comandos21 Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Cześć, molinezje malutkie mi się urodziły ok 2mies. temu, od tego czasu pływały w kotniku i są obecnie ok1,5cm dł. Czy mogę je już wypuścić do ogólnego akwa? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Edited March 18, 2016 by comandos21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Zależy co oprócz molinezji masz w ogólnym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comandos21 Posted March 18, 2016 Author Share Posted March 18, 2016 (edited) Bojownika jednego + dorosłe molinezje i żabki karlik szponiasty Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Edited March 18, 2016 by comandos21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 No jak karlik szponiasty, to spore szanse, że co mniejsze podje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 W kotniku i tak nie odchowasz. Jak na taki wiek ryb to przyrosty masz raczej . Wrzuć to do głównego akwa i niech się przesortują kto przeżyje, przecież ten kotnik nie ma nawet filtracji. Zadbaj o świeżą wodę, bo coś podejrzanie masz żółto w tym akwarium, a wątpię, by było to celowe. Obsada też każdy zwierzak z całkowicie odmiennymi upodobaniami, ehh. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0zz Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Podepnę się pod temat aby nie zakładać niepotrzebnie nowego. Mam akwarium 60 litrów. W akwarium dorosłe 4 gupiki i 4 molinezje. Trzy tygodnie temu pojawiło się 6 malutkich gupików i 10 malutkich molinezji. Do tej pory nie zjadły ich dorosłe ryby i raczej już nie zjedzą. Całkiem odważnie już sobie maluchy poczynają. Kiedy będzie można mówić o przerybieniu w akwarium ? Na tą chwilę maluchy traktuję jak ze dwie dorosłe ryby. Czy to błąd ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Już można. Molinezje ostrouste akwarium od 80cm, a najlepiej 100cm, te krówska rosną do 10cm+ i mają sporą przemianę materii. Żaglopłetwe od 150cm długości baniaka. Znajdź molinezjom lepszy dom, gupikom mogą towarzyszyć zmienniaki plamiste lub wielobarwne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0zz Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Już można. Molinezje ostrouste akwarium od 80cm, a najlepiej 100cm, te krówska rosną do 10cm+ i mają sporą przemianę materii. Żaglopłetwe od 150cm długości baniaka. Znajdź molinezjom lepszy dom, gupikom mogą towarzyszyć zmienniaki plamiste lub wielobarwne. Mam drugie akwarium 200 litrów z jednym bojownikiem. Ale tam parametry są zupełnie inne niż w 60 litrach. 60 litrów to PH 7.6 / KH 15 / GH 21 200 litrów to PH 6.8 / KH 7 / GH 13 Kiepsko z tym PH 6.8 dla molinezji co ? Czytałem że min. to 7. A jeśli PH 6.8 dla molinezji da radę, to jak je przyzwyczaić do nowej wody ? Bo chyba tak po prostu je przenieść to za szybko ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Molinezje pH od 7.5. Od za niskiego się pochorują. Nie lepiej byłoby w 200l trzymać jajożyworódki, a w 60l bojownika? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts