Remek Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 Dziś kupiłem żywy pokarm dla rybek:-Dafnia-Wodzień-artemia-RurecznikI mam pytanie które przeżyje najdłużej w lodówce ?I które najlepiej podawać narybkowi gupika ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoVUri Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Chyba żadne z nich nie przetrzyma dłużej niż tydzień,lepiej kup mrożone wtedy w zamrażarce dłużej zachowa świeżość. Tym co będzie z tego najmniejsze...i w zależności jak duży jest teraz narybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Artemia i dafnia,żyją najkrócej. Później wodzień i rurecznik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Ala narybku chyba artemia będzie najlepsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Za duża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Artemia ( solowiec ), a właściwie jego larwy są bardzo dobrym pokarmem dla narybku wielu gatunków ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Dla małych rybci może faktycznie będzie za duża, ja podaję swoim 3 tygodniowym artemię i wodzienia. Mniejszym dawałam na początku suszoną dafnię oraz spirulinę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Żebyś dobrze zrozumiała. jest artemia i ona nie nadaje się dla narybku i są jaja artemii do wylęgu larw, je się podaje narybkowi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Bardzo dobrze rozumiem Moje 3 tygodniowe gupiki są na tyle duże, by jeść artemię mrożoną, nie jej jaja. Napisałam też, że świeży narybek karmiłam suszoną dafnią i spiruliną. Sprostowałam, więc nie rozumiem, skąd to oburzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Nie ma żadnego oburzenia, tylko myślałem, że mały narybek chcesz karmić artemią mrożoną. Lepsze są jajka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 5, 2014 Share Posted April 5, 2014 Nie ma żadnego oburzenia, tylko myślałem, że mały narybek chcesz karmić artemią mrożoną. Lepsze są jajka. Fakt, dla maluszków jajka są lepsze, nie zaprzeczam. Źle sprecyzowałam przy pierwszej wypowiedzi, za co przepraszam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamikaze Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 (edited) Dziś kupiłem żywy pokarm dla rybek: -Dafnia -Wodzień -artemia -Rurecznik I mam pytanie które przeżyje najdłużej w lodówce ? I które najlepiej podawać narybkowi gupika ? A ja bym ci proponował hodowlę artemii z larw solowca. Kup larwy (najlepsze jakie miałem to JBLu, sól niejodowaną, napowietrzacz, węzyk, zacisk na wężyk, dwie puste butelki po zywcu, żarówka z przewodem lub lampka. Troche chałasu przez 24h, ale żarcia masz na 4 dni. Jak bedzie potrzeba moge ci wysłać zdjęcie mojej maszynerii. Edited April 16, 2014 by kamikaze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 Ja hoduję grindale od tygodnia, a już jest ich mnóstwo. Karmie co 2 dni szczyptą kaszki, czasami płatkami śniadaniowym, albo karmą dla ryb. Nie są malutkie, bo mają 1cm, ale według mnie hodowla, jest dużo łatwiejsza niż artemi, bo nie ma ryzyka, że damy słoną wode do akwa, albo, że ryby zjedzą skorupki... Co do karmienia grindali, to nasypałem sobie do kieliszka kaszki i po tygodniu kieliszek jest prawie pełen. Codziennie trzeba je spryskać wodą (bardzo mało) ja do 0,5l wody dodaje pół łyżeczki sody, aby zapewnić im lepsze warunki (takie informacje znalazłem w internecie). Polecam taką hodowlę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts