Mariola XD Posted July 11, 2014 Share Posted July 11, 2014 (edited) Mam plan założyc 100 l akwa biotopowe i mam dylemat co wybrać. Z jednej strony wolę BW (bo bardziej podoba mi się obsada, a z drugiej CW bo wystrój wydaje się ciekawszy (ale nie wiem co z obsadę do tego). Proszę o ułożenie kilku obsad do BW i CW bo nie wiem na co się zdecydować . Edited July 11, 2014 by Mariola XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
super909 Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 Wymiary i parametry gdzie? Bez tego nic nie zrobimy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariola XD Posted July 12, 2014 Author Share Posted July 12, 2014 (edited) Wymiary i parametry gdzie? Bez tego nic nie zrobimy... Parametry można dopasować do ryb, a jeśli chodzi o wymiary to myślę że standardowe 80x35x40 (112l). PS Po co się pytasz o parametry ja na razie dopiero planuję akwarium (jeszcze nic nie robiłem w kierunku zakładania). Edited July 12, 2014 by Mariola XD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 Można dopasować do ryb? Czyli rozumiem, że masz w planach zakup filtra RO, tak?Tym bardziej, że myślisz o BW Ja bym do tego akwarium dał Apisto, jakieś śmigacze, a na dno trochę kirysków. Oklepany wzór, ale ciekawy i ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariola XD Posted July 12, 2014 Author Share Posted July 12, 2014 (edited) Można dopasować do ryb? Czyli rozumiem, że masz w planach zakup filtra RO, tak? Tym bardziej, że myślisz o BW Ja bym do tego akwarium dał Apisto, jakieś śmigacze, a na dno trochę kirysków. Oklepany wzór, ale ciekawy i ładny. Jeśli chodzi o filtr ro to raczej nie zamierzam kupować (rodzice się nie zgodzą, a poza tym szkoda kasy), ale pomyślałem o armatce torfowej. PS Apistogramma (czy jak to się zwie) występuje w Ameryce Południowej. Edited July 12, 2014 by Mariola XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 Jak Ci szkoda kasy to lepiej nie myśl o BW .Armatka to nie rozwiązanie na wszystko. Czasem możesz i mieć wodę kawę, a przez wysokie twardości nic nie zdziałasz.Kup testy i zbadaj parametry kranówki- wtedy będzie można wstępnie myśleć nad obsadą. Teraz to wróżenie. Zwłaszcza, że nie chcesz RO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariola XD Posted July 12, 2014 Author Share Posted July 12, 2014 Jak Ci szkoda kasy to lepiej nie myśl o BW . Armatka to nie rozwiązanie na wszystko. Czasem możesz i mieć wodę kawę, a przez wysokie twardości nic nie zdziałasz. Kup testy i zbadaj parametry kranówki- wtedy będzie można wstępnie myśleć nad obsadą. Teraz to wróżenie. Zwłaszcza, że nie chcesz RO. "Armatka torfowa, to bardzo proste i zmyślne urządzenie do zakwaszania i zmiękczania wody. Używana najczęściej przy prowadzeniu akwarium z biotopem czarnych wód, ponieważ barwa i parametry wody na wyjściu z armatki są idealne do tegoż biotopu, czy to z Ameryki, czy Azji." link do całego artykułu: http://www.skalar.pun.pl/armatka-torfowa-100.htm Woda z armatki torfowej po odstaniu ma kolor taki jaki powinny mieć BW. Nie zawsze trzeba wydawać nie wiadomo ile na jakiś filtr (który nie jest potrzebny do niczego innego tylko do podmian) jak można taniej i w tym przypadku wcale nie gorzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 Mariola, używam Armatki Torfowej i wiem co mówie .Przejrzyj sobie galerie tego forum. Miałem parę BW 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariola XD Posted July 12, 2014 Author Share Posted July 12, 2014 Mariola, używam Armatki Torfowej i wiem co mówie . Przejrzyj sobie galerie tego forum. Miałem parę BW Ok, koniec pitolenia. Mógłbyś ułożyć mi obsadę do CW? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 Jeżeli według Ciebie moje dotychczasowe posty to było "pitolenie" to dlaczego w przypadku propozycji obsady miałoby to wyglądać inaczej? Dobrze, CW. A jakie parametry ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariola XD Posted July 12, 2014 Author Share Posted July 12, 2014 Jeżeli według Ciebie moje dotychczasowe posty to było "pitolenie" to dlaczego w przypadku propozycji obsady miałoby to wyglądać inaczej? Dobrze, CW. A jakie parametry ? Nie ogarniam o co chodzi z parametrami (sorka) PS Nie chodzi mi o to, że twoje posty to pitolenie tylko trochę odbiegliśmy od tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 Mariola. Krótka piłka- Określenie "CW" jest mocno uogólnione. To tylko typ wód, a parametry mogą się różnić diametralnie.Nie jest sztuką zrobić akwarium by wyglądało jak "CW" czy "BW" czy "WW". Parametry to podstawa.Może się okazać, że masz przytwardą wodę na niektóre gatunki ryb i trzeba o tym wiedzieć. Może też się okazać, że bez filtra RO idea Ameryki Południowej może pójść w zapomnienie, bo woda w Twoim kranie będzie za twarda.Podstawą są twardości. Jak będziemy je znać, to już połowa droga za nami. Test to ok 20zł.Bo tak ogólnie to możliwośći masz całkiem duże jeżeli chodzi o ryby. Ale bez parametrów nie idzie niczego poradzić. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dfhdhsfhsdh Posted August 30, 2014 Share Posted August 30, 2014 Mariolu, skoro szkoda ci pieniędzy na testy, to spójrz na stronke swojego dostawcy wody kranowej. Wujek google wszystko pokaże. Wpisz zakład wodociągów i kanalizacji + swoje miasto i już. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariola XD Posted September 15, 2014 Author Share Posted September 15, 2014 Mariolu, skoro szkoda ci pieniędzy na testy, to spójrz na stronke swojego dostawcy wody kranowej. Wujek google wszystko pokaże. Wpisz zakład wodociągów i kanalizacji + swoje miasto i już. Sprawdzałem to i wiem tylko że mam ph 7, ale nie umiem się doczytać twardości bo na strona wodociągów jest dość nieczytelna i jak już się dokopałem do badań to tylko to znalazłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Sprawdzałem to i wiem tylko że mam ph 7, ale nie umiem się doczytać twardości bo na strona wodociągów jest dość nieczytelna Twardość wody może być podana np: według takich miar: GH lub mg CaCO3/l, lub mval/l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Nie zawsze trzeba wydawać nie wiadomo ile na jakiś filtr (który nie jest potrzebny do niczego innego tylko do podmian) jak można taniej i w tym przypadku wcale nie gorzej. Trochę jesteś w błędzie; koszt filtra RO to nie majątek, to wydatek rzędu 100-120zł, a czasami można bardzo dobrą używkę kupić za połowę. Woda RO nie służy tylko do podmian, ale właśnie tak jak wielu tu zaznaczyło, do regulowania parametrów takich jak GH i KH. Załóżmy że dobierasz obsadę, która wymaga miękkiej wody, a u Ciebie w kranie jest beton(woda twarda), wtedy taki filtr jest niezbędny. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts