Pasha96 Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Mam akwarium 34 litry. Co sądzicie o obsadzie 5 Neonów Innesa i 5 Danio Pręgowanych do sztucznych roślinek? Luna: Przenoszę wątek. Zakładaj tematy w odpowiednich działach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Nie żebym coś mówił ale to nie ten dział. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Jestem początkujący więc w czym problem? Pytam jako początkujący. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Ani jedno ani drugie ani trzecie nie powinno być w tym akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 A to niby czemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Bo Twoje akwarium jest po prostu za małe. A do tego oby dwie te ryby są ławicowe/stadne a 5 sztuk to za mało. Oprócz tego neony lubią przyciemnione zbiorniki, a danio wręcz przeciwnie dużo światła. Po co chcesz wkładać do akwa paskudne sztuczne roślinki? Przeczytaj sobie: przykladowi-mieszkancy-akwarium-ok-20-35l-t19607.html P.S. A co ma bycie początkującym do umiejętności czytania gdzie jest dział obsad? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Ja już mam akwarium zalane ze sztucznymi roślinkami. I nie wiem jakie rybki mam zakupić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Włożyć rękę do wody i wyciągnąć wszelkie sztuczne ozdoby raczej do skomplikowanych nie należy. A w to miejsce wsadzić prawdziwe roślinki, jakiś korzeń. Wyżej podałem Ci link, który sobie przeczytaj. Tam masz podane przykładowe ryby i ich ilość. Oprócz tego może mieć też krewetki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Nie ma nic o Neonach Innesa, więc zadam pytanie. Czy można do akwarium 34 litry? Jeśli tak to ile osobników? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Nie ma nic o neonach inessa, bo po prostu one się nie nadają do tak małego zbiornika. Tam masz podane ryby jakie możesz mieć. Skoro jakiejś tam nie ma to znaczy, że nie możesz. Chyba logiczne. Inessy wymagają 2 razy większego zbiornika niż Twój. To są ryby ławicowe. W swoim zbiorniku możesz mieć 8 sztuk ale neonów zielonych. Wujek Google powie wszystko, więc spytaj się go o wymaganiach ryb jakie Cię interesują. Chyba nie jest to zbyt męcząca i skomplikowana czynność. Najlepiej jakbyś podał przynajmniej cześć informacji według tego schematu: jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html I wstawił jakąś fotkę akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 W takim małym akwarium nie mogą być neony. Jedynie co to bojownik ALBO harem gupika, do tego może jakieś krewetki. Żadnej innej rybki tu nie zmieścisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Żadnej innej rybki tu nie zmieścisz. Oprócz tych kilkunastu gatunków do mikrozbiorników to nie. Neony i danio jak już koledzy wspominali - bezwzględnie do oddania. Podaj wymiary tego baniaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 50cm x 31cm x 22cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Niech mnie zjedzą, ale w 50x31 neony tak tragicznie nie mają, ale i tak do takiego baniaka polecałbym mniejsze zielone, a nie Innesy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Z tym, że neon zielony potrzebuje bardzo miękkiej wody. Przydałyby się jakieś wyniki badań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 Nie mam testerów do wody, ale wiem, że u mnie w wodociągach jest bardzo twarda woda. I nie mam pojęcia jak zmiękczyć wodę tanim sposobem. I jakie rybki do twardszej wody dać. Edit: Akwarium wygląda tak: (Jakość do kitu z powodu słabego aparatu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Jest tam w ogóle jakieś oświetlenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 Jest. Tylko w momencie robienia zdjęcia było akurat wyłączone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reja45 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Ja na twoim miejscu zrobiłabym restart i poczytała o akwarystyce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 Najlepiej powiedzieć. Nie produkuję pieniędzy, żeby wszystko od nowa robić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Załatw piach i pomyśl o muszlowcach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 Przesiany piach i umyty z "piaskownicy" wystarczy, czy jakiś specjalny trzeba mieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Wystarczy, tylko płukaj go w wodzie, aż woda będzie przejrzysta, wtedy możesz dac go do akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha96 Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 Rozwiną się roślinki w tym piachu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Co wy macie z tym piachem z piaskownicy? W takim piachu bawią się dzieci [dzieci roznoszą zarazki], kot może zostawić pamiątkę [...patrz glina!], jakiś żul może wylądować [też zostawiając pamiątki], po czym może mu wypaść butelka denaturatu... Ile kosztuje "akwaystyczny" piasek? 4zł za 2kg worek? Potrzebujesz z 3-4 do takiego akwarium. Dużo tańszy jest budowlany, kupisz sobie 50kg za grosze. Ostatecznie nawet możesz sobie tonę sprawić: http://allegro.pl/piasek-siany-do-murow ... 03583.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts