję w żaden sposób, czasami przy przesuwaniu muszli zdarzy się odkopanie martwego muszlowca (prawdopodobnie zasypany przez moje łapy lub przez kolegów). Naskalniki ciągle się mnożą, oddałem już jakieś 40 sztuk, przy swobodnym i niekontrolowanym rozmnażaniu dorosłej parki. Teraz widzę, młode naskalniki "miot" i chyba 3 grupki przecinków z pręgami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted January 31, 2016 Author Share Posted January 31, 2016 (edited) Wygląd baniaka w chwili obecnej. Za kilka dni na pewno będzie zmiana. Naskaliniki (pewnie z 40 sztuk) znikną i będą tylko muszlowce. Na pewno trochę poprzestawia się w akwarium. Wrzucam tylko po to żeby obudzić trochę w sobie na nowo akwarystę Edited January 31, 2016 by Dunay Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted February 23, 2016 Author Share Posted February 23, 2016 Aktualizacja:- Zostały tylko muszlowce, - piaskowiec wymieniony na ten czerwony kamień, lawa? - dorzucony nurzaniecJestem mega zadowolony. Muszlowce odżyły i teraz pięknie przesypują piach z kąta w kąt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 Jeżeli mam być szczery to poprzednia aranżacja podobała mi sie bardziej. Nigdy nie mialem tangi ale te nowe skaly strasznie mi sie gryza z fotkami tangi jakie zwyklem oglądać. Ale muszlowce świetne. Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted February 25, 2016 Author Share Posted February 25, 2016 Ok, rozumiem. Ale dla mnie i dla osób które pojawiają się w moim "gabinecie" tamta aranżacja była zbyt "skamieniała". Nie oszukujmy się poza zapewnieniem rybom optymalnych warunków chcemy też żeby akwarium ładnie się prezentowało. A w chwili obecnej mam odzew - wow... fajnie Ci to wyszło. Oczywiście mowa tu o osobach, które nie interesują się akwarystyką. Zobaczymy co dalej z tym zbiornikiem będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 25, 2016 Share Posted February 25, 2016 Wygląda to ok, ale szkoda, że nie masz niebieskiej gąbki w HMFie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts