Zubr_86 Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 (edited) Witam 1) podłoże: Robię aktualnie dwa akwaria, jedno 70l dla siebie i drugie 45l dla babci. Do 45l mam dwa rodzaje żwiru: czarny do 5 mm oraz piasek ~1 mm. Więc w przypadku czyszczenia do rozdzielenia wystarczy sitko. A jak zrobić przy większym akwarium skoro mam czarny i biały o podobnym rozmiarze do 5 mm? Mozolna praca pensetą? 2) obsada: Co polecacie dla takich akwariów? 70l chcę zrobić nieco w klimacia iwagumi, narazie mam tylko problem z kamieniami, rośliny: trawka i mech są w drodze, może glonojady ze dwa oraz gupiki? 45l akwarium będzie wyposażone w czerwony wapień i piasek, czy kiryski będą odpowiednie? Pozdrawiam Edited May 13, 2015 by Zubr_86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 (edited) Więc w przypadku czyszczenia do rozdzielenia wystarczy sitko Co czyścić? Co chcesz rozdzielać? 2) obsada: Co polecacie dla takich akwariów? 70l chcę zrobić nieco w klimacia iwagumi, narazie mam tylko problem z kamieniami, rośliny: trawka i mech są w drodze, może glonojady ze dwa oraz gupiki? 45l akwarium będzie wyposażone w czerwony wapień i piasek, czy kiryski będą odpowiednie? No to najpierw parametry wody, pg, gh, kh plus oświetlenie. Potem cykl azotowy, NO3, NO2 "Glonojad" i gupiki to nie dobre połączenie. Edited May 13, 2015 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubr_86 Posted May 13, 2015 Author Share Posted May 13, 2015 A jak będę czyścił żwirek to mam pozwolić aby mi się wymieszały dwa rodzaje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 Użycie żwiru uszczupla dobór obsady o pielęgniczki i ryby denne ponieważ dla ryb tych najlepszym podłożem jest piach. Zobacz tu na forum ile fajnych akwariów jest zrobionych na piachu. Obsadę oprócz wielkości akwarium dobiera się pod parametry wody. U Ciebie zarówno w przypadku akwarium 45 litrowego jak i 70 litrowego można znaleźć ryby do wód miękkich i kwaśnych jak i do twardszych i zasadowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts