girzol Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Witam Mam pytanie czy jest gdzieś lub ktoś robił zestawienie roślin, które pochłaniają ponadprzeciętne ilości mikro lub makro elementów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Nie spotkałem się z czymś takim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Z tego co wiem to gatunki szybko rosnących roślin pochłaniają więcej nawozów może pistia,rzęsa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Rośliny przypowierzchniowe pobierają sporo nawozów, ze względu na bliskość źródła światła i pobieranie co2 z powietrza. Są też "normalne" rośliny szybko rosnące, np. moczarki, które też pochłaniają sporo. Zestawienia nikt nie robił i nie jest ono potrzebne. "Żarłoczne" rośliny są jak najbardziej korzystne dla akwarium, a szybkość ich wzrostu, a co za tym idzie potrzeb nawozowych można bardzo łatwo limitować światłem i ilością co2. Chyba o to chodziło. PS: Wybacz prosty język, późna godzina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
girzol Posted May 15, 2011 Author Share Posted May 15, 2011 Nie raczej chodziło mi o coś takiego np. strzelam bo nie wiem: 1. Moczarka- azot 2. Nadwódka- fosfor...itd Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted June 9, 2011 Share Posted June 9, 2011 Jak napisał grzegrzółka rośliny szybko rosnące pobierają duże ilości związków z wody. Na pewno szybko rośnie moczarka i rogatek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted June 9, 2011 Share Posted June 9, 2011 Radziłbym ci tak nie odkopywać tematów, bo być może zakończy się to później ostrzeżeniem.. Nie ma tak, że roślina pobiera tylko jeden związek mineralny czy w większym stopniu. Do szybko rosnących roślin należą mi.n. pistia, rzęsa, moczarka, nadwódka, rogatek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts