Jump to content

Regał akwarystyczny

kamilp
 Share

Recommended Posts

Regały z castoramy są świetne, ale trzeba wiedzieć co wybierać.

Ludzie często wybierają regały wciskane- one są w miare ok, ale osobiście nie brałbym czegoś takiego.
Ja wybierając regał kierowałem się dwoma wytycznymi :

1. Regał musi mieć jak największą wytrzymałość na półkę (powyżej 200kg/półka)
2. Regał musi być skręcany i mieć możliwość regulacji jego ostatecznej wysokości.

Regał, który spełnił moje wytyczne- KIT- ERCOLE firmy GRIMP. Regał ten posiada 5 kondygnacji. Wytrzymałość półki to 500kg, a każda półka mocowana jest na 16śrubach.

Półki mają oryginalnie płyty mdf o grubości 10mm - ja na nie uważałem, nie zalałem więc nie napuchnęły, a wytrzymałość uważam za bardzo dobrą.

Kolejną zaletą jest to, że regał jest ocynkowany, a jego wymiary (maksymalne bo można go regulować dowolnie- sam złożyłem go na wysokość 180cm) to : 91x 46x 196cm

Ja za swój regał zapłaciłem bodajże 190zł i szczerze go polecam.

ikzo.jpg

02h5.jpg

z1cb.jpg

Ważna kwestia- przy tak wysokich regałach należy je przykręcić do ściany. Osobiście uważam to za oczywistość, ale przypominam dla potomnych, którzy przeczytają ten temat.

Nie widze za dobrze na tamtych fotkach- małe to to :).

Powiedz jakie rozmiarowo zbiorniki chcesz oraz jaka będzie ich ilość. Może coś znajdziemy.
Jaki masz budżet ? Byłeś w Castoramie- nie spasował Ci mój regał ? :)

W Puławach nie mam castoramy musiałbym przy okazji np w Lublinie podskoczyć. Szczerze to sam nie mam wizji jaki rozmiar, ale większy raczej niż 90szerokości, 180-200cm wysoki i 30-40głęboki nie dam rady, a jak kupię to będę musiał gdzieś go wcisnąć już wtedy :) .  Budżet powiem Ci że nie mam tak że coś przeznaczam, zależy co jest i za jaką kasę, np te 600zł za ten kpl regał to dużo ? Chcieć robić samemu od podstaw wszystko, osprzęt itp wyjdzie pewnie więcej. Co do ilości zbiorników nie wiem na pewno te 4-5sztuk tyle co półek i może z 1-2 na pół czy nawet na 3 części bym podzielił.

Gdybym robił samemu to szkło u szklarza a co do filtracji to samemu zrobię hamburskie filtry aby kupię pompy i tyle.

W Puławach nie mam castoramy musiałbym przy okazji np w Lublinie podskoczyć. Szczerze to sam nie mam wizji jaki rozmiar, ale większy raczej niż 90szerokości, 180-200cm wysoki i 30-40głęboki nie dam rady, a jak kupię to będę musiał gdzieś go wcisnąć już wtedy :) .  Budżet powiem Ci że nie mam tak że coś przeznaczam, zależy co jest i za jaką kasę, np te 600zł za ten kpl regał to dużo ? Chcieć robić samemu od podstaw wszystko, osprzęt itp wyjdzie pewnie więcej. Co do ilości zbiorników nie wiem na pewno te 4-5sztuk tyle co półek i może z 1-2 na pół czy nawet na 3 części bym podzielił.

Gdybym robił samemu to szkło u szklarza a co do filtracji to samemu zrobię hamburskie filtry aby kupię pompy i tyle.

W Puławach masz Bricko depot to sklep Castoramy, powinni mieć taki sam asortyment.

Edited by jac76