Tazz Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Cześć. Mam dosyć duży kłopot w akwarium. Mam 2 samce i 2 samice gupików (2 samice zdechły ze starości), i kilkanaście małych, + 30 w kotniku w akwa 25l. I mam na żwirku strasznie dużo... odchodów ryb. Filtr Atman At-f300 nie wyrabia z tym, nie daje rady wciągnąć tego z dna. Jest jakiś sposób na to? W piątek kleję akwarium, bo delikatnie mi się roszczelniło. Ile dni po zaklejeniu akwarium ma się wietrzyć, przed nalaniem wody i wrzutem rybek? I roślinki. Czy do wszystkich z nich trzeba mieć oświetlenie akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Nie odmulasz dna? Tak będzie najprościej. Możesz też pomyśleć o zakupie jakiegoś filtra zewnętrznego. Swoją drogą będzie trzeba oddać kilka sztuk, bo akwarium za duże nie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Cześć. Mam dosyć duży kłopot w akwarium. Mam 2 samce i 2 samice gupików (2 samice zdechły ze starości), i kilkanaście małych, + 30 w kotniku w akwa 25l. I mam na żwirku strasznie dużo... odchodów ryb. Filtr Atman At-f300 nie wyrabia z tym, nie daje rady wciągnąć tego z dna. Jest jakiś sposób na to? W piątek kleję akwarium, bo delikatnie mi się roszczelniło. Ile dni po zaklejeniu akwarium ma się wietrzyć, przed nalaniem wody i wrzutem rybek? I roślinki. Czy do wszystkich z nich trzeba mieć oświetlenie akwa? A słyszałeś o odmulaniu dna? Na sylikonie jest napisane ile ma schnąć , a rośliny bez światła to żadne Ci nie urosną. Do odmulania np. http://allegro.pl/odmulacz-z-pompka-dlugosc-2m-do-akwarium-i2088642270.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted February 12, 2012 Author Share Posted February 12, 2012 To tak, nie wiem na czym polega odmulanie, krótko mam akwarium:P Po te kilkanaście małych z akwarium przyjedzie facet jakiś jutro, więc będzie luźniej. Co z tym odmulaniem jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 To tak, nie wiem na czym polega odmulanie, krótko mam akwarium:P Po te kilkanaście małych z akwarium przyjedzie facet jakiś jutro, więc będzie luźniej. Co z tym odmulaniem jest? Podałem Ci link wyżej jak wygląda odmulacz i możesz przy każdej podmianie odmulić dno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted February 12, 2012 Author Share Posted February 12, 2012 A wytłumaczysz mniejwięcej jak się z tego korzysta? Pierwszy raz coś takiego widzę. I zastanawia mnie, czy przy podmianach mam ryby wyjmować z akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Do odmulania wystarczy wężyk, po co wydawać kasę na zbędne badziewie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Do odmulania wystarczy wężyk, po co wydawać kasę na zbędne badziewie. 7zł. myślę że nie wielki wydatek, serio nie wiesz jak odmulić dno czy robisz z nas jaja? Ale oki powiem Ci masz odmulacz jest końcówka wkładasz do akwarium i zasysasz pompką podstawiasz wiaderko bod akwarium i zbierasz z dna syf , zlewasz około 30% wody i dolewasz świeżej proste? Ryb nie trzeba wyjmowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarus Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Tazzik świerza woda musi odstać przynajmniej 24h w wiadrze (garnku) - żeby odparował z niej chlor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Tazzik świerza woda musi odstać przynajmniej 24h w wiadrze (garnku) - żeby odparował z niej chlor. Nie w każdej wodzie jest chlor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 A co jak on ma w wodzie chlor? Pewnie sam tego nie wie. Bezpieczniej jest wodę odstawić na kilkanaście godzin.Doba to wcale być nie musi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 A co jak on ma w wodzie chlor? Pewnie sam tego nie wie. Bezpieczniej jest wodę odstawić na kilkanaście godzin.Doba to wcale być nie musi. Niewiem co wy z tym chlorem , większość ujęć w Polsce jest z ujęć głębinowych których się nie chloruje (no chyba że dostaną sie bakterie) Warszawa pobiera wodę z wisły ale maja takie uzdatnienie że też chloru niedodają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Po co się spierać można zrobić test i po sprawie, a chlor to raczej da się wyczuć nosem, no chyba że ktoś ma słaby węch Link to comment Share on other sites More sharing options...
KTRafał Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Nie wiem jak z tym chlorem jest w rzeczywistości ale co komu szkodzi odstawić na kilka godzin tą wodę? A po za tym chyba nie o chlorze temat? Kahl: Proszę Wszystkich o trzymanie się właściwego tematu posta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Cześć. Mam dosyć duży kłopot w akwarium. Mam 2 samce i 2 samice gupików (2 samice zdechły ze starości), i kilkanaście małych, + 30 w kotniku w akwa 25l. I mam na żwirku strasznie dużo... odchodów ryb. Filtr Atman At-f300 nie wyrabia z tym, nie daje rady wciągnąć tego z dna. Jest jakiś sposób na to? W piątek kleję akwarium, bo delikatnie mi się roszczelniło. Ile dni po zaklejeniu akwarium ma się wietrzyć, przed nalaniem wody i wrzutem rybek? I roślinki. Czy do wszystkich z nich trzeba mieć oświetlenie akwa? 1. Jak już wcześniej było napisane. Odmulacz, lub wężyk. 2. Tyle ile producent zaleca odczekać po nałożeniu kleju,sylikonu. 3. Roślinki. Nie wiadomo jakie i nie ten dział. 4. Resztę odpowiedzi uzyskasz zakładając tematy w odpowiednich działach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted February 14, 2012 Author Share Posted February 14, 2012 Kleił będę w sobotę, więc wodę odstawię nawet dziś, więc można chyba zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tem123 Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Cześć. Mam dosyć duży kłopot w akwarium. Mam 2 samce i 2 samice gupików (2 samice zdechły ze starości), i kilkanaście małych, + 30 w kotniku w akwa 25l. I mam na żwirku strasznie dużo... odchodów ryb. Filtr Atman At-f300 nie wyrabia z tym, nie daje rady wciągnąć tego z dna. Jest jakiś sposób na to? W piątek kleję akwarium, bo delikatnie mi się roszczelniło. Ile dni po zaklejeniu akwarium ma się wietrzyć, przed nalaniem wody i wrzutem rybek? I roślinki. Czy do wszystkich z nich trzeba mieć oświetlenie akwa? A słyszałeś o odmulaniu dna? Na sylikonie jest napisane ile ma schnąć , a rośliny bez światła to żadne Ci nie urosną. Do odmulania np. http://allegro.pl/odmulacz-z-pompka-dlugosc-2m-do-akwarium-i2088642270.html Kupiłem taki odmulacz i moim zdaniem kasa wyrzucona w błoto nie wiele zbiera jakąś znikomą część zanieczyszczeń z dna. Ale do wylewania wody z akwarium nadaje się. A co do chloru to chyba najmniejszy problem, jak przez noc gdzieś w kącie postoi wiadro z wodą to nikomu raczej nie będzie przeszkadzało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejkos Posted June 5, 2012 Share Posted June 5, 2012 A co do chloru to chyba najmniejszy problem, jak przez noc gdzieś w kącie postoi wiadro z wodą to nikomu raczej nie będzie przeszkadzało. Chyba że ktoś się po ciemku onie oprzewróci Spam!//lopezz Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymek150 Posted June 7, 2012 Share Posted June 7, 2012 Nie narzekaj. Zwykłą rurką ( chyba gumową ale nie wiem dokładnie ) poruszać żwir, syf podpłynie do góry a wtedy go zebrać. A masz w kotniku podłoże ? Jak nie to wystarczy nad dnem przejechać i dokładnie zebrać wszystko. Nie wiem dokładnie czy trzeba z jednej części rurki pociągnąć wodę czy wystarczy zrobić tak że ta część rurki która jest w akwarium była wyżej położona od części rurki w butelce,wiadrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts