ziulko Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Witam chciałbym przedstawić projekt mojej kostki: Akwarium: 30x30x30 Optiwhite made by Arglass Oświetlenie: 11W (narazie zobaczymy jak będzie później może dokupię kolejne 11W) Podłoże: Ada Amazonia II Powder 3l ( mam nadzieje że wystarczy i nie będę musiał dokupować) Filtr: Aquael FZN-1 - zeolit, ceramika, wata. Ogrzewanie: narazie nie ma. Fauna: krewetki, może jakieś razborki. Flora: tu jeszcze nie wiem i proszę o propozycje. Ozdoby: może jakieś kamienie, a może korzenie?? Tak więc prosiłbym o wasze propozycje i sugestie na zbiornik. I mam jeszcze takie pytanko czym umyć zbiornik?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 22, 2010 Administrator Share Posted September 22, 2010 Podłoże: Ada Amazonia II Powder 3l Nie widzę wzmianki o co2, a przy tym podłożu się przydaje. I to bardziej niż bardzo. Akwarium: 30x30x30 Optiwhite made by Arglass Oświetlenie: 11W (na razie zobaczymy jak będzie później może dokupię kolejne 11W) Według mnie 11W to trochę mało. Witam chciałbym przedstawić projekt mojej kostki: Ozdoby: może jakieś kamienie, a może korzenie?? Masz szkło, kupiłeś ADĘ a nie wiesz co chcesz mieć za wystrój? Uuu... tak się nie robi proszę Pana . I mam jeszcze takie pytanko czym umyć zbiornik?? Wodą. To nowe akwa, nie potrzebujesz tam specjalnych zabiegów . edit: popraw sobie tytuł tematu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 22, 2010 Author Share Posted September 22, 2010 Nie widzę wzmianki o co2, a przy tym podłożu się przydaje. I to bardziej niż bardzo. Zapomniałem napisać narazie będzie bimbrownia, a w planach jest butla Masz szkło, kupiłeś ADĘ a nie wiesz co chcesz mieć za wystrój? Uuu... tak się nie robi proszę Pana . Heh no już jakieś pomysły mi się w głowie rodzą ale myślałem że coś podpowiecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Flora: tu jeszcze nie wiem i proszę o propozycje. Dołóż oświetlenia i może: glosia, wodna gwiazda, blyksa japońska, duży heniek Ozdoby: może jakieś kamienie, a może korzenie?? Rób Iwagumi I nawet nie marudź Skały to Manten Stone Rośliny właśnie takie wybierałem pod Iwagumi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Zrób coś w stylu skalnego wulkanu, przynajmniej jak bym tak to widział tym bardziej, że jest to kostka. Dodatkowo bym ustawił akwarium w miejscu gdzie z każdej strony można rzucić okiem na baniak - fajnie by to wyglądało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 22, 2010 Author Share Posted September 22, 2010 No właśnie chyba jednak będzie Iwagumi jutro skoczę u siebie do sklepu spróbuję kupić jakieś kamienie i roślinki. A jakie jeszcze mogą być rośliny w tego typu zbiornikach?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 22, 2010 Administrator Share Posted September 22, 2010 Google, Gooooooogleeeeeeeeeeeeeeeeeee http://www.pbase.com/plantella/naturesoilstepbystep3 http://www.pbase.com/plantella/25_liter_sbs_nr1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 22, 2010 Author Share Posted September 22, 2010 Tylko te Google i Google już niedługo to fora nie będą potrzebne..... Używał ktoś z was może CHEMI PURE Elite lub Seahem Purigen jako wkład do filtra?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
napoleon23 Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 no nic to ja polecam w takim wypadku roślinki które sam od miesiąca testuje, czyli odmiany ELEOCHARIS. Przyjeły się bezproblemowo + szybki wzrost + akwarium za ich sprawą wygląda bardzo naturalnie. Do tego rzeczywiście jakiś zestaw kamieni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kkbkm Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Hmmm... Tak na moje oko, choć wzrok mam słabawy to dolał bym troszkę wody . Ciekawa zapowiedź zobaczymy efekty, tez bym sobie sprawił taka kosteczkę ale z samymi mchami, z górnej półki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 23, 2010 Author Share Posted September 23, 2010 Dzisiaj doszło kolejne oświetlenie 11W i niestety na dziś to tyle bo sklep w moim mieście nie jest super zaopatrzony i chyba będę zmuszony resztę zamówić przez internet. Zamawiał może ktoś z was w sklepie McTen?? Skombinowałem 3 kamienie mogą być?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Kamienie mogą być, ale 3 to zdecydowanie za mało. Za mało jest także kamieni o różnych wymiarach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 No pewnie nie Manten Stone ale mogą być Jak wyżej jeżeli chcesz mieć Iwagumi musisz ułożyć kamienie według odpowiedniego że tak powiem regulaminu co nie jest łatwe : http://www.naacademy.pl/Tutorial---Iwag ... ,0,324.htm Na twoim miejscu wziąłbym dłut i młot i trochę porobił takich nierówności oraz odrąbałbym jakieś małe kawałki jako kolejne kamienie do aranżacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 Witam doszły kolejne kamienie da radę coś z tego ułożyć?? One nie są równe, no może ze 2 trochę porozbijam. Teraz muszę skompletować roślinność co też nie jest prostą sprawą i chyba trzeba będzie wszystko kpić drogą wysyłkową :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Pewnie że się da, ale musisz to sam zrobić. Raczej nikt za Ciebie kamieni nie ułoży, ani nie napisze, ten po lewej, ten po prawej, a ten obróć tak, a ten przysyp żwirem itd... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 Spoko luzik 8-) daje taki mniej więcej aranż..... jak się wam podoba?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 24, 2010 Administrator Share Posted September 24, 2010 ... jak się wam podoba?? A to nam czy Tobie ma się podobać? Chyba sobie robisz to akwarium, my już swoje mamy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 Hehe no w sumie racja wydaje mi się taki prosty i właśnie mi się podoba 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 No widzisz, dałeś radę i nawet całkiem nieźle Ci poszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Według mnie super Ci to wyszło ale dałbym jeszcze w jakimś boku takiego malutkiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 Kilka kolejnych fot. Tylko kurna narazie z roślinnością mam problema Może jeszcze znajdę jakiegoś maluszka do rogu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsiaK13 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Będzie to jeszcze lepiej wyglądało jak będą jakieś ładne roślinki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Czegoś mi brakuje w tym akwarium... a już wiem - wody! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 24, 2010 Administrator Share Posted September 24, 2010 Nie lałbym tam wody nie mając pod ręką roślin i przygotowanego co2(chyba chciałeś bimbrownie robić). Ta ADA jest wymagająca ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Tak się właśnie zastanawiałem czy dasz tło i dobrze że nie dałeś W Iwagumi się zazwyczaj nie stosuje Według mnie psuje to wtedy efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts