Bodziuś Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 (edited) Witam. Pierwszy post, proszę o wyrozumiałość Przejmuję niedługo akwarium profilowane 40l, głównie z powodu braku ogarnięcia właściciela. I tu moje pytania: 1. Podłoże piasek kwarcowy + kulki gliniano-torfowe. Zda to egzamin(rośliny się utrzymają, czy wrzucić jakąś siatkę w podłoże? Z racji litrażu, ryb dennych nie będzie) 2. Oświetlenie 15W czyli ok 0.37 na litr powinno być wystarczające dla niezbyt wymagających roślin? 3. Chciałbym, aby akwa było dosyć mocno obsadzone zieleniną ze względu na to, iż filtr wewnętrzny będzie filtrem mechanicznym, a roślinki powinny spełnić pozostałe zadania(?) 4. Czy przemiał wody 200l/h będzie w miarę optymalny? 5. Czy mocne zaangażowanie roślin w biologię zbiornika oraz w/w oświetlenie da mi jakieś zabezpieczenie przed zielonymi przyjaciółmi(glonami)? Akwa nie będzie za bardzo wystawione na działanie Słońca. 6. Grzałka 50W z termostatem da radę? Za każdą odpowiedź, ewentualne rady będę bardzo wdzięczny. Przed zabraniem się za akwa chciałbym być pewien, że nie popełnię zbyt wielu błędów. O cyklu azotowym czytałem. O Obsadzie rybnej na razie nie myślę, do czasu ustabilizowania się szklanki i zobaczenia co się wykluje Chociaż chciałbym troszkę się pobawić w jakieś niewielkie rybki z akcentem krewetkowym A i jeszcze jedno, nie chciałbym stosować zbytnio żadnych uzdatniaczy czy innych chemicznych/biologicznych zabawek Edited October 18, 2015 by Bodziuś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Wszystko zależy od tego, jakie ryby chcesz trzymać i jakie rośliny uprawiać. Przy takim oświetleniu kryptokoryny i mikrozorium, bo nie wiem, czy inne zielsko pociągnie. Rośliny nie filtrują wody. Co najwyżej zużywają końcowe efekty przemiany materii ryb, ale to nie neguje potrzeby robienia podmian wody. 5 objętości akwarium na godzinę powinno wystarczyć, jeśli nie przerybisz. Grzałka 50W jak najbardziej pasuje. Dobrze byłoby, byś sprawdził sobie jakie masz parametry wody w kranie, wtedy łatwiej będzie doradzić obsadę lub sposoby dostosowania wody pod upragnione ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 18, 2015 Author Share Posted October 18, 2015 Ponownie więc atakuję encyklopedię rybną. Czyli biologia są bakterie, które wytwarzają się w wodzie oraz w filtrze(gąbka/ceramika podczas dojrzewania baniaka?(odpowiedź tak lub nie wystarczy nie=doczytam). Właśnie wyczytałem gdzieś, aby dla w miarę dobrego pochłaniania efektów rozkładu/srania dno baniaka powinno być zarośnięte w ok 50%. Twardość: średnia Azotany: średnio 0 max 0.84 Azotyny średnio 0 max <00,2 Mieszkam w Warszawie, jakie jeszcze parametry sprawdzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Przydałyby się testy kropelkowe do wody. Będą potrzebne również później do kontroli parametrów. pH, GH, NO2, NO3 na start. Ale raczej masz typową polską kranówkę, czyli twarda i wyższe pH. W takich warunkach, jeśli chcesz roślinniaka, sugerowałbym drobniczki lub drobnotki, ewentualnie żyworódki Endlera. Do obsadzenia 2-3 gatunki roślin. Na start wystarczy po kilka sadzonek i 2-3 pary ryb. Co do filtracji - ceramika bije na głowę gąbkę, ale potrzebujesz obydwu. Gąbka na pierwszy plan do wyłapywania zanieczyszczeń mechanicznych, ceramika dalej do filtrowania biologicznego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Co do roślin, którym wystarczy takie oświetlenie - jest ich wbrew pozorom dość dużo i nie trzeba się zamykać w zwartkach i mikrozoriach, które rosną wolno. Możesz się rozglądać za nurzańcami, mchami, pellią, subwassertangiem, mini pellią, bolbitisem, strzałką, najasem, hygrophilą polyspermą, anubiasami, rogatek, ludwigią rapens, itp. Jednak tak jak kolega Dhuz wyżej napisał - nie szalej z ilością gatunków, bo taki misz-masz nie wyglada estetycznie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 18, 2015 Author Share Posted October 18, 2015 To może miast filtra wewnętrznego wpakować kaskadę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Dużo lepiej - mniej miejsca zabranego w i tak niewielkim zbiorniku i więcej miejsca na media filtracyjne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 20, 2015 Author Share Posted October 20, 2015 Czy Testy Jbl 6in1 dadzą radę? Czy szarpać się na Tetrę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Paski nie dadzą rady Nawet kropelki Zooleka będą lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 20, 2015 Author Share Posted October 20, 2015 (edited) Ok. To jutro zaopatruję się w kropelki zooleka PH i Gh są często razem sprzedawane? Czy filtr Aquael FZN-3 będzie odpowiedni?(jak mi będzie wychodziło to będę chciał przeskoczyć na 80l) i czy będzie miał odpowiednio duży koszyk? Edited October 20, 2015 by Bodziuś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 FZN trójka po przykręceniu będzie Ci śmigał aż miło. Dobry plan z kupieniem filtra na wyrost, jeśli chcesz przenieść się potem na większy zbiornik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 20, 2015 Author Share Posted October 20, 2015 Ok, super, myślę, że do 30 powinienem mieć wszystko ze sprzętu niestety okazało się, że pokrywa ma kategorię śmietnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 21, 2015 Author Share Posted October 21, 2015 (edited) Witam,Zrobiłem pierwsze testy, za jakąś godzinę powtórzę dla pewności, i o to co wyszło:KH-9GH-15 edit NO2-0NO3- 10-20 mg/lTesty kropelkowe Zooleka Edited October 21, 2015 by Bodziuś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 27, 2015 Author Share Posted October 27, 2015 (edited) Wymyśliłem sobie obsadę typu bojownik syjamski, do tego stadko razbor klinowych i ślimaczki jakieś. Ma to prawo współistnieć? Akwarium będzie jednak 54l, 60x30x30. Mam lekkie wątpliwości co do twardości. Ponoć często trzyma się takie zestawy, ale info z forum gdzie do 54l do bojownik polecają grupę otoskow. Bojownik.pl Wymyśliłem sobie obsadę typu bojownik syjamski, do tego stadko razbor klinowych i ślimaczki jakieś. Ma to prawo współistnieć? Akwarium będzie jednak 54l, 60x30x30. Mam lekkie wątpliwości co do twardości. Ponoć często trzyma się takie zestawy, ale info z forum gdzie do 54l do bojownik polecają grupę otoskow. Bojownik.pl Krewetki z racji temperatury odpadają niestety. Edited October 27, 2015 by Bodziuś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Zamiast T. heteromorpha lepiej T. hengeli - mniejsza i IMO lepiej prezentująca się w grupie. Twardość zbij poniżej 6 stopni niemieckich, pH utrzymuj w granicach 6-6.5. Temperatura 26-27 będzie adekwatna. Samiec bojownika i 15 razbor Hengela powinno bez problemu w takim zbiorniczku funkcjonować, jeśli filtrację będziesz mieć 5x pojemność akwarium na godzinę i będziesz pilnować tygodnowych podmian wody. Co do ślimaków... zacznij od zatoczków, np. różowych. Otoski odradzam - nie wypełnią Ci tak przestrzeni jak razbory, a obydwa gatunki są stadne, więc trzymając mniej, niż ~10 sztuk odebrałbyś sobie możliwość obserwacji ich naturalnych zachowań. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 (edited) Myślę że tak Dhuz ale Rozbora Klinowa i Rozbora Hangela są chyba tej samej wielkośći Ślimaki to Helenki lub ( jak napisał poprzednik ) Planorbella sp. Pink Edited October 27, 2015 by BaniakMaster 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 No nie wiem, największe Hengelki, jakie widziałem dorównywały wielkością słabo wyrośniętym klinowym. Zawsze zostaje jeszcze T. espei jako trzecia opcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 27, 2015 Author Share Posted October 27, 2015 Znaczy to z otoskami to ironia była, uwielbiam te maluchy, no ale jednak jestem na nie za głupi Czy w/w parametry "utrzymują" się stale, czy też należy dbać o nie przy podmiankach? A i serdeczne dzięki Panowie Bez Waszych sugestii bawiłbym się strasznie długo i palnąłbym głupotę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Czy w/w parametry "utrzymują" się stale, czy też należy dbać o nie przy podmiankach? Przy podmianach będziesz potrzebować spreparowanej wody - demineralizowanej i zakwaszonej. Taką możesz otrzymać z filtra RO + armatki torfowej, lub druga opcja to używanie kationitu. Nie są to długoterminowo jakoś bardzo drogie sposoby, a po parunastu przygotowaniach wody i zmierzeniach przygotowanych parametrów będziesz wiedzieć, jakimi proporcjami mieszać tą wodę z kranówką, by uzyskać odpowiednie parametry do swojego akwarium i nawet nie będzie potrzeby częstego sprawdzania co wlewasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 27, 2015 Author Share Posted October 27, 2015 Ok, supcio. Na razie wystarczy, dobiorę roślinki, w sobotę kupuję osprzęt i jak się uda to kilka roślin i zalewam. Właśnie, piasek z kulkami GT będzie wystarczający dla mikozorium i kryptokoryn? Nie wypłyną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Przede wszystkim Microsorium sadzi się na Korzeniech, kamieniech a nie w podłożu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Mikrozorium gumką, włóczką lub żyłką mocujesz do dekoracji, by się jej chwyciło. Dla kryptokoryn kulki GT wystarczą. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 27, 2015 Author Share Posted October 27, 2015 Ok, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziuś Posted October 28, 2015 Author Share Posted October 28, 2015 Wiem, że jęczę PH mam 7.2-7.5, tak więc jest to niby odczyn obojętny. Jest więc sens jego obniżania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Odczyn obojętny to pH=7, Ty już masz zasadę, więc albo płacz i obniżaj albo zmień ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts