Jaco90 Posted May 13, 2012 Share Posted May 13, 2012 Witam akwarium 200l (100x40x50) Filtr wewnętrzny Aquael fan 3 , ncf 1000 Napowietrzacz Oświetlenie 2x30 6500k 8 godzin dziennie +( 2x18w 8500k) Grzałka 200w z termostatem Podłoże JBL Manado + Aquabasis Dekoracje: korzeń + (kamienie z Chorwacji) Nawożenie : Aqua artu Carbo , Classic, Ferro+, Gainer K+ , nad co2 się zastanowię xD Fauna: 2x gurami mozaikowy prętniki karłowate 2+1 gurami marmurkowy 2+1 (chyba) 18 neonów innesa 6 zwinniki jarzeniec 4x mieczyk weloniasty 2x mieczyk zielony małe zbrojniki 2 glonojad syjamski 2x kosiarka 5x otosek co do reszty obsady proszę o sugestie. Flora: kabomba Rotala rotun. green rotala indica Rotala wallichii. kryptokoryna wendi green anubias barteri Ceratopteris siliquosa gałęzatka limnobium Echinodorus tenellus Ludwiga repens rzęsa wodna ludwigia brevipes eustralis stellata moczarka mech jawajski Hemianthus callitrichodes saggitaris subulata acorus gramineus hygrophila siamensis hygrophilia polysperma nadwódka .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted May 13, 2012 Share Posted May 13, 2012 2 otoski? To już lepiej 12 albo żadnego ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil18c Posted May 13, 2012 Share Posted May 13, 2012 Przydał by się jeszcze jeden korzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted May 13, 2012 Share Posted May 13, 2012 Akwarium fajne lecz jeszcze nie da się stwierdzić wszystkiego bo bąble na szybach są i woda niezbyt klarowna. Dokładnie przydał by się jakiś drugi korzeń rozgałęziony. Jeśli gurami mają być to musisz mieć pokrywę sam wiem jakie są skutki jej braku , nie chciał byś tu jakiś pielęgnic i zrobić jakiś konkretny biotop ? Ja bym dokupił 10 otosków , 16 neonów, i tak aby były dwa haremy molinezji (1+2) + może pielęgniczki ramireza lub inne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Popieram-więcej drewna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 bimekAKWA - molinezja to kompletnie inny biotop! Czemu się wszyscy uwzięli na te molki w amazonii?! Ogranicz się może do 4-5 gatunków. Jak będziesz mieć trzon obsady to będzie łatwiej kombinować co dalej. Ja bym proponował pomyśleć o porządnej Azjatyckiej obsadzie. Jak już masz w sumie gurami, to skup się na Indiach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkonosz Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Ja bym proponował pomyśleć o porządnej Azjatyckiej obsadzie. Jak już masz w sumie gurami, to skup się na Indiach. Obszar występowania Trichogaster leeri to zdaje się Sumatra, Tajlandia, Malezja i Borneo, więc jak już proponujesz obsadę biotopową to zamiast gatunków występujących w Indiach lepiej powinny pasować np Pangio myersi i Rasbora heteromorpha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted May 22, 2012 Share Posted May 22, 2012 Czekam na aktualizację bo akwarium ma potencjał i jestem ciekaw jego losu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco90 Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Mhm wrzucę jakieś zdj po dodaniu obsady. Na razie nadal ta woda mi się nie chce wyklarować zbytnio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 A akwa już dojrzało? Dwa tygodnie może się okazać za krótko. Robiłeś testy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Jeżeli roślinka w prawym bliższym rogu to anubias to go wyjmij z podłoża bo zgnije kłącze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco90 Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Tak ta roślinka to anubias , lecz nie gnije klącze bo ma tylko po części korzeń w podłożu tylko. Do akwa wlałem szczepy bakterii i esklarin , filtr z innego akwarium oraz 35% wody z innego akwarium. Myślałem obsadę wpuścić po 2,5tyg gdzieś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco90 Posted June 13, 2012 Author Share Posted June 13, 2012 Aktualizacja z Dnia 12.06.12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino Posted June 13, 2012 Share Posted June 13, 2012 Naprawde fajny busz. Co masz w kotniku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco90 Posted June 13, 2012 Author Share Posted June 13, 2012 Mieczyki 3 tygodniowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted June 13, 2012 Share Posted June 13, 2012 Termometr daj na boczną szybkę-będzie mu tam lepiej;-) A tak serio to chyba każdy na początku kupuje zestaw z allegro w którym otrzymuje 25 gatunków roślin po jednej sztuce z gatunku i potem obsada roślinna prezentuje się Flora: kabomba Rotala rotun. green rotala indica Rotala wallichii. kryptokoryna wendi green anubias barteri Ceratopteris siliquosa gałęzatka limnobium Echinodorus tenellus Ludwiga repens rzęsa wodna ludwigia brevipes eustralis stellata moczarka mech jawajski Hemianthus callitrichodes saggitaris subulata acorus gramineus hygrophila siamensis hygrophilia polysperma nadwódka .... 200 litrów wystarczy może na połowę tego dobra jeśli planujesz jakieś większe kępki,dużo lepiej prezentujące się wizualnie 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco90 Posted June 13, 2012 Author Share Posted June 13, 2012 Akurat wszystko było kupowane w koszykach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted June 13, 2012 Share Posted June 13, 2012 No wiem sam na początku tak zrobiłem skuszony wizją gęstego buszu.Lepiej skupić się na mniejszej ilości gatunków a większej ilości ale to moje subiektywne zdanie.Na razie trochę płasko u Ciebie jeśli rozdzielisz wizualnie rośliny i dodasz jakiś akcent mocno korzenny będzie super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino Posted June 13, 2012 Share Posted June 13, 2012 Mi się podoba taki busz, rośliny widać że nie są pojedynczo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted June 13, 2012 Share Posted June 13, 2012 Fajny busz ale przydało by się trochę podciąć i trochę po prawej pusto ;P Ogólnie akwarium piękne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted June 13, 2012 Share Posted June 13, 2012 Super baniak się prezentuje. Dla mnie na plus że prawa strona mniej zarośnieta ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco90 Posted June 13, 2012 Author Share Posted June 13, 2012 To działanie filtra xD Tam polysperma jest tylko się ugina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebek Posted June 14, 2012 Share Posted June 14, 2012 Na czym Ci to akwarium stoi ? (jakaś zwykła szafka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco90 Posted June 15, 2012 Author Share Posted June 15, 2012 Tak, mogę dać zdj Zwykła tylko na 80cm długa , tylko nakręcony drugi blat na 102cm, wystający po 11cm z każdej strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebek Posted June 15, 2012 Share Posted June 15, 2012 Jakiej grubości są ścianki boczne ? Czy z tyłu jest jakaś płyta ? Czy po w środku szafki (pionowo) jest jakaś podpórka ? (jeśli możesz to daj kilka zdjęć.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts