Jump to content

Akwarium 200l- filtracja

golo
 Share

Recommended Posts

Witam, posiadam szkło o wymiarach 125x40x35 (dł. x głęb.x wys), trochę nietypowe. Proszę o pomoc w sprawie doboru filtra wewnętrznego ponieważ na filtr kubełkowy brak totalnie miejsca. Akwa będzie stało we wnęce,  w murze dlatego tylko filtr wew. może ktoś posiada jakiś patent lub pomysł na filtr do akwa gdzie zostanie 30 cm wysokości po wsypaniu podłoża. Akwa ma być roślinne , trochę w kierunku iwagumi.

Dzięki . Pozdrawiam.

• 2 months later...

A jeśli do środka trafiłby taki zestaw : Aqua szut 750 ( wew) i kaskada FZN-3 ( jako ubogi biolog) zda to egzamin ?. Jako obsada będzie 30 neonków, 2 pary pielęgniczki borelli i 5-6 krewetek filtrujących.

Szut już jest na stanie w domu, kolega przywiózł mi również gąbki eheima do niego , zakładane bez obudowy ( ponoć dużo lepsze niż te orginalne z zestawu ?). Tylko mam pytanie bo wcześniej nie miałem biologa i szczerz nie wiem czym ten FZN po zakupie wypełnić, po przeszukaniu kilku artykułów rad i porad jest masa: keramzyt, ceramika, zeolit, węgiel, wata, gąbka i jeszcze kilka innych cudów. Mam prośbę - niech ktoś pomoże mi wybrać jakiś środek, bo spora część napisała że ceramika tylko na dół najpierw wata filtrująca w celu wyłapania największego syfu. Tylko mnie zastanawia czy tak będzie dobrze, bo co jakiś czas trzeba wyczyścić watę czy tą gąbkę, a to oznacza wysypanie ceramiki. Czy w ten sposób nie zabija się tych dobrych bakterii, które mają żyć w tej ceramice?

Rośliny będą, nie mam w zamiarach robić szaleństwa czyli rośliny na maxa, ale tochę zieleni będzie. A co do filtra wewnętrznego ogranicza mnie też wysokość akwarium- szkło ma 35cm wysokości (minus jeszcze warstwa podłoża). Akurat zmieści się aqua szut 750, bo Aquael Turbo z tego co czytałem jest wyższym filtrem.