kajtek777 Posted April 15, 2013 Share Posted April 15, 2013 Powoli zaczynam się zastanawiać nad obsada 112l i najbardziej pasuje mi połączenie Neon innesa i krewetek. Pytanie czy 30 neonów to nie za wiele i ile krewetek mogę dołożyć, myślałem o około 30 (red chery , amano) . A co sadzicie o Kakadu w tym układzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 30 szt. to dobra ilość Krewetek RC możesz dać ile zechcesz, i tak później to Ci się namnoży. Kakadu? Hmmm nie bardzo z Neonami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Kakadu z neonami cudownie, ale gorzej z krewetkami ;P. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 U mnie neonki zainteresowały się mniejszymi osobnikami krewetek RC, dlatego musiałam je przenieść do innego akwarium. Natomiast kakadu zjadł mi 1 neonkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Kakadu nie poluje na dorosłe neony, bez przesady. Jak dobrze karmisz, to nie będzie problemu. Po prostu kupuj młode kakadu i neony, a nie od razu wyrośniętą parę i neony wielkości larwy wodzienia. btw TEN NEON, a nie ta neonka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek777 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 Tzn. Kakadu urządzi sobie z RC jadłodajnie czy może ale nie musi zaatakować ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybaccf Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Może, ale nie koniecznie, pokarm w płatkach i jakiś żywy i powinno być dobrze. nemo130: Tak żywy lub mrożony na pewno odwróci ich uwagę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek777 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 A Amano ? Są większe czy to znaczy że będą bezpieczniejsze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 U mnie neonki zainteresowały się mniejszymi osobnikami krewetek RC To chyba plus, że krewetek nie robiło się po jakimś czasie za dużo. Natomiast kakadu zjadł mi 1 neonkę. Dobrze jej tak. A Amano ? Są większe czy to znaczy że będą bezpieczniejsze ? Teoretycznie, większa szansa że przeżyją, czasem taka hodowla jest możliwa ale: - to żaden pewnik, mogą być atakowane, molestowane, podgryzane. - w przeciwieństwie do RC, nie odbudują populacji gdy raz na jakiś czas któraś "zniknie". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek777 Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Witam Mam pytanie odnośnie Neonów innes , zakupiłem w poniedziałek 25 sztuk młodych rybek 2 cm . Gdy światło jest zgaszone pływają po całym akwarium a przy zapalonym chowają się w rośliny albo pod filtr wew. Oświetlenie to standardowe T8 2x18W i pokrywa wyklejona folią aluminiową. Czy to jest za jasne światło czy muszą się przystosować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtigerx Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Ten sam problem miałem .Dopiero po prawie 2 tygodniach zaczęły pływać jak należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek777 Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Czyli to normalne i ryby muszą się zaaklimatyzować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Aklimatyzacja to jedno, ale wydaje mi się, że jednak światło im nie pomaga, dodaj coś pływającego, kilka szyszek, krewecie będą je jadły i neonki będą zadowolone Ogólnie to połączenie krewetek z neonkami nie bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek777 Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Szyszek nie mogę nigdzie znaleźć tzn. całej olchy szukałem. Ale filtruje przez torf w kubełku i planuje jutro z podmianka dodać wywar z 10 liści dębu. A druga rzecz to czemu neony i krewetki to nie za dobre połączenie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted May 9, 2013 Share Posted May 9, 2013 Nie pasują do siebie, neonki to raczej mroczne klimaty, nie lubią mocnego oświetlenia a przy krewetkach pewnie jakieś roślinki będziesz mieć więc i światło do nich odpowiednie. Poza tym to inne biotopy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts