Sisters14 Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Mogłby mi ktos napisać jak zrobic samodzielnie pokrywe, bo narazie nie mam kasy a w zoologicznym kosztuje ona 160 zł, a zanim uzbieram to minie troche czasu. Napiszcie mi co do tego będzie potrzebne, bo w ogole sie nie znam sie na tym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Dam ci linka na inne forum poruszony jest ten temat dosyc doglebnie:) http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=1314.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 jakie wymiary ma to akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Raczej taniej niż 160 zł nie uda się zrobić pokrywy z oświetleniem. Zależy jeszcze jakiej wielkości to pokrywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sisters14 Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 właśnie tez to zrozumiałam jak czytałam jedna strone o tych pokrywach. Postaram się jak najszybciej na nią uzbierać i kupić. I mam takie pytanie. Czy to nie zaszkodzi rybkom, ze nie beda miec przez jakis miesiac lub dwa pokrywy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maly-yo Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 hym na razie to proponuje dociąć szybę położyć i położyć na górę akwarium na szybę świetlówkę i na jakiś czas zda to egzamin a będzie to jakieś rozwiązanie Pisz poprawnie, nikt nie będzie po tobie błędów poprawiał , następny raz będzie ostrzeżenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciesla14 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Bo jak nie dasz nic na te 2 miechy to ci ryby po wyskakują z akwarium Tak jak mówił maly-yo daj jakąś szybe albo plekse czy cuś jeszcze innego ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Myślę, że pokrywa ze sklejki zdałaby egzamin... Musiałbyś tylko pomyśleć o zabezpieczeniu przed wilgocią... Potrzebna byłaby sklejka, statecznik 2x 15W, 2 świetlówki 15W, przewody z oprawkami bryzgoszczelnymi... Możesz opierać się na tej konstrukcji http://www.bpl.vectranet.pl/~ziejek/akwa/przykrywa.html choć jak dla mnie ma ona kilka błędów i zmieniłbym co nieco Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sisters14 Posted March 3, 2009 Author Share Posted March 3, 2009 Wiem, wiem. Na razie przykryję jakimś szkłem, żeby rybki nie wyskoczyły, a potem kupię pokrywę. Rybki chyba przeżyja przez miesiąc bez światła, tylko gorzej z roślinkami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Wiem, wiem. Na razie przykryję jakimś szkłem, żeby rybki nie wyskoczyły, a potem kupię pokrywę. Rybki chyba przeżyja przez miesiąc bez światła, tylko gorzej z roślinkami...Masz zamiar kupić taką gotową z ABS-u w której jest jedna świetlówka 15W? Jeśli tak to odpuść sobie bo przy takim oświetleniu nic nie urośnie Będzie się to wiązało z dodaniem świetlówki... Dlatego myślę, że jeśli zrobisz pokrywę domowym sposobem lepiej na tym wyjdziesz pod względem finansowym i pod względem przydatności samej pokrywy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sisters14 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 Kupię pokrywę i potem przerobi ją mój tata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabat5 Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Dziwne bo jak tez przymierzam sie do kupna obudowy z ABS i moje akwa ma 100x40, cena to ok 145zł. W kpl 2 świetłówki po 30 Watt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksys24 Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Dziwne bo jak tez przymierzam sie do kupna obudowy z ABS i moje akwa ma 100x40, cena to ok 145zł. W kpl 2 świetłówki po 30 Watt.Weź jednak pod uwage to, że te świetlówki w większości przypadków są zwykłe i jeśli zależy ci na jakimś efekcie to trzeba będzie dalej inwestować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Zwykłe świetlówki też są dobre. Szczególnie te o barwie 6500K. Musi być przynajmniej 0,5 W/l. Przy większym świetle, można dorzucić bimbrownię i już efekty są. No chyba, że chce się mieć holendra z prawdziwego zdarzenia to tu już trzeba ostro pokombinować z oświetleniem. Jeśli chodzi o rośliny równie istotną sprawą jest podłoże i nawożenie. Nie tylko światłem rośliny żyją Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 No i światło nie jest tylko dla roślin, przy 6500 K ryby wyglądają bynajmniej marnie, przy 10000 K wygląda to nieporównywalnie lepiej. Oczywiście również przy 10000K rośliny rosną nieporównywalnie lepiej niż przy zwykłym daylight i oczywiście wyglądają lepiej. Więc jak już w coś inwestować to już porządnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Danielek001 oczywiście się z Tobą zgodzę, jednak chodziło mi tylko o to, że przy zwykłym oświetleniu też można coś osiągnąć. Zauważyłam na naszym forum tendencję do oszczędzania więc tak też nie będzie źle. Ponoć najlepszą kombinacją jest połączenie 10000K z 6500K Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Tak rośliny będą rosły dobrze i przy 6500 k, świetlówka np osram fluora 10000k kosztuje 7 zł (15W). Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Ja mam pokrywe zrobioną ze sklejki ...do góry jest otwór abym mogła dawać rybą jesc ..w sumie jest to najnormalniejsza pokrywa z drewna ...jest ona tak samo zbydowana jak te plastikowe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabat5 Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Weź jednak pod uwage to, że te świetlówki w większości przypadków są zwykłe i jeśli zależy ci na jakimś efekcie to trzeba będzie dalej inwestować... Zgadzam sie, że trzeba zakupic np power Glo czy Sun glo, ale czy robisz sam pokrywe czy kupujesz gotową i tak musisz je kupic. Stosowanie zwykłych swietlówek jest bez sensu. Miałem raczej na mysli, że w tej pokrywie jest gotowa instalacja pod takie świetlówki. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Może moja pokrywa was zainspiruje Foto poniżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 A oświetlenie gdzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki477 Posted June 14, 2009 Share Posted June 14, 2009 shaniqa10 nie chciałabyś przypadkiem sprzedać tej pokrywy??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 14, 2009 Share Posted June 14, 2009 czy ta pokrywa nie będzie z czasem "puchnąć"? hmm... ciężko zabezpieczyć ją lakierem, który nie będzie szkodliwy dla ryb wygląda super, ale na ile wystarczy? Czas pokaże Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted June 14, 2009 Share Posted June 14, 2009 A ja mam pytanie po co odkopujecie stare tematy... Zamykam, jeśli Shaniqa będzie chciała go kontynuować, to otworzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts