rey-mysterio619 Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Zarejestrowałem się na te forum w związku z odziedziczonym akwarium . Mam akwa. 112 litrów panoramiczne (chyba tak sie to nazywa ,szyba przednia jest wypukła )nie mam pomysłu co by w nim można było zrobić , mam korzenie dwa ładne mangrowca -na cały tył ,grzałkę i jakiś filtr aqua szust ,pokrywa z oświetleniem . Proszę o pomoc co mi jeszcze potrzebne , jakie kamyki kupić jakie rośliny czy coś jeszcze potrzebne ? No i na koniec jakiś ładne rybki . Podobają mi się mchy i małe ryby. Proszę o wypowiedzi. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Zacznij dużo czytać. Biotop Ogólne informacje Pooglądaj akwaria w galerii, zobacz co Ci się podoba i co zrobić, aby takie akwarium się trzymało i wyglądało tak, jak to sobie wymyślisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rey-mysterio619 Posted April 13, 2013 Author Share Posted April 13, 2013 Biotop hmmm . Roślinne? Nie wiem chcę rośliny Anubiasy i mchy może jeszcze jakieś inne pasujące do tych co wymieniłem . Co do obsady to nie znam się córka chciała neonki bo te akwarium tak naprawdę dla niej ma 9 lat i obiecałem jej kawałek wodnego świata a chcę żeby wyglądało to naturalnie . Jako tło planuje użyć czegoś czarnego widziałem kilka akwari właśnie z czarnym tłem ? Podłoże czarne lub takie lekko pomarańczowe ale nie wiem czy mogę użyć takich kamyków co posypują na drogach jak układają bruk . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Neony naturalnie wyglądają tylko w zbiornikach typu Black Waters. Pokażę parę moich zbiorników BW http://forum.superakwarium.pl/resources/image/35146 http://forum.superakwarium.pl/resources/image/31711 Czyli jak widać ciemniejsze klimaty- rośliny do szczęścia im nie potrzebne, przy czym możesz dać rośliny pływające- idealnie żrą Azot, daja dodatkowy cień i są efektowne. 112L to prawdopodobnie 80cm baniak, a nie metrowy. Jeżeli to standardowe wymiary; czyli 80x35x40cm to możesz sobie pozwolić na harem Apistogramma trifasciata + 15-20 Neonów Innesa. Jeżeli jednak wolisz większe, bardziej ciepłolubne i ładniejsze Neony czerwone, to z nimi możesz połączyć np Agassiza, Kakadu, Barlowi i wiele innych większych pielegniczek. Do tego stadko Kirysków panda i masz wymarzone akwarium, które będzie cieszyć oko dziecka (neony) + będzie prawdziwą ozdobą pokoju. Może to się wydawać śmieszne - "Jak kupa drewna, liści i zero roślin może ładnie wyglądać?!". Otóż może wyglądać, a większość zdjec (w tym i moich ) nie odzwierciedlają faktycznego piękna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rey-mysterio619 Posted April 14, 2013 Author Share Posted April 14, 2013 To jednak zrezygnuje z neonków (przepraszam ale te akwaria mnie nie przekonały ) Myślałem ze to będzie łatwiejsze ale po poczytaniu kilku godzin w nocy i przeglądnięciu galerii zdjęć akwari zdecydowałem się na akwarium roślinne . Rośliny .. Anubiasy Microzoria Mchy Taka decyzja bo piszecie że te rośliny są cieniolubne .A jak mam w pokrywie 2x 24w .Na jednej jest napis sun glo a na drugiej nie widać jest tylko napis ,,iris,, Obsada ? ? ? Tu potrzebuje pomocy Wracając do mojego pytania co o podłoże czy mogę dać czarne kamyki takie co posypują drogowcy bruk ? Ps. Wymiar tak jak pisał użytkownik Play Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Na pewno masz tam 2x24W ? Jeśli tak to przydało by się cuś nawozić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Przy czarnym żwirku musisz zrezygnować z Ryb dennych i pielęgnic/ pielęgniczek. Widzę, że planujesz rośliny z różnych kontynentów, tak i zapewne w przypadku ryb nie będziesz sie trzymać określonego obszaru... Jeżeli dasz rośliny pływające (Pistia, Limnobium, Ceratopteris) to możesz zastanowić się nad razborami + gurami mozaikowym/ prętnikami/ bojownikami. Lub mocno przejrzysta, dobrze oświetlona woda o niższej temperaturze- wtedy możesz pomyśleć o Danio/ Kardynałkach + wielkopłetwie wspaniałym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordofdens Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Mam akwa. 112 litrów panoramiczne (chyba tak sie to nazywa ,szyba przednia jest wypukła )nie mam pomysłu co by w nim można było zrobić Ja mam. Napełnij je wodą i postaw w pokoju. Luna: +1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Na początku wybierz sobie ryby, które Ci się podobają. Nie znam Twojej córki ale moja (co prawda w wieku6 lat) interesowała się akwarium do czasu jego startu (kupienia) i później sobie czasem przypominała o możliwości pomocy tacie...). Neony tez jej najbardziej przypadły do gustu ale okazały się mało ruchliwe i nieciekawe gdy nie są w dużej ilości (jak w sklepie 300 szt w prawie czarnym akwarium). Jak już będziesz wiedział jakie ryby chcesz to do nich dopasuj rybki towarzyszące i parametry akwarium. Dobrze jest też wiedzieć czy bardziej podoba się akwarium z dużą ilością roślin czy raczej z małą. A może jakieś malawi? Wiktoria? Taganika? Same kamienie. Regulamin 6.1. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts