Grzesiek Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Macie może jakieś wieści co się dzieje z Otoskami ostatnio? Próbuję je dostać mniej więcej od miesiąca czasu bezskutecznie, fakt trafiłem na 1 szt. ale co to jest przy 63L... To ryba stadna, wiadomo. Czyżby ograniczono import czy co? Na allegro też chudo z otocinclusami, przynajmniej w mojej okolicy. Jakby ktoś gdzieś widział w okolicach Katowic to piszcie. Przydałoby się z 10 sztuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Ze wszystkimi rybami z odłowy jest krucho , bo największy polski hurtownik ich już nie sprowadza. tzn hurtownik ze Słowacji , bo to on w 70% zaopatruje polskie sklepy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 No u mnie w kameleonie sprzedawczyni powiedziała że od pół roku ich nie mieli.... Też mi są potrzebne te rybki ale w Gliwicach ani jednej sztuki nie ma w sklepach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiciunce Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Wczoraj byłem w Krakowie w galeri i były otoski ale bardzo malutkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 a nie wiesz po ile? pamiętam, że u nas stały po 5zł a potrzebuję ich trochę i nie chciałbym kupić ryb które za 2 dni mi padną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 ja takze mam zamiar kupić otoski byłam ostatnio w moim zoologu i nie było ;/ ale powiedzieli że sprowadzą i że trzeba dzwonić czy są Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 no ja bd musial chyba też jakoś zamawiać, ale tu w okolicy ciężko... wszędzie rozkładają ręce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 no ja bd musial chyba też jakoś zamawiać, ale tu w okolicy ciężko... wszędzie rozkładają ręce.na allegro tylko w warszawie sa otoski ;// Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 O kurcze Oo' Ja też chcę do akwa otoski, tylko jak będzie już pod ramirezy i wszystko będzie ok... Mam nadzieję, że już w czerwcu będą : / Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 no ja robie 63L stricte BW, piach liście gałęzie itd zero flory. chciałem otoski i rhodostomusy ale chyba nic z tego, tych drugich też jak na lekarstwo ostatnio Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 a czy zamiast otosków zjedzą mi okrzemki kosiarki ?? bo kosiarki akurat są .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 U mnie w zaufanych sklepach są i tylko z takich proponuję kupować , żeby nie wydać kasy na marne. Niestety przy kasie nie ma skrupułów i są ryby które maja zdechnąć, akurat znam to z autopsji. Więc jeżeli możecie kupujcie ryby z polskich hodowli, a najlepiej w małych sklepikach, duże firmy czyli kakadu, zoonatura, Aquael Zoo, mają ciekawe ryby , które zazwyczaj nie są dostępne w innych - ciekawe dlaczego Opowiem taką historyjkę , mam znajome sklepy i właściciel opowiadał ostatnio mi jak to jest z rybkami w handlu , najczęściej są to otoski i kirysy panda , oraz gupiki (te takie super kolorowe). W skrócie " Przy zamówieniu właściciel sklepu od hurtownika dostaje informację - ty te ryby ty musisz sprzedać w ciągu tygodnia , bo potem padną. Właściciel na to , ale jak sprzedam i u kogoś padną to co ? Hurtownik to powiesz że miał nie odpowiednie warunki w akwa." mniej więcej tak to sie odbywa, właściciel który jest ok , nie ściąga takiego badziewia , ale niektórzy hmmmmm. Rybki , fakt nie wszystkie dostają hormony podczas transportu żeby nie po zdychały, ale później i tak padną dotyczy to większości ryb sprowadzanych. 80 % ryb z odłowy zdycha podczas transportu. To była rozmowa z człowiekiem aquael zoo Aha pewne otoski ja mogę załatwić i wysłać , o ile jest bezpośrednie połączenie pks, lub pkp i transport nie przekracza 8 godzin a tak dla ciekawości http://www.youtube.com/watch?v=hdpDPbRX ... re=related Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 niestety taka prawda te olorowe gupiki za 7 złotych zdychają po kilku dniach ...dlatego najlepiej nie kupować takich kolorowych bo nigdy nie wiadomo co sie ma ...niektórym rybką to nawet kolory wczepiają np. przezroczką ... a czy zamiast otosków zjedzą mi okrzemki kosiarki ?? bo kosiarki akurat są ..\ odpowie ktoś ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 byłem ostatnio w cieszynie i tam mieli ich ok. 20 po 5.50zl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr3g00r Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Popieram danielka... w b-stoku otoski są ogólnie dostępne i nie ma problemu z kupnem. Innym problemem są natomiast ceny na tym odludziu :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Aha pewne otoski ja mogę załatwić i wysłać , o ile jest bezpośrednie połączenie pks, lub pkp i transport nie przekracza 8 godzinDanielku, to jak będziesz u mnie następnym razem to przywieź mi tak z 6 otosków... Mi zostały tylko 2 a też nie mogę ich u siebie dostać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Łiii!!! To ja siostrę wyślę w środę po otoski, jak będzie jechała do domu to mi przywiezie ^.^ A dokładne namiary mogę prosić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 W Gdyni ,Gdańsku i Rumi można spokojnie kupić Pozdr. Yakasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 A wie ktoś gdzie w okolicy Lubina można dostać Otoski ^.^? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 a co, wy już wszystkie zamordowaliście w tym Lubinie ?????? ja nie mogę Danielku, to jak będziesz u mnie następnym razem to przywieź mi tak z 6 otosków... Mi zostały tylko 2 a też nie mogę ich u siebie dostać misiu przywiozę dla ciebie wszystko pati to było do mnie ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 a c wy juz wszystkie zamordowaliscie w tym Lubinie ?????? ja nie mogęJa tam nie wiem^^ Mieszkam koło Lubina a już kilka razy czatowałam na Otoski i ani razu się nie natknełam. W wiesz w jakim sklepiej można je dostać danielek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 a c wy juz wszystkie zamordowaliscie w tym Lubinie ?????? ja nie mogę misiu przywiozę dla ciebie wszystko pati to było do mnie ??? u mnie także nie ma ale mam nadzieje że ściągną ..bo zamówiłam w razie czego danielku i ja od ciebie wezme Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Noo ogólnie, kto zna namiary na sklepy akwarystyczne w B-stoku Ew. poszukam i u mnie w Ełku. Może będą mogli zamówić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 oj pati w białym w kameleonie pewne otoski dostaniesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 A w Lubinie orientujecie się gdzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts