misiulegia Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 WitamMoże ktoś używa testu JBL Pro Scan?Czy on jest wiarygodny?Znacie jakieś opinie na ten temat??Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Paski to dalej paski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 (edited) Paski to dalej paski. Już jasne https://play.google.com/store/apps/details?id=de.jbl.proscan&hl=pl Edited June 18, 2015 by raiders Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Kupiłem dzisiaj z ciekawości. Zgrabne pudełko, a w nim tuba z paskami (x24), instrukcja (również PL), plastikowa karta na której kładzie się namoczony pasek. Trzeba ściągnąć aplikację, która porówna kolory i pokaże wynik. Dostępne są na Androida i Apple. Nie wiem czy jest na Windows (Lumia). Pierwszy pasek zepsułem, bo moczyłem go do góry nogami. Wyniki wyszły mi masakryczne: PH 9 i inne cuda. Drugi pasek już trzymałem poprawnie. Wyniki: NO3 - 18 NO2 - 0 GH - >7 KH - 4,5 PH - 6,8 CL - 0 CO2 - 20 i pokrywa się to mniej więcej z testami kropelkowymi JBL, które też mam. NO3 - 20 NO2 - 0 GH - 8 KH - 4 do 5 (kolor zmienia się niemrawo) PH - 6,8 Biorąc pod uwagę to, że 70% ludzi ma problem z odróżnieniem odcieni, to ten test robi naprawdę świetną robotę. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted August 14, 2015 Share Posted August 14, 2015 Gdzie kupiłeś i za ile? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Gdzie kupiłeś i za ile? W Plantice po 6 dych. Jest w kilku sklepach na serwisie aukcyjnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Nawet jeśli wskazuje w miarę okej, to masakrycznie drogo. Jest tylko 24 testy, a za dwukrotność tego można mieć już mały zestaw kropelek JBL, albo walizkę Zooleka. Biorąc pod uwagę, że nie wszystkie testy wykonuje się na raz, to moim zdaniem szybko się zwraca przy takiej opcji. Natomiast analiza smartfonem ciekawa sprawa. Pomysł jak najbardziej mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Nikogo nie namawiam. Testy nawet kropelkowe dają tylko przybliżone wyniki. Robisz testy kropelkowe w suchej czy w przepłukanej probówce? Zawsze z zakraplacza poleci Ci ładna kropelka czy czasami coś smarknie? Może masz korzeń w akwarium, albo ketapang, albo torf w filtrze? Tłok strzykawki jest idealnie na kresce 5 ml, czy może lekko pod albo nad? Wszystko to ma znaczenie dla wyniku, nie rozpisując się już o interpretacji otrzymanego koloru. Wszystko to jest przybliżone. Sądzę, że robienie testów w dojrzałym akwarium, gdzie prowadzone są prawidłowe prace pielęgnacyjne - jest zbędne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Dzisiaj zużyłem ostatni pasek tego testu. Ostatni w ogóle. Zobaczcie na wynik dotyczący chloru. Wprawdzie pokazuje 0 ppm, to jednak JBL uważa tę wartość za wysoką i sugeruje użycie swojego produktu, który wyeliminuje chlor z akwarium. Chloru w zbiorniku nie mogę mieć z dwóch powodów. Po pierwsze woda we Wrocławiu nie jest chlorowana, po drugie podmiana była kilka dni temu i dodałem Esklariun. No chyba że mi butlę w Supionie nabili chlorem a nie CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Już wiem - tak mi się wydaje - dlaczego ten test pokazuje wysoki poziom chloru. Na zdjęciu powyżej to jeszcze nic. Ostatnio znowu kupiłem te paski (zupełnie nie wiem dlaczego ). Test pokazał zabójczą wartość ppm chloru. Nawet gdyby woda była chlorowana a nie jest to po kilku dniach od podmiany chloru w akwarium nie powinno być. Chodzi o to, że nawożę EI stosując sole. Zamiast jak większość podawać roztwór K2SO4 podaję roztwór KCl. Ten test prawdopodobnie działa w ten sposób, że "coś" (srebro?) na pasku testowym reaguje z jonami chloru w roztworze (wodzie z akwarium) i tak "wykrywa" chlor. Kolejny produkt JBL do bani. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Kolejny produkt JBL do bani. No przecież dobrze pokazuje. Rośliny chloru nie zużywają, za to z potasem sobie nieźle radzą. Więc jeśli z roztworu KCl znika potas to zostaje chlor. Zapewne w postaci jakichś związków więc niechętnie się utlenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 No przecież dobrze pokazuje. Rośliny chloru nie zużywają, za to z potasem sobie nieźle radzą. Więc jeśli z roztworu KCl znika potas to zostaje chlor. Zapewne w postaci jakichś związków więc niechętnie się utlenia. Ty napisałeś to na poważnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micheal Posted August 2, 2017 Share Posted August 2, 2017 (edited) DavyJones, dobrze, że znalazłem ten temat. Mieszkasz we Wrocławiu, więc zapytam. Konkretnie chodzi mi o różnice pH. Z kranu powinno mi lecieć 7,5 lub 7,4 zależy, która stacja uzdatniania wody, ale różnica mała więc nie ma to znaczenia. Czy u Ciebie z kranu też leci pH powyżej 8? Mi na testach Zooleka wychodzi <8, prawdopodobnie jest to 8,3. Wiem, że są różnice, ale żeby, aż takie i to we Wrocławiu? Miernik (nie mój) mi raz pokazał 8,5. Edited August 2, 2017 by Micheal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Czy u Ciebie z kranu też leci pH powyżej 8? Mi na testach Zooleka wychodzi <8, prawdopodobnie jest to 8,3. Wiem, że są różnice, ale żeby, aż takie i to we Wrocławiu? Miernik (nie mój) mi raz pokazał 8,5. Ja mam PH wody w kranie koło 7,5. Na pewno nie jest więcej niż 8. Jeszcze jest kwestia jakim testem to robisz. Ja do JBL, a zwłaszcza ProScan nie mam zupełnie zaufania. Wodociągi wypuszczają wodę o takich parametrach: http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/#tabs-4075-3-parametry-wody Natomiast jaka woda poleci u ciebie z kranu to już zależy od tego przez jakie rury dociera do Twojego domu. Jeśli instalacja jest stara, w starych dzielnicach jest (Rynek, Trójkąt), to jest zakamieniona i woda przepływając przez nią zatwardza się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micheal Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 (edited) Tak, wiem, że inna woda jest np. w domkach jednorodzinnych a inna w okolicach rynku itd. Testy wykonana Zoolekiem. Dzielnica to fabryczna, w okolicy ul. Racławickiej. Edited August 3, 2017 by Micheal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelec_k Posted November 16, 2017 Share Posted November 16, 2017 Witam używam tych testów równolegle z kroplekowymi i muszę powiedzieć ze wyniki znacznie się różnią nie mogę im za bardzo ufać. Zrobiłem eksperyment 5 testów jeden za drugim i ciągle inne wyniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 16, 2017 Share Posted November 16, 2017 Po kilkuletnim użytkowaniu testów mogę powiedzieć tylko jedno: jaka firma takie testy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts