mika Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 mam akwarium 45l- zalane 10 dni temu wiec jeszcze trochę musi postać, ale już teraz zaczynam się zastanawiać nad rybkami. Marzy mi się bojownik syjamski. Ale nie wiem jakie jeszcze rybki mogę kupić. I jeśli bojownik to 1 samiec czy harem?? Proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Jeśli uwielbiasz bojowniki, to ja na twoim miejscu zrobiłabym gęsto zarośnięte akwa i dałabym tylko harem bojownika (1 samiec i 2-3 samice) a na dno krewetki (jak lubisz) lub kiryski lub otoski. Do tego litrażu nadają się też gupiki, zmienniaki plamiste, prętniki karłowate, drobniczki, ale w połączeniu z bojownikiem nie bardzo bym je widziała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 tak jak maziama napisała daj tylko harem bojowników i krewecie nie dawaj już innych rybek tym bardziej jak baniaczek obsadzisz gęsto roślinkami poza tym krewecie są naprawde bardzo fajne i równie intersujące co same rybki pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Mika , czytaj dział obsady Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiaq Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Odradzałbym harem do takiego litrażu , sam mam w 100l 1 +3 a i tak samiec ciagle pogania samiczki mimo ze akwarmium ladnie zarosniete Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Misiaq myślę, że to raczej kwestia temperamentu twojego bojownika, niż litrażu... Może mu również "nie pasować" któryś ze współlokatorów i... wyżywa się na panienkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fishu Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Kiryski mogą być... wszystko zalezy od temperamentu bojka. Mój bojek żyje sobie w aqwa 450l i jest z gupikami, mieczykami, danio itd. i nic im nie robi. jak bedziesz kupowała bojka, to najlepiej z takiego sklepu gdzie trzymają je w akwariach z normalnymi rybami, a nie w kubkach. Rybki z kubków są najczęściej bardziej agresywne... P.S. Na upartego mogły by być też Cierniooczki. powinny być w 50l, ale w sumie 5l w tą czy w tamtą to mała różnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolina22 Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 Ja miałam 1 samca 3 samice bojownika z gupikami w 70l po pewnym czacie bojownik zaczą pływać za gupikami i obgryzać im ogony więc nie radzę z gupikami. Moja koleżanka ma bojka z 10 neonami i wygląda super akwarium jest z tyłu gęsto obsadzone roślinkami a z przodu miejsce do pływania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts