Nie nie potrzebujesz pomki, kaskada zrobi swoje i napowietrzy odpowiednio wodę.
Od 3 miesięcy mam FZN-1 w 72 litrach i wszystko gra. Zgodnie z informacją producenta przeznaczony on jest do akwariów do 100 litrów objętości.
Nie wiesz jaki ryby i w jakiej ilości kolega chce hodować. Lepiej mieć zapas niż wyrabiać się na styk. Dane producenta są zawyżane. Mam JBL 1501, 1400l/h, w rzeczywistości z mediami wynosi 900l/h.
Nie wiesz jaki ryby i w jakiej ilości kolega chce hodować. Lepiej mieć zapas niż wyrabiać się na styk. Dane producenta są zawyżane. Mam JBL 1501, 1400l/h, w rzeczywistości z mediami wynosi 900l/h.
Producent poleca go do akwa do 500l.
Wsadziłbyś do 500-etki JBL 1501?
Spokojnie zupy nie mam zamiaru robić. 6-8 Neonków + 4-6 otosków i coś ciekawego do tego (jakaś parka lub interesujący singiel) i powinno wystarczyć. Ale do obsady jeszcze długa droga. Najpierw podłoże. Czy 5 litrów JBL AQUABASIS PLUS (wyjdzie coś koło 3cm) i na to żwirek bazaltowy zda egzamin? Powiecie pewnie że zależy do jakich roślin. A jakie polecacie?
Spokojnie zupy nie mam zamiaru robić. 6-8 Neonków + 4-6 otosków i coś ciekawego do tego (jakaś parka lub interesujący singiel) i powinno wystarczyć. Ale do obsady jeszcze długa droga. Najpierw podłoże. Czy 5 litrów JBL AQUABASIS PLUS (wyjdzie coś koło 3cm) i na to żwirek bazaltowy zda egzamin? Powiecie pewnie że zależy do jakich roślin. A jakie polecacie?
112l kupione do tego grzałka 150W Teraz trzeba pomyśleć o filtrze, tylko coś innego zamiast FZN-2, bo nie zmieszczę razem z akwa tam gdzie chcę :zamieszany:
Recommended Posts
Pisałem o wydajności kubła nie raz.
Ale napiszę po raz kolejny:
wydajność kubełka mierzy się na filtrze bez wkładów i na 1m odcinkach węży.
Czyli w rzeczywistym użytkowaniu można sobie odjąć spokojnie 20-30% jego mocy i wtedy brać dopiero pod uwagę jego dane.
Podobna sytuacja ma miejsce w samochodach.
Silnik ma 100KM ?
Oki.
Silnik ma tyle.
A ile KM z tego jest przenoszone na koła?
Bo to dwie różne rzeczy o dziwo
No ile ma rzeczywiście samochód na kołach? 80KM? 70KM?
Hmmm?
Czemu się każdy sugeruje głownie mocą silnika, która ta o dziwo jest mało ważna?
Marketing dziwna sprawa prawda?
Basteq
Owszem ale w końcu czymś trzeba się sugerować. Nigdzie nie masz podanej mocy ''na kołach'' czy przepływu po dodaniu wkładów.
Pozostają dane odnośnie sugerowanego litrażu od producenta + doświadczenie innych użytkowników.
SirCedrik1973
Od 3 miesięcy mam FZN-1 w 72 litrach i wszystko gra. Zgodnie z informacją producenta przeznaczony on jest do akwariów do 100 litrów objętości.
Będą dwie gitary jak dołożysz świetlówkę T8 15W, albo T5 18W.
Nie jest potrzebny ale na pewno nie zaszkodzi. Jak lubisz jak w akwarium latają bąbelki to możesz zainstalować.
Bartex
Producent poleca go do akwa do 500l.
Wsadziłbyś do 500-etki JBL 1501?
Dunay
Basteq
Haha, to zależy od oświetlenia
Podłoże ok
Dunay
dobra to damy dwie opcje:
1. 15W
2. 2 x 15W
Co sadzimy na 1. a co na 2.
I ile cm żwirku?
Basteq
Wybieram opcję 2.
Żwirku minimum 2,5cm
O roślinach poczytaj tu http://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... e-c-1.html
Dunay
Czy wszelkiego rodzaju uzdatniacze wody są niezbędne przy zakładaniu akwarium? Czy jest to tylko i wyłącznie "pic na wodę"?
PS. Baniak będzie jednak 112l, pokrywę planuję wykonać samemu
jakie światło polecacie do takiego zbiornika (80x35x40), T5?
Dulle
Uzdatniacze nie są konieczne, jeśli zbiornik będzie prawidłowo zakładany, czyli dojrzeje przed wpuszczeniem rybek.
Basteq
Uzdaniacze sobie daruj.
Moc oświetlenie zależy od roślin ale lepiej będzie zrobić z T5
Dunay
112l kupione do tego grzałka 150W
Teraz trzeba pomyśleć o filtrze, tylko coś innego zamiast FZN-2, bo nie zmieszczę razem z akwa tam gdzie chcę :zamieszany: