golo Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Witam, posiadam szkło o wymiarach 125x40x35 (dł. x głęb.x wys), trochę nietypowe. Proszę o pomoc w sprawie doboru filtra wewnętrznego ponieważ na filtr kubełkowy brak totalnie miejsca. Akwa będzie stało we wnęce, w murze dlatego tylko filtr wew. może ktoś posiada jakiś patent lub pomysł na filtr do akwa gdzie zostanie 30 cm wysokości po wsypaniu podłoża. Akwa ma być roślinne , trochę w kierunku iwagumi. Dzięki . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Zrób sobie hamburga w kącie, schowasz za nim cały osprzęt. Jako głowicę napędową coś w rodzaju Aquaela Turbo 1000, upchać ceramiki w luźne miejsca i po kłopocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golo Posted April 13, 2016 Author Share Posted April 13, 2016 A jeśli do środka trafiłby taki zestaw : Aqua szut 750 ( wew) i kaskada FZN-3 ( jako ubogi biolog) zda to egzamin ?. Jako obsada będzie 30 neonków, 2 pary pielęgniczki borelli i 5-6 krewetek filtrujących. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 Na taką obsadę FZN trójka jako biolog spokojnie starczy, ale szut na mechanika będzie cacy, przy okazji będzie robić ruch wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golo Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 Szut już jest na stanie w domu, kolega przywiózł mi również gąbki eheima do niego , zakładane bez obudowy ( ponoć dużo lepsze niż te orginalne z zestawu ?). Tylko mam pytanie bo wcześniej nie miałem biologa i szczerz nie wiem czym ten FZN po zakupie wypełnić, po przeszukaniu kilku artykułów rad i porad jest masa: keramzyt, ceramika, zeolit, węgiel, wata, gąbka i jeszcze kilka innych cudów. Mam prośbę - niech ktoś pomoże mi wybrać jakiś środek, bo spora część napisała że ceramika tylko na dół najpierw wata filtrująca w celu wyłapania największego syfu. Tylko mnie zastanawia czy tak będzie dobrze, bo co jakiś czas trzeba wyczyścić watę czy tą gąbkę, a to oznacza wysypanie ceramiki. Czy w ten sposób nie zabija się tych dobrych bakterii, które mają żyć w tej ceramice? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Ceramika albo lawa. Do 'łapania syfu' to sobie używaj wkładów w mechaniku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Fzn 3 zasyp matrixem lub siporaxem i na rurę zasysającą prefiltr z gabki. Do mechanika gąbka plus wata/włóknina Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 Jeśli to ma być akwarium roślinne, czyli z dużą ilością roślin, to przy tej drobnej obsadzie wystarczy filtr wewnętrzny, np Aquael Turbo. Ważne żeby pompa powodowała dobrą cyrkulację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golo Posted April 15, 2016 Author Share Posted April 15, 2016 Rośliny będą, nie mam w zamiarach robić szaleństwa czyli rośliny na maxa, ale tochę zieleni będzie. A co do filtra wewnętrznego ogranicza mnie też wysokość akwarium- szkło ma 35cm wysokości (minus jeszcze warstwa podłoża). Akurat zmieści się aqua szut 750, bo Aquael Turbo z tego co czytałem jest wyższym filtrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 Roślin powinno być jak najwięcej szaleć nie ma co z obsada przy takiej filtracji a należy ja dobrać rozsadnie Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts