trot Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 ma ktoś jakiś pomysł jak i z czego zobić dobrą działającą pokrywe ?? mam teraz taką od zestawu do mojego akwa 240 l ale po 8 miesiącach od zakupu zaczeła pękać na narożnikach (głównie chyba przez dwie ciężkie kotka moich kotów które cały czas mi na nią włażą) zastanawiałęm sie nad zrobieniem pokrywy z laminowanych płyt wiórowych i od wewnątrz okleić to taśmą z foli aluminiowej (mało że uszczelni to jeszcze odbłyśnik) próbował ktoś -> warto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 zrób ze spienionego PCV... płyta wiórowa i tak ci nasiąknie wodą i napuchnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 http://www.retez.pl/index.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 http://www.akwaswiat.net/obudowa-ze-spi ... 412-4.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted April 29, 2009 Author Share Posted April 29, 2009 jest to dość sztywne ?? (przypominam że jedno kocie dupsko to ok 5 kg) obawiam się że jak kocórna to wejdzie to tworzywo się ugnie, świetlówka nie i tragedia gotowa ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kochanica_diabła Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 w życiu bym nie dała kotu siedzieć na akwarium , przecież to psuje cały wygląd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 no tylko że jak ja w robocie spędzam większość czasu to nie mam za dużo do gadania ;( (złosliwy powie że wziełymnie pod łape) przy mnie tylko czasami wskakują ale wiem że jak mnie nie ma to wygrzewają się, i póki co nic niedziała na niejako dobry straszak dzisaij do castoramy jade to popatrze ile by kosztowało spienione pcv nawet wymyśliłem jak można by zwiększyć sztywność-> jak się zdecyduję na budowe (majowy łikend) todam foto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek852 Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 a ja mialem kiedys zrobiona z paneli podlogowych.. tyle ze mialem maly baniak i nie bylo koniecznosci laczenia na gorze np. jednej i troszke.. ale i z tym mozna sobie poradzic... laczysz za pomoca gwoździ (wczesniej wywierc dziury zeby nie popekaly ) badz innym sposobem jesli bedzie wystarczająco mocny od wewnątrz troche sylkonu w miejsca lączeń a dalej robisz i montujesz co ci sie zywnie podoba... jak znajde gdzies w piwnicy pokrywe to zalacze foto... tylko pamietaj zeby wszystko dobrze uszczelnic (swietlowki dokladnie) a no i bez wyzynarki i wiertarki ani rusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michallodz Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 cena tego PVC jest taka ze lepiej by bylo to zrobic z hebanu i dobrze zaimpregnowac moze waga by byla wieksza aaaalee co tam;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted May 15, 2009 Author Share Posted May 15, 2009 kupiłem pcv -> cena ... lepiej nie pisać pocieli , jestem na etapie klejenia płyt, potem jest poskręcam mam nadzieje że będzie ok jaknie to sie chyba potne tyle kasy za to dałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 a ile zapłaciłeś? i gdzie kupowałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted May 15, 2009 Author Share Posted May 15, 2009 firma TUPLEX, mają kilka placówek w polsce ja byłem w gliwcach trzeba było kupić płyte 200x100 cm koszt płyty + cięcia na wymiar to 215 zł resztki posłużyły mi jako baza osłony świetlówek do mojego nowego roślinego akwarium jak będzie wsio zrobione to dam foto - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomasse Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 A jakie macie pomysły jeżeli chodzi o akwaria profilowane. Próbował ktoś z was coś kombinować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted May 15, 2009 Author Share Posted May 15, 2009 jeśli chodzi o akwa 240 litrów to mam pomysł -> mogę ci sprzedać pokrywę bo mam na zbyciu :DDDD tam gdzie kupiłem robią tylko proste cięcia edit: odkrycie -> spienione pcv można ciąć nożem tapicerskim czyli jak się uprzesz to możesz zrobić pokrywę na profil EDIT: czy tzw KLEJ MONTAŻOWY (na bazie kauczuku) jest toksyczny dla ryb??? pilne -> do mojej rodzącej się w bólach pokrywy musiałem dodać coś z tego kleju i nie wiem czy to trzeba jakoś obrobić jeszcze czy może tak zostać (myślałem czy tego kleju który wystaje nie zasmarować warstwą silikonu??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted June 14, 2009 Author Share Posted June 14, 2009 to "plan" (mocne słowo) mojej pokrywy pozostało mi dokupić programatory edit: jeszcze foto tego co już mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted June 18, 2009 Author Share Posted June 18, 2009 gotowa oto parę zdjęć samej pokrywy oraz jednego z inicjatorów jej budowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 18, 2009 Share Posted June 18, 2009 daję 6 z małym minusem, bo folia się pomarszczyła na froncie poza tym nie ma się do czego przyczepić... Na szczęście kot odwraca uwagę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted June 18, 2009 Author Share Posted June 18, 2009 dodam że akwa to 240 l (120x40x50) pomyślcie jaki duży jest kotek ^_- już wiecie po co mi taka mocna pokrywa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 18, 2009 Share Posted June 18, 2009 powiem szczerze, że nie wygląda na 120cm długości... PS. Jakie masz zastosowane świetlówki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted June 18, 2009 Author Share Posted June 18, 2009 viewtopic.php?f=9&t=8440 tam jest wszystko i jeszcze w temacie o odbłyśnikach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 oki dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted June 30, 2009 Author Share Posted June 30, 2009 po kilku dniach spokoju i samozadowolenia kolejny pomysł -> wie ktoś może czy są dostępne w sprzedaży termostaty tylko nie takie jak w grzałkach, które włączają urządzenie kiedy spada temperatura a takie które włączają w momencie wzrostu temp?? chciałbym to podłączyć to wentylatorków w pokrywie żeby się same włączały w momencie wzrostu temperatury pod pokrywą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 30, 2009 Share Posted June 30, 2009 są i nazywają się rt-2 (odwrotne działanie do rt-20) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted April 26, 2012 Author Share Posted April 26, 2012 Prawie trzy lata minęły od budowy wyżej opisanej pokrywy oto wnioski przed zbliżającym się (jakoś w wakacje jej refitem) -zawiasy chociaż nierdzewne - pordzewiały ;/ -śruby chociaż nierdzewne pordzewiały -światła mało - trzeba dołożyć (planowane + 30w na t5) pojawia się problem z odklejaniem się uszczelki od PCV - zaradziłem przyklejając uszczelkę do szczytu szyb akwarium - bez niej woda dostaje się pomiędzy szkło i PCV i spływa po zewnętrznej ścianie -system sterowania sztrumem na tylnej ściance pokrywy nie sprawdził się - ciężko z konserwacją i ewentualnymi remontami, do teko dużo waży Plany: -demontaż elektroniki z tylnej ścianki i przeniesienie jej do szafki -wymiana wszystkich rdzewiejących elementów -dołożenie światła -nowa okleina (tym razem zaszpachluje dziurki po śrubach ) Dodam, że pokrywa przeszła ze mną przeprowadzkę i kapitalny remont mieszkania - dlatego ma tyle zarysowań). Jestem zadowolony, że ją zrobiłem, zwłaszcza, że kociska się spasły i wciąż uwielbiają na niej spać :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Jaki może być koszt takiej pokrywy 40x30 chodzi mi o samą cenę tego pcv bo właśnie coś mnie naszło zrobić i dać tam światło np x3 12 w. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts