Jump to content

alternatywa dla aluminiowej pokrywy

trot
 Share

Recommended Posts

ma ktoś jakiś pomysł jak i z czego zobić dobrą działającą pokrywe ??

mam teraz taką od zestawu do mojego akwa 240 l ale po 8 miesiącach od zakupu zaczeła pękać na narożnikach (głównie chyba przez dwie ciężkie kotka moich kotów które cały czas mi na nią włażą)

zastanawiałęm sie nad zrobieniem pokrywy z laminowanych płyt wiórowych i od wewnątrz okleić to taśmą z foli aluminiowej (mało że uszczelni to jeszcze odbłyśnik)

próbował ktoś -> warto?

no tylko że jak ja w robocie spędzam większość czasu to nie mam za dużo do gadania ;( (złosliwy powie że wziełymnie pod łape)

przy mnie tylko czasami wskakują ale wiem że jak mnie nie ma to wygrzewają się, i póki co nic niedziała na niejako dobry straszak

dzisaij do castoramy jade to popatrze ile by kosztowało spienione pcv

nawet wymyśliłem jak można by zwiększyć sztywność-> jak się zdecyduję na budowe (majowy łikend) todam foto

a ja mialem kiedys zrobiona z paneli podlogowych.. tyle ze mialem maly baniak i nie bylo koniecznosci laczenia na gorze np. jednej i troszke.. ale i z tym mozna sobie poradzic...

laczysz za pomoca gwoździ (wczesniej wywierc dziury zeby nie popekaly :P) badz innym sposobem jesli bedzie wystarczająco mocny

od wewnątrz troche sylkonu w miejsca lączeń a dalej robisz i montujesz co ci sie zywnie podoba... jak znajde gdzies w piwnicy pokrywe to zalacze foto...

tylko pamietaj zeby wszystko dobrze uszczelnic (swietlowki dokladnie)

a no i bez wyzynarki i wiertarki ani rusz :D

• 2 weeks later...

firma TUPLEX, mają kilka placówek w polsce ja byłem w gliwcach

trzeba było kupić płyte 200x100 cm

koszt płyty + cięcia na wymiar to 215 zł

resztki posłużyły mi jako baza osłony świetlówek do mojego nowego roślinego akwarium :D

jak będzie wsio zrobione to dam foto -

jeśli chodzi o akwa 240 litrów to mam pomysł -> mogę ci sprzedać pokrywę bo mam na zbyciu :DDDD

tam gdzie kupiłem robią tylko proste cięcia

edit:

odkrycie -> spienione pcv można ciąć nożem tapicerskim czyli jak się uprzesz to możesz zrobić pokrywę na profil :D

EDIT:

czy tzw KLEJ MONTAŻOWY (na bazie kauczuku) jest toksyczny dla ryb???

pilne -> do mojej rodzącej się w bólach pokrywy musiałem dodać coś z tego kleju i nie wiem czy to trzeba jakoś obrobić jeszcze czy może tak zostać (myślałem czy tego kleju który wystaje nie zasmarować warstwą silikonu???

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

po kilku dniach spokoju i samozadowolenia kolejny pomysł -> wie ktoś może czy są dostępne w sprzedaży termostaty tylko nie takie jak w grzałkach, które włączają urządzenie kiedy spada temperatura a takie które włączają w momencie wzrostu temp?? chciałbym to podłączyć to wentylatorków w pokrywie żeby się same włączały w momencie wzrostu temperatury pod pokrywą

• 2 years later...

Prawie trzy lata minęły od budowy wyżej opisanej pokrywy oto wnioski przed zbliżającym się (jakoś w wakacje jej refitem)

-zawiasy chociaż nierdzewne - pordzewiały ;/

-śruby chociaż nierdzewne pordzewiały

-światła mało - trzeba dołożyć (planowane + 30w na t5)

pojawia się problem z odklejaniem się uszczelki od PCV - zaradziłem przyklejając uszczelkę do szczytu szyb akwarium - bez niej woda dostaje się pomiędzy szkło i PCV i spływa po zewnętrznej ścianie

-system sterowania sztrumem na tylnej ściance pokrywy nie sprawdził się - ciężko z konserwacją i ewentualnymi remontami, do teko dużo waży

Plany:

-demontaż elektroniki z tylnej ścianki i przeniesienie jej do szafki

-wymiana wszystkich rdzewiejących elementów

-dołożenie światła

-nowa okleina (tym razem zaszpachluje dziurki po śrubach :P)

Dodam, że pokrywa przeszła ze mną przeprowadzkę i kapitalny remont mieszkania - dlatego ma tyle zarysowań). Jestem zadowolony, że ją zrobiłem, zwłaszcza, że kociska się spasły i wciąż uwielbiają na niej spać :]