Jump to content

Jakie podłoże dla kirysków

McQbic
 Share

Recommended Posts

Witam,

Jakie podłoże będzie lepsze dla kirysków? Żwirek czy piasek?

http://allegro.pl/zwirek-bialy-egzotycz ... 14996.html

lub

http://allegro.pl/najbielszy-piasek-kwa ... 52252.html

Będę chciał też mieć rośliny (chcę dać na dno substrat dla roślin). Nie posiadam wielkiej wiedzy na ten temat więc plusy i minusy piasku i żwiru będą mi pomocne (tworzenie stref beztlenowych, utrzymywanie czystości, itp)

Oczywiście jeżeli ktoś ma propozycję chętnie przyjmę :)

Rośliny w piasku ? Dużo naczytałem się o strefach beztlenowych i sam zrezygnowałem z piasku na rzecz JBL manado, ale tej drobnej wersji. Bardzo fajne podłoże, może z początku trochę kłopotliwe w płukaniu, ale bardzo fajnie sadzi się w nim rośliny , elegancko rosną, a i kirysy śmigają. Pod manado dałem substrat.

agunia997-Pisownia!

Także sugeruję manado i pod manado substrat. Ja mam u siebie żwirek, i jestem średnio zadowolony a z czasem na pewno przejdę na manado. Co do kirysków to mam 5 spiżowych i żaden nie zrobił sobie krzywdy. Wiadomo, że to rybki które przegrzebują dno w poszukiwaniu kąsków, w żwirku są po prostu ostrożniejsze, jeśli można to tak określić, i nie buszują aż tak mocno.

Sagra co chcesz powiedzieć przez to że dla kirysów tylko jasne podłoże ? Ja bym powiedział że ciemniejsze jest lepsze bo nie odbija światła więc i ryby lepiej się na takim czują.Owszem piach jest najlepszy dla wąsów kirysków ale równie dobry będzie żwir rzeczny o małej ziarnistości.

Żwirek też może być tylko należy o tym pamiętać aby nie miał ostrych krawędzi i nie był zbyt gruby bo ciężko będzie usuwać resztki z podłoża ,a piasek rzeczny no cóż raczej jest tylko jasny.Sam mam żwirek o granulacji 2-3 mm i wydaje mi się idealny,wnioskuję z zachowania rybek.

Drobny żwirek, ewentualnie piasek. Miej na uwadze, że podłoże powinno być ciemne.

Dla nich tylko jasne.

Większość akwarystów uważa że tylko ciemne. Przynajmniej u mnie czują się nieźle choć żwirek nie jest tak drobny jak powinien.

W tej chwili mam 2 akwaria w którym mam żwirek jasny a w drugim ciemny. Mam w nich neonki, mieczyki, gupiki i molinezje i kiryski - po zachowaniu nie widać zabardzo różnicy. Po czym można "rozpoznać" samopoczucie rybek?:)