lukasz 1te3 Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Czy wyjmowanie roślinek z doniczek jest dla nich szkodliwe. Mogą przez to zachorować??? Jakie są objawy choroby, może to wpłynąc na ich rośniecie??? Jak myślicie??? Dzięki z góry za odp!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Wyjmowanie roślin z doniczek nie szkodzi tylko pomaga w doniczkach rośliny nidy nie będę tak rosły jak w podłożu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Czy wyjmowanie roślinek z doniczek jest dla nich szkodliwe. Mogą przez to zachorować??? Jakie są objawy choroby, może to wpłynąc na ich rośniecie??? Jak myślicie???Wyjmowanie z doniczek nie jest szkodliwe, a zwykle konieczne Roślinek nie sadzi się w doniczkach, tylko bez nich. Nawet jeśli korzenie wrosły w doniczkę, to można je skrócić trochę korzenie - nie wpłynie to na nie bardzo negatywnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Tak szczegółowo to koszyczki Jak roślina bardzo się rozkorzeni, a szkoda korzeni, możemy wziąść ostre nożyczki i przeciąć wzdłuż boku koszyczka, następnie między tymi kwadracikami na dnie. Roślinka wyjdzie jakby była... tłusta Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ja też rozpruwałem już koszyki. Najważniejsze jednak jest jak najskuteczniejsze wydłubanie waty. Po dłuższym czasie w akwa staje się zagrożeniem dla obsady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebano79 Posted May 10, 2010 Share Posted May 10, 2010 Watę łatwo usunąć widelcem pod bieżącą wodą; korzenie można przycinać za wyjątkiem kryptokoryn , które źle to znoszą i po tym zabiegu "chorują" (gubią liście i długo się aklimatyzuję do nowych warunków). Kryptokoryny można a nawet powinno się sadzić w pojemnikach ceramicznych lub plasikowych jednak odpowiednio większych od tych koszyczków w których zwykliśmy kupować rośliny. Pojemnik taki wypełniamy w 1/3 żyznym podłożem . Korzenie kryptokoryn rozkładamy poziomo i przysypujemy żwirkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 10, 2010 Share Posted May 10, 2010 Do dokładniejszego czeszczenia z waty ja usuwam pensetą pod czystą spokojną wodą bo wtedy od razu upada na dno i nie przykleja się do pensetki oraz co jakiś czas też spłukuję bieżącą wodą Link to comment Share on other sites More sharing options...
RCotton Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 A czy można roślinki wsadzić razem z tym materiałem ("watą"), który jest często w koszyczkach? Sadzenie np. cabomby albo innych roślin o podobnych łodygach jest kłopotliwe, bo wypływają ze żwiru. Czy mogą być w żwirze z tym materiałem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 Jeśli ryba skosztuje tą "watę" podobno zdechnie :zamieszany: Ja więc lepiej nie ryzykowałem By nie wypływały ci kabomby ze żwiru przymocuj je za pomocą gumki recepturki do jakiegoś kamienia zasyp żwirem i git Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 A czy można roślinki wsadzić razem z tym materiałem ("watą")Nie nie można. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaron Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 Lepiej sadzić bez tej waty bo mogą się nią zainteresować ryby i będzie lipa (zgon). Link to comment Share on other sites More sharing options...
RCotton Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 Dzięki, już wyjmuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz 1te3 Posted May 16, 2010 Author Share Posted May 16, 2010 Jeśli wata jest w żwirku to gnije i zaczyna śmierdzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts