Jump to content

Piana na powierzchni wody.

Recommended Posts

Najpierw parametry: akwarium 40l, 60x30x20

5 danio

1 zbrojnik

3 gupiki (niestety nie żyją, nie przetrzymały tej piany)

Grzałka z termostatem 50W

Filtr model FAN - mini plus

Dno żwirek + kamienie (mało i tylko w 2 miejscach)

Skorupa kokosa

Roślinka niestety nie wiem jaka. . . Taką dostałam w sklepie. . .

Oświetlenie brak, ponieważ jest to akwarium starego typu bez pokrywy.

Używam Bactosano lub Cristalu.

Pokarm Bio-vit.

Chyba już wszystko.

A teraz problem.

Od pewnego czasu podczas pracy filtra na powierzchni wody pojawia się piana, przy brzegach akwarium. W miejscu wylotu powietrza z flitra na powierzchnię wydostają sie mniejsze bąbelki i cały czas jest jeden większy (jak bańka mydlana, ale nie mam jej koloru).

Gupiki już nie żyją. Danio trzymają się wytrwale i nawet rosną. Chciałabym dokupić jeszcze jakieś rybki, ale boję się, że te również nie przeżyją tej piany. . .

Akwarium mam od ok. roku. Dostaliśmy od znajomych. Kłopot pojawił się dopiero pod koniec tej zimy.

Pani w sklepie zoologicznym podała mi tabletkę (Biocoryn), którą schowałam w filtrze. Po niej piana była mniejsza, ale efekt był tylko ok. max dwóch dni. . . Teraz boje się nawet filtr chodzi tylko w dzień, na noc jest wyłączany, żeby znikła piana. . .

Mam nadzieje, że ktoś z was zna jakieś rozwiązanie tego problemu.

Są różne przyczyny powstawaniu piany na wodzie np.gniazdo bojowników,zanieczyszczenia wody-białkowych,najczęstszą przyczyna jest przerybienie i wysoki stan związków azotowych,proponuje sprawdzić parametry wody i sprawdzenie filtracji

IMO wyłączanie filtra na noc nie pomoże rybkom- składniki, z których tworzy się piana i tak są w wodzie. Napisz jak duże masz akwarium, jakie podmiany wody robisz (ile % i jak często). Może też piana powstaje z nadmiaru jedzenia. Testy musisz zrobić. W niektórych sklepach jeśli przyniesiesz próbkę wody to zrobią testy (pH, twardość, oba azotany) za jakieś nieduże pieniądze.

Danio i Zbrojnik nie mogą być trzymane w tak małym akwa! :o . Oddaj bo i one zdechną. Akwarium - tragedia. Brak oświetlenia, jedna roślinka i pakujesz jeszcze chemię dla uzyskania "Krystalicznej wody" i masz przyczynę. Rybki oddaj, zacznij od nowa, kup lepiej od razu nowe akwa, większe i dużo poczytaj przed założeniem akwa.

Aha, Gupiki od samej piany na pewno nie zdechły, winą są parametry wody zapewne nie najlepsze. Zrób i zobaczysz.

• 3 weeks later...

Piana zniknęła. Glonojady oddane.

Tylko teraz znowu pojawiło się coś na powierzchni wody. Boje się, że to jakieś pasożyty, a sam też nie znam się na tym. - Poniżej zdjęcie.

Dlatego proszę was o poradę. Konstruktywną, a nie krzyki na mnie.

http://zapodaj.net/1f8203d2dd45.jpg.html

Co do sposobu zamieszczenia zdjęcia to niestety nie wiedziałam jak to zrobić, więc podaje tylko link.

Tak jak myślałem. To zwykły kożuch bakteryjny. Poszukaj na forum skimmera. Można go łatwo samemu zrobić, lub kupić gotowy. Jednak do fan mini nie podłączysz. Na polepszenie sytuacji polecam napowietrzacz z kamieniem - skutecznie rozbije kożuch ;)

Share

• Create New...