Jump to content

dzień po dniu kolejne zgony:(

kana
 Share

Recommended Posts

Witam, to moje pierwsze akwarium z rybkami i od razu problemy.

Objętość 60l, temp 25C, filtr z wkładką gąbkową i ceramiczną.

Akwarium stało z wodą, roślinami i włączoną aparaturą przez 2 tygodnie. wrzucony też była tabletka boctozym, więc uważam że akwarium dojrzało.

Na obsadę miało być 8-10 neonów innesa, po 4-5 kiryski i otosy i ewentualnie 1 bojownik.

Na początek kupiłem 4 neonki i po 2 kirysi i otosy. Na drugi dzień po wpuszczeniu do wody padły 2 rybki. dziś kolejne 2 i obawiam się że kolejne odejdą.

Co mam teraz zrobić, wyłowić resztę ryb czy czekać? Liczę na podpowiedzi :)

Wygląda na to, że akwarium jeszcze nie dojrzało. Za krótko bez ryb "chodziło". Zrób podmianę części wody (nawet z 50%). Tylko nie wodą chlorowaną prosto z kranu (wlej do jakiegoś naczynia i niech postoi dobę).

Rybek nie dokupuj i poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie.

Dobrze by było, gdybyś miał testy, nawet paskowe.

Zachowywały się normalnie, kiryski poszły na dno i tam sobie grzebały, otosy jeździły po wszystkich szybach i roślinach a neonki sobie pływały. Neony padają po jednej, oddziela się ona od reszty i traci kolory, jest osowiała, stoi raczej w miejscu a na następny dzień nie żyje. Kiryski padły przez noc, wieczorem wyglądały ok, były ruchliwe a rano nie żyły.

Odstawiłem wodę i zrobię jutro podmianę. Postaram się też kupić testy.

Czekamy co będzie dalej.

Witam,

Najważniejszym testem (moim zdaniem) jest zawartość NO2 wakwarium (jeśli chodzi o efektywność filtracji), Powinno być poniżej 0.3mg/l. Jeżeli jest więcej tzn, że filtracja jest niewystarczająca. NO2 jest toksyczne dla ryb. Dlatego wpuszczanie ryb do baniaka powinno być stopniowe i tylko w przypadku gdy NO2 jest bliskie zera. Po kilku miesiącach ustabilizowania się akwarium wpuszczenie większej ilości ryb za jednym razem nie wpłynie tak drastycznie na stabilność zbiornika jak w przypadku nowego akwarium. Jednak zdrowy rozsądek przyda się zawsze szczególnie dla tak małego baniaka.

Pozdrawiam

ryby były stopniowo wpuszczane bo nei kupiłem całej obsady na raz.

sztucznych ozdób brak,

na podłożu jest najpier grubszy żwir a na wierzch drobny żwir akwarystyczny.

kolejny neon zdechł....

Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia.

Edited by Luna
Pisownia.

Mam tylko fotki bez obsady i takie wrzucam.

dsc0444pe.th.jpg dsc0443yi.th.jpg dsc0442o.th.jpg dsc0441rt.th.jpg

Zrobiłem jak radził don_Vall to znaczy podmiana wody i chyba pomogło. Mówię chyba bo dopiero jeden dzień i 2 rybki które zostały (otos i neon) ciągle żyją i wyglądają ok.

• 2 weeks later...

W moim akwarium przez jakiś czas było wszystko w porządku. Niestety neon zdechł i został sam otos. Po tygodniu zmieniłem 20% wody. Dostałem od kolegi 3 gupiki. Niestety coś jest nie tak, bo ich ogony zaczeły czernić i znikać!! Na następny dzień gupiki umierały. Czy w wodzie może być jakaś bakteria, choroba? Otosowi nic nie jest i jakoś sobie żyje. Załączam zdjęcie czernijącego ogona jednej z ryb, na następny dzień nie miała go wogóle.

http://imageshack.us/photo/my-images/89/dsc0448u.jpg/