Tasman Posted May 23, 2015 Share Posted May 23, 2015 Witam, czy komuś uda się rozwiać moje wątpliwości co do tej rybki. Samiec czy samica? Zakładaj tematy w odpowiednich działach. Przenoszę. andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 23, 2015 Share Posted May 23, 2015 Samiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted May 23, 2015 Author Share Posted May 23, 2015 (edited) No to lipa. Jak przy takich maluchach odróżnić płeć? Bo obwódka na płatwie jest słabo widoczna zwłaszcza w sklepie jak są płochliwe. Edited May 23, 2015 by Tasman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brt Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Ciężko jest to rozróżnić. Ja przy swoich kierowałem się wielkością, parę większych i parę najmniejszych jakie były. Pley, tak z ciekawości, po czym poznałeś, że to samiec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted May 24, 2015 Author Share Posted May 24, 2015 Mam za małe akwarium żeby wpuścić kilka dużych i kilka małych, zwłaszcza, że w sklepie były wszystkie podobnej wielkości. Wziąłem jednego najmniejszego, ale jego najbardziej goni ten dominujący samiec, więc wygląda na to, że mam 3 samce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Z mojej strony są to mocne domysły. Patrze na okolice brzucha.Najpewniej jest wziąć rybę z łapy i sprawdzić od dołu .Pewność 100%http://www.arofanatics.com/forums/showthread.php?t=404739 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Najpewniej jest wziąć rybę z łapy i sprawdzić od dołu . Dodam do tego że jak złapiesz rybę i będziesz ja chciał wziąć do ręki to ręka musi być mokra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted May 24, 2015 Author Share Posted May 24, 2015 Ja po tych zdjęciach z linku dalej nie widzę różnicy między samcem a samicą albo nie wiem na co zwrócić uwagę. Dominujący samiec kontroluje całe akwarium. Najmniejsza ryba, która wydawała mi się 100% samicą jest sterroryzowana i siedzi za filtrem, a rybka pośredniej wielkości siedzi tylko przy jednej muszli i pilnuje jej, od czasu do czasu jest przeganiana przez tego dominującego samca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted May 26, 2015 Author Share Posted May 26, 2015 (edited) Dobra może teraz będzie łatwiej płeć ustalić. Edited May 26, 2015 by Tasman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts