arkosw Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Siemanko wszystkim. Jest taki problem bo kupiłem rośliny u jednego z hodowców i nie wiem jakie to rośliny i czy potrzebują co2. Proszę o pomoc, bardziej zależy mi na pytaniu czy konieczne jest co2 bo bimbrownia mi coś nie wychodzi ( albo nie szczelne albo coś zatkane ) ale jeśli trzeba to się będe męczył. I czy zamiast co2 może być jakiś nawóz w płynie lub proszku ? Oświetlenie 2x18w akwarium 60l (0.6w/l) Podłoże- ziemia ogrodowa z rożnymi dodatkami .Proszę o pomoc Jeśli ktoś chce to mogę zrobić więcej zdjęć mi chodzi tak ogólnie o to co2. jeśli kiepskie zdjęcia to przepraszam ale robione tel se xperia arc s (5,2 mgpx hd) Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Podłoże- ziemia ogrodowa z rożnymi dodatkami Jakimi dodatkami? Co2 możesz zastąpić węglem w płynie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lewitacja Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Kamień z korzenia musi zniknąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 Dlaczego musi zniknąć? A węgiel w płynie to mogli byście podać jakąś nazwę bo niektórzy sprzedawcy jak nie mają czegoś to dają coś innego.... Podłoże składa się z czystej ziemi ogrodowej,preparowanej ziemi kretowej,piasku czystego i węgla aktywnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Co do węgla w płynie, to możesz użyć np. Carbo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Dlaczego dodałeś węgiel aktywny do podłoża? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 Nwm tak mi napisali na innym forum... Ktoś napisał że będzie krystalizowal wodę. Wystarczy tylko ten carbo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 A co do identyfikacji to widzę u Ciebie: Cabomba Bacopa Caroliniana Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 Dziekuje za identyfikację i pomoc, czy te rośliny mogą być bez co2 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Potrzeba Co2 to nie kwestia gatunków roślin tylko warunków w akwarium. Trzeba brać pod uwagę jakie mamy podłoże, ile światła i ile roślin oraz czy dodajemy nawozy. Według mnie przy tym oświetleniu Co2 jest potrzebne ale gdyby było mniejsze to spróbował bym bez. Masz 2x18. Przy 1x18W będziesz miał 0,3W/l a to dolna granica dla roślin i być może obył byś się bez Co2. Każde akwarium jest inne i nie ma złotego przepisu. Znaczenie ma też to jak jasno jest w Twoim pokoju, czy lampy ją nowe itd. Przypominam, że jest to dział "Identyfikacja ryb i roślin". kubas Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 Ja nic nie nawoze jest tylko co2 z bimbrowni ale się przenoszę na co2 w płynie i moje pytanie to czy coś jeszcze do tego MUSI być a nie czy MOŻE? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts