kuki29 Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Witam, mam pytanie do doświadczonych akwarystów, dotyczące obsady w akwarium 60 litrów: Kirysek spiżowy x 6 Neon Innesa x 10 Zwinnik Blehera x 10 lub Danio pręgowany x10 Prętnik karłowaty x 4-6 Czy taka obsada pasuje do siebie? Bardzo proszę o ewentualne propozycje zmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Taka obsada nie bardzo pasuje do siebie, rybki te mają różne wymagania,a akwarium 60 litrów jest zbyt małe na takie liczby. Podstawa do wyboru obsady to parametry wody PH i GH. Ważne też są rodzaj podłoża oraz oświetlenie. Uzupełnij te dane, wtedy będzie można podać jakieś propozycje obsady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuki29 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Akwarium 60x30x35 Twardość wody = 10n PH = 7 Podłoże żwirek Oświetlenie 1x15W T8 Będąc dziś w sklepie akwarystycznym bardzo spodobały mi się Pielęgnice Ramireza. W związku z tym, czy taka obsada by pasowała: Kirysek spiżowy x 6 Neon Innesa x 10 Ramireza x 4 Czy ewentualnie jeszcze coś do tego składu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goliat_667 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Dla Ramirezek potrzebny jest piach jako podłoże i do takiego akwarium układ 1+1. Kiryski zamień na mniejsze np. Panda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuki29 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Mam bardzo drobny żwirek, przejdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuki29 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Jeśli drobny żwirek mógłby być, to może taka obsada: Kirysek panda x 6 Neon Innesa x 10 Ramireza x 2 Prętnik karłowaty x 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ren86 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Albo ramireza albo prętniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuki29 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Nie mogą być razem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ren86 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Po pierwsze dwa całkowicie różne biotopy. Po drugie oba gatunki są terytorialne, więc mogą się nie dogadać w takim litrażu. Po trzecie za małe akwarium dla tylu rybek jak dla mnie. No chyba, że będziesz mieć nieźle zarośnięte akwarium z dużą ilością kryjówek, żeby obydwa gatunki sobie nie przeszkadzały, ale tu przyda się opinia kogoś bardziej znającego się na tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuki29 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 To może na razie tak: Kirysek panda x 6 Neon Innesa x 15 Ramireza x 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Wydaje mi się, że ostatni układ- w sensie samego "zarybienia" akwarium jest najlepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts