Jump to content

Kilka pytań: czyszczenie i obsada

Recommended Posts

Witam

1) podłoże:

Robię aktualnie dwa akwaria, jedno 70l dla siebie i drugie 45l dla babci. Do 45l mam dwa rodzaje żwiru: czarny do 5 mm oraz piasek ~1 mm. Więc w przypadku czyszczenia do rozdzielenia wystarczy sitko. A jak zrobić przy większym akwarium skoro mam czarny i biały o podobnym rozmiarze do 5 mm? Mozolna praca pensetą? :P

2) obsada:

Co polecacie dla takich akwariów? 70l chcę zrobić nieco w klimacia iwagumi, narazie mam tylko problem z kamieniami, rośliny: trawka i mech są w drodze, może glonojady ze dwa oraz gupiki? 45l akwarium będzie wyposażone w czerwony wapień i piasek, czy kiryski będą odpowiednie?

Pozdrawiam

Edited by Zubr_86

Więc w przypadku czyszczenia do rozdzielenia wystarczy sitko

Co czyścić? Co chcesz rozdzielać? 

2) obsada: Co polecacie dla takich akwariów? 70l chcę zrobić nieco w klimacia iwagumi, narazie mam tylko problem z kamieniami, rośliny: trawka i mech są w drodze, może glonojady ze dwa oraz gupiki? 45l akwarium będzie wyposażone w czerwony wapień i piasek, czy kiryski będą odpowiednie?

No to najpierw parametry wody, pg, gh, kh plus oświetlenie. Potem cykl azotowy, NO3, NO2  ;)

"Glonojad" i gupiki to nie dobre połączenie. 

Edited by DawW

Użycie żwiru uszczupla dobór obsady o pielęgniczki i ryby denne ponieważ dla ryb tych najlepszym podłożem jest piach. Zobacz tu na forum ile fajnych akwariów jest zrobionych na piachu.

Obsadę oprócz wielkości akwarium dobiera się pod parametry wody. U Ciebie zarówno w przypadku akwarium 45 litrowego jak i 70 litrowego można znaleźć ryby do wód miękkich i kwaśnych jak i do twardszych i zasadowych.