klakieros Posted June 22, 2015 Share Posted June 22, 2015 Witam, mam taki dziwny problem jakieś 3 miesiące temu kupiłem 3 labeo miały wtedy ok 3 cm. Dziś 2 z nich mają jakieś 6-7 cm a jedna wogóle nie rośnie i ma cały czas ok 3 cm. Co może być przyczyną że ta rybka nie rośnie ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 22, 2015 Share Posted June 22, 2015 Pewnie chodzi Ci o Labeo bicolor. Jest to ryba silnie terytorialna która wymaga odpowiednio dużego akwarium. Być może ten mniejszy osobnik został zdominowany przez te większe i jest przez nie systematycznie przeganiany i " męczony ", co może mieć wpływ na jego prawidłowy rozwój. Napisz coś więcej o swoim akwarium bo może przyczyny leżą również gdzie indziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klakieros Posted June 22, 2015 Author Share Posted June 22, 2015 Pewnie chodzi Ci o Labeo bicolor. Jest to ryba silnie terytorialna która wymaga odpowiednio dużego akwarium. Być może ten mniejszy osobnik został zdominowany przez te większe i jest przez nie systematycznie przeganiany i " męczony ", co może mieć wpływ na jego prawidłowy rozwój. Napisz coś więcej o swoim akwarium bo może przyczyny leżą również gdzie indziej. Akwarium 240 litrów, obsada to 6 młodych pielęgnic papuzich 3 brzanki rekinie 3 labeo bicolor i 2 zbrojniki niebieskie, są dwa duże korzenie jako kryjówki plus kokosy i kilka skał. Nie wiem co jeszcze potrzebne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabio35 Posted June 22, 2015 Share Posted June 22, 2015 Masz za małe akwarium na 6sztuk pielęgnic papuzich i 3 brzanki rekinie te rybki duże rosną,dobrze by się czuły w akwarium 500L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 22, 2015 Share Posted June 22, 2015 Większy zbiornik. ._. Akwa jest niestety paskudnie przerybione, w połączeniu z terytorializmem grubowargów owocuje to wstrzymaniem wzrostu najsłabszego osobnika. Do tego pielęgnice papuzie i brzanki rekinie rosną... no dość spore. I wodę brudzą też ładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klakieros Posted June 22, 2015 Author Share Posted June 22, 2015 Nie sądzę żeby to był problem zbyt wielu ryb (przynajmniej na tą chwilę) ryby są małe a akwarium całkiem spore, nie myślę że powodem nie rośnięcia Labeo jest ww powód no ale oczywiście mogę się mylić. Może inne sugestie bo przecież 2 inne rosną normalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 22, 2015 Share Posted June 22, 2015 Jak się grubowargi zachowują przy jedzeniu? Wszystkie jedzą tyle samo, odganiają się? Jak z regularnymi podmianami wody i filtracją? Jak długo masz te wszystkie ryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klakieros Posted June 22, 2015 Author Share Posted June 22, 2015 Jak wsypuję jedzenie a generalnie karmię mrożonkami to wszystkie ryby łącznie z tą co nie rośnie wypływają po jedzenie i jedzą. Pielęgnice w ogóle nie zaczepiają innych ryb jedynie czasami powalczą między sobą ale nic poza tym. Co do filtracji wody to mam dwa filtry Unimaxa 250 i wewnętrzny AQUAEL _ TURBO 1500 . A co do samych Labeo to faktycznie teraz jak te podrosły a ta jedna stoi w miejscu to jak wypłynie z pod korzenia to ją ganiają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts