Jump to content

Puchlina czy ciąża ?

przemek5932
 Share

Recommended Posts

Witam .

Wczoraj zauważyłem ,że z moją molinezją czarną jest coś nie tak. Po przeniesieniu rybki do nowego akwarium 112 l które dojrzewało przez miesiąc dla pewności. Rybka jest bardzo gruba i ospała. Ciągle siedzi nad filtrem . Płetwa przy jej odbycię jest zwinięta i wczoraj przez prawie pół godziny z jej odbyty zwisała kupa która była tak jak by przezroczysta . I siedzi przy powierzchni wody . Co jej może być. .

Filtr Aquael turbo 1000

Obsada

3 molinezje

2 glonojady

2 Kirysy

Przy puchlinie miałaby odstające łuski i miałbyś pewność że to to :)

Rybka pewnie szuka spokojnego miejsca na poród. 

Poza tym zmieniłeś jej lokum i musi się zaaklimatyzować. 

Nitkowate odchody mogą świadczyć o pasożytach. 

• Like 1

"Jakieś pastylki" to niewiele mówi. Może chociaż kolor podaj tych pastylek? Zielone np.?

Molinezje powinny mieć w swojej diecie duży udział składników roślinnych. Jeśli karmisz tylko podstawowym wieloskładnikowym (jakim jest Ichtio-vit) to może to być wynik monotonnej diety. Bez zdjęcia trudno stwierdzić, czy i jak wysoko jest już "w ciąży".

Jaka temperatura wody?

A jak pozbyć się pasożytów u niej ?

Na razie obserwuj rybę, leczenie to ostateczność.  

Co do żywienia to trochę monotonna ta ich dieta."Molki" są roślinożerne, kup spiruline albo bio-vit i pomieszaj z ichtio.

Jak kiedyś je miałam to wcinały rzęsę aż miło :D Nawet jak dawałam brokuła ślimakom to one pierwsze zawsze były  :roll:

No to śmigaj do sklepu po spirulinę ;-)  Bardzo dobry pokarm tego typu to Spirulina 36% Tropical-a, są dostępne w saszetkach (jako, że do najtańszych nie należy) Masz tam też glonojady więc to także z myślą o nich powinieneś się zaopatrzyć w pokarm roślinny. "Jakiś tam" roślinny to kupisz póżniej (np. Bio-vit Tropicala, tańszy od spiruliny) a na razie spirulina, bo super oczyszcza przewód pokarmowy i pomaga przy ewentualnych problemach trawiennych, zaparciach itp. Karm przez 2-3 dni tylko spiruliną, potem na przemian.

Nie wiemy dokładnie co to jest u twojej molki, bo może być, że "tylko ciąża", ale spirulina nie zaszkodzi.

Masz jakieś pływające rośliny w tym kącie gdzie moilinezja się usadowiła? Jak nie to nawet parę kawałków jakiejś pierzastej roślinki puść wolno pływać, niech molka ma ciszę i spokój za tym filtrem ;-)

• Like 1

Hehe. Rzęsę kiedyś kupilem dalem 17 Zł była aby 4dni bo ja zjadły to był najdroższy pokarm dla moich rybek . I djete napewno im zmienie jeszcze dziś . Molinezja nad filtrem ma cisze i spokój czasami aby zamiec tam przy niej po pływa i tyle . Roślin pływających nie mam .

A gdzie można kupić spirituline ?

Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia.

Edited by Luna
Pisownia.