Jump to content

PIERWSZE AKWARIUM 25L Prosze o POMOC

Recommended Posts

Witam , we wtorek dostane akwa 25L i kompletnie jestem zielony w tych sprawach , chciałbym dowiedzieć sie jakie rybki moge trzymac oraz ile ich moze byc w takim akwa , jaki piasek rosliny itp ! ;) prosze o pomoc ;]

Pozdrawiam

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

we wtorek dostane akwa 25L i kompletnie jestem zielony w tych sprawach

Przede wszystkim musisz dowiedzieć się co robić, aby nie wyławiać martwych rybek co jakiś czas:

viewtopic.php?f=43&t=6354

To musisz znać, najważniejsze rzeczy w tym to to że zanim zarybisz akwarium musi ono dojrzewać biologicznie przynajmniej dwa tygodnie i to że należy robić co tydzień/dwa podmianki wody.

Najpierw wiedza -> później baniak. Nie odwrotnie, bo skończysz jak połowa ludzi w dziale "choroby i leczenie". :D

kurcze , niechciałbym krewatkariu ;p chce najnormalniejsze akwa ;d nie musi w nim byc duzo ryb i innych zbednych rzeczy to jest moje pierwsze akwarium i chciałbym w praktyce wszystko sprawdzic ;] a co do gupikow, to co innego molgbym jeszcze w swojej obsadzie posiadac ?

jakies oświetlanie przynajmniej 20w i będzie ok

Tak tak doradzaj początkującemu który nie będzie dozował CO2 i nawoził 20W światła w 25l. Glony go zjedzą! 9-11W wystarczy w zupełności, nawet do hodowli bardziej wymagającego zielska.

Na neonki - baniak za mały. Lepiej gupiki + np. drobniczki.

Ten litraż bardzo wiążę ręce jak chodzi o dobór i ilość ryb.

Już w 54l można hodować 5x więcej gatunków.

hehe ; okej dzieki . ale moze inaczej chcialbym sie dowiedziec jakie ryby czuly by sie tam najleepiej oraz jaka ilosc , nie patrzac na to czy mi sie podoboja itp, porpostu jakie sa najlepsze dla poczatkujacego ;] i dla takiego litrazu ;]

No tak światło to ja wiem ze 11w ale ja miałem 20w i zadnych glonów ja nie miałem. W moim 25l miałem tak grzałkę 25w filter nie pamietam jaki był no i światło 20w zarówka ale taka z tych nowych białych a rybki to były same gupiki miałem ich z 6 tak ze było tak 4 samiczki i 2 samce ale to było dawno teraz mam tak 4 samce i 2 samiczki i jest ok no i roślinki takie jak moczarka i rogatek i jakaś zwartka ale już ich mam w 128l ale jeśli chodzi o neonki to nie bo było by trzeba przynajmniej z 10 ale na 25l to ryb za wiele ja tam za bardzo się nie znam ale jak niby ja mam 4 danio to kazali mi do kupić żeby było ich z 10 i własnie będe je do kupował ale nie wiem kiedy.:)

Jak początkujący to te neony zielone... no nie bardzo + dla nich najlepiej minimum 50cm długości dna.

Tak jak pisałem. Gupiki + ew. później jeszcze drobniczki.

W szczególności te pierwsze ryby wybaczają błędy początkujących.

Oba gatunki haremy 1+3, albo przy gupikach same samce/samice - bo mnożą się w strasznym tempie.

okej zdecyduje sie chyba na neony ,a czy moge miec np z 6,7 neonkow i 2 samce gupika? tzn chodzi mi o sam fakt czy moga one razem wystepowac w akwarium tak samo z molinezja , wiem juz ze nie moga wystepowac w takim litrazu ale kolega chciail mi dac z 2 molinezje i np gdybym posiadal wieksze akwa to czy molinezje rowniez moga przesiadywac z taka aranzacja ; > ? ;)

Neony,gupiki oraz molinezje mogą być razem ale molinezje tylko jeśli będzie min 80 l neony również nawet zielone nie są polecane do takiego małego zbiornika ale nie sądzę żeby im coś się stało

ja bym radził ci gupiki i kilka roślinek cieniolubnych aby było ok to podam ci co i jak kup czy i nie zmień zdania kup tak 1 samiczkę i 2 samce gupika. oświetlenie 11w są teraz takie białe zarówki podobne do swietlówek grzałkę 25w jakiś filter 8w a i roślinki np. anubias,Java moss,Cryptocoryne,vallisneria,wglebka wodna,nurzaniec amerykanski,moczarka,rogatek,microsorum... no mogą byś inne ale te tez są fajne.:)

Share

• Create New...