kamilp Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Witam.Chciałbym taki regalik na akwarium 180-200 wysokości, 90 szerokości i 30-40głębokości.Z czego zrobić taki regał, czy takie magazynowe co np w leroy'u 200kg wytrzymałość jedna półka, kosztuje 100-150zł, nadawał by się ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Nie polecam regałów magazynowych. Sam taki mam i "chodzi" na wszystkie strony. Lepiej samemu pospawać z kątowników i spokojnie spać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted October 18, 2013 Author Share Posted October 18, 2013 Rozumiem , pytam bo opisy mają fajne ceny też spoko .Ok dam radę dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Regały z castoramy są świetne, ale trzeba wiedzieć co wybierać.Ludzie często wybierają regały wciskane- one są w miare ok, ale osobiście nie brałbym czegoś takiego.Ja wybierając regał kierowałem się dwoma wytycznymi :1. Regał musi mieć jak największą wytrzymałość na półkę (powyżej 200kg/półka)2. Regał musi być skręcany i mieć możliwość regulacji jego ostatecznej wysokości.Regał, który spełnił moje wytyczne- KIT- ERCOLE firmy GRIMP. Regał ten posiada 5 kondygnacji. Wytrzymałość półki to 500kg, a każda półka mocowana jest na 16śrubach.Półki mają oryginalnie płyty mdf o grubości 10mm - ja na nie uważałem, nie zalałem więc nie napuchnęły, a wytrzymałość uważam za bardzo dobrą.Kolejną zaletą jest to, że regał jest ocynkowany, a jego wymiary (maksymalne bo można go regulować dowolnie- sam złożyłem go na wysokość 180cm) to : 91x 46x 196cmJa za swój regał zapłaciłem bodajże 190zł i szczerze go polecam. Ważna kwestia- przy tak wysokich regałach należy je przykręcić do ściany. Osobiście uważam to za oczywistość, ale przypominam dla potomnych, którzy przeczytają ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted October 20, 2013 Author Share Posted October 20, 2013 Aha, no dobra coś będę myślał, kątowniki jakiej są grubości ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 OK, takie ostatnie pytanko, byłem dziś w leroyu i zobaczyłem takie coś, też się nie nadaję ? co sądzicie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Znam ten regał. Wciskany jest z tego co pamiętam. Wolałbym trochę inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 Spawać.... ? Bo jest też coś takiego : http://allegro.pl/regal-akwaria-zbiorniki-do-hodowli-krewetek-i3626363333.html , aluminiowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Nie widze za dobrze na tamtych fotkach- małe to to .Powiedz jakie rozmiarowo zbiorniki chcesz oraz jaka będzie ich ilość. Może coś znajdziemy.Jaki masz budżet ? Byłeś w Castoramie- nie spasował Ci mój regał ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 W Puławach nie mam castoramy musiałbym przy okazji np w Lublinie podskoczyć. Szczerze to sam nie mam wizji jaki rozmiar, ale większy raczej niż 90szerokości, 180-200cm wysoki i 30-40głęboki nie dam rady, a jak kupię to będę musiał gdzieś go wcisnąć już wtedy . Budżet powiem Ci że nie mam tak że coś przeznaczam, zależy co jest i za jaką kasę, np te 600zł za ten kpl regał to dużo ? Chcieć robić samemu od podstaw wszystko, osprzęt itp wyjdzie pewnie więcej. Co do ilości zbiorników nie wiem na pewno te 4-5sztuk tyle co półek i może z 1-2 na pół czy nawet na 3 części bym podzielił. Gdybym robił samemu to szkło u szklarza a co do filtracji to samemu zrobię hamburskie filtry aby kupię pompy i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Jeżeli uda Ci się wylicytować tamten regał za 600zł to powinno byc ok, ale dla krewetek. Te zbiorniki maja 20cm wysokosci - są po prostu malutkie.Regał ma byc na ryby, tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 No właśnie i to mnie blokuje, ja chce na ryby zbrojniki, pary, narybek, prętnik, gupik,mieczyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac76 Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 (edited) W Puławach nie mam castoramy musiałbym przy okazji np w Lublinie podskoczyć. Szczerze to sam nie mam wizji jaki rozmiar, ale większy raczej niż 90szerokości, 180-200cm wysoki i 30-40głęboki nie dam rady, a jak kupię to będę musiał gdzieś go wcisnąć już wtedy . Budżet powiem Ci że nie mam tak że coś przeznaczam, zależy co jest i za jaką kasę, np te 600zł za ten kpl regał to dużo ? Chcieć robić samemu od podstaw wszystko, osprzęt itp wyjdzie pewnie więcej. Co do ilości zbiorników nie wiem na pewno te 4-5sztuk tyle co półek i może z 1-2 na pół czy nawet na 3 części bym podzielił. Gdybym robił samemu to szkło u szklarza a co do filtracji to samemu zrobię hamburskie filtry aby kupię pompy i tyle. W Puławach masz Bricko depot to sklep Castoramy, powinni mieć taki sam asortyment. Edited October 26, 2013 by jac76 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 Dobra, skoczę jutro i zobaczę czy jest taki co pley mówił. W razie w to trzeba będzie spawać.Z profili ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts