Jump to content

pH ani drgnie

tomjan
 Share

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z pH. Mimo wielu starań, nie udało mi się obniżyć pH wody w akwarium. Od startu, a więc od czerwca mam pH=8,0. Podam parametry:

Woda w kranie: Gh - ok. 22, Kh - ok 18, pH - 8,0

Woda wlewana do akwarium, przepuszczana przez kationit wodorowy:

Gh - 0, Kh - 0-1, pH - 6. 

Na początku mieszałem zmiękczoną wodę z kranówką. Mimo stopniowego spadku twardości, pH nie spadało, więc ostatnio wlewam samą zmiękczoną wodę. Parametry jakie mam teraz w akwarium:

Gh - 8, Kh - 5, pH - 8,0.

Do tego dodaję szyszki olchy - po 20 sztuk na tydzień lub dwa.

W lipcu wlałem cały pH minus sery (oczywiście nie na raz) przeznaczony na 400l.  Kh wtedy miałem ok. 8. Oczywiście nic nie zadziałało.

Zapewne nic z akwarium nie podnosi pH - mam tylko korzenie, piesek/żwir  nie działający na Tw i pH, oraz ziemia o pH 5,5 -6,0.

Czy ktoś wie od czego, prócz Kh, zależy pH ? 

Spróbuj przelać tę wodę przez torf ogrodniczy o pH 3,5 - 4,5 (w sklepie ogrodniczym worek 20l kosztuje ok 4pln.) ja tak przelewam i pH po przelaniu ma 5,0 (kranowit 7,5 u mnie), KH - 0-1. Wody nie barwi za bardzo. Pytanie, co to masz za piasek/żwir? Skąd masz?

Badałeś czy podłoże nie podnosi twardości  przed zalaniem akwa? . Ja miałam podobnie ,podłoże niby nic zmieniać nie miało a zatwardzało wodę . Wtedy nic mi nie pomogło . Keramzyt podobno zatwardza też .Jeśli nie masz kh 0 to nic Ci nie pomoże obniżyć ph ,żadne ph minus nie obniży .

Moim Zdaniem to podłoże właśnie ,wyjmij troszeczkę do szklanki ,zalej wodą demineralizowaną /destylowaną i sprawdź ph ,potem po 24h znowu sprawdź. . 

Żwir kupiony mam w akwarystycznym, lany kawasem solnym 14%. Nie reaguje.

Jak przygotowuję wodę do podmianki, to testy wskazują pH ok 6,0 (po przelaniu przez kationit mam pH ok. 4 i podnoszę odmierzoną porcją sody oczyszczonej). 

Testy raczej dobrze wskazują, a mierzę zoolekiem  2 różnymi skalami.

Problem polega na tym, że Tw mam niskie i nie rosną, zaś pH za wysokie. Widziałem kilka podobnych przypadków w necie, ale nie zostały rozwiązane. Być może buforowość wody nie zależy tylko od Kh i mam właśnie dużo 'tego czegoś' niepozwalającego na zbicie pH.

Edited by tomjan