Konra_d Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Witam. Mam akwarium 60l low-tech i zastanawiam się na dodawaniem do niego CO2. Myślałem aby na próbę zrobić własną butle (zwykła butelka po wodzie i dodać potrzebne do niej składniki ). I tu pojawia się problem czy to przyśpieszy jakoś tempo wzrostu roślin? Czy światło 0,30Watt/1l wystarcza? Czy zwiększyć dopływ światła słonecznego? Co o tym sądzicie. Z góry dziękuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Słonce często wywołuje glony. 0,3 w/l to mało i w prawdzie nie da oczekiwanych efektów co2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konra_d Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 (edited) Mam plany dołożyć jeszcze 24W to będzie wtedy 0,65W/l ,ale przy takim świetle low-tech chyba odpada. Czy może jeszcze pociągnąć ? Mam jeszcze takie pytanie(widzę) że jesteś doświadczony, jeżeli macie tak powyżej 0,5W/l to jakie nawozy stosujecie ? Jak jeszcze nie miałem LT to stosowałem nawóz zooleku (makro i mikro) ale rezultatów to żadnych nie dawało (nawet nurzaniec nie dawał rady) Poczytałem kiedyś o akwariach low tech i je założyłem w lutym i wszystko ładnie rośnie (tylko ktoś pisał że dozowanie CO2 nie przeszkadza wręcz poprawia temp. rośnięcia roślin) Edited June 24, 2013 by Konra_d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 http://forum.superakwarium.pl/topic/29107-nawo%C5%BCenie-ro%C5%9Blin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna/ Tu masz wszystko opisane. Jak to przeczytasz i się z tym zapoznasz to zrozumiesz więciej i na pewno poznasz podstawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Możesz dać co2 w mniejszych ilościach niż w akwariach nawożonych innymi nawozami jak i lepiej oświetlonymi, tylko że efekty podawania co2 będą słabsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Ale idea LT bierze w łeb.... Jak chcesz zwiększyć światło to i CO2 się przyda, a w przypadku 0,65 W/l będzie niezbędne tak jak i pełne nawożenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konra_d Posted June 25, 2013 Author Share Posted June 25, 2013 (edited) Znalazłem na allegro parę fajnych nawozów, które sobie zachwalają, gdybym dołożył to oświetlenie to te nawozy dały by radę (nie musiałbym wtedy majstrować z nawozami) http://allegro.pl/nawoz-symfonia-zlota-na-5mies-koncentrat-22rosliny-i3298355713.html http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-akwaryjnych-rosliny-gratis-i3302884700.html Co o nich sądzicie? Może już ktoś miał z nimi styczność ? P.S.-przeczytałem ten artykuł i poszerzył mi wiedzę (przynajmniej podstawy) Edited June 25, 2013 by Konra_d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Co do symfoni może być ok. Ale niech się wypowiedzą Ci co stosowali. Co do nawozu romstera to nie, bo nie masz wpływu na poszczególne pierwiastki i nie możesz korygować ich poziomu. Więc ten drugi odpada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konra_d Posted June 25, 2013 Author Share Posted June 25, 2013 Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi, jednak można liczyć na tym forum na szybką i dobrą odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts